Gejala arthrosis bahu | Latihan yang perlu diikuti sekiranya arthrosis bahu (omarthrosis)

Gejala arthrosis bahu

Gejala bahu arthrosis adalah sekatan pergerakan yang menyakitkan, terutamanya semasa pergerakan putaran dan mengangkat lengan. Akibatnya, pesakit sering menghindari penggunaan mekanisme mengelak atau jatuh ke dalam postur yang melegakan, yang dapat mengakibatkan beban struktur yang berlebihan. Ketegangan di bahu leher kawasan selalunya hasilnya.

Pergerakan di sendi bahu secara tidak sedar dapat dielakkan dan keseluruhannya tali pinggang bahu digerakkan untuk mengangkat lengan. Ia juga boleh menyebabkan keradangan akut pada struktur sekitarnya. Bursa di bahu atau tendon daripada pemadam pemutar sering terjejas.

Dalam kebanyakan kes, pesakit pada awalnya mengalami apa yang disebut sebagai “permulaan kesakitan", Yang dapat diperbaiki dengan sedikit gerakan. Kemudian, kesakitan berlaku semasa bersenam atau bahkan sakit ketika rehat. Pergerakan pada sendi hilang secara progresif.

Fisioterapi untuk arthrosis bahu

Dalam rawatan fisioterapeutik bahu arthrosis, usaha dilakukan untuk menjaga pergerakan sendi sejauh mungkin, untuk melegakan kesakitan dan untuk meminimumkan keperluan mekanisme perlindungan dan pergerakan mengelak. Pada mulanya, fisioterapi harus memberi pesakit perasaan untuk pergerakan bahunya. Latihan harus dilakukan beberapa kali di depan cermin sehingga pesakit dapat dilakukan dengan selamat oleh pesakit secara bebas.

 • Bilakah pergerakan berlaku di sendi bahu saya?
 • Bilakah saya mula menggunakan mekanisme pengelakan?
 • Bagaimana rasanya latihan mobilisasi yang dilakukan dengan betul?
 • Selanjutnya, dalam fisioterapi untuk bahu arthrosis, mobilisasi sendi dapat dilakukan dengan menggunakan teknik terapi manual. Di sini, ahli terapi menggenggam sendi sedekat mungkin dan, jika rawan masih utuh, boleh meluncurkan permukaan sendi antara satu sama lain. Dengan cara ini, yang rawan lebih baik dibekalkan dan cecair sinovial dihasilkan dan lekatan dapat dilonggarkan.

  Pada osteoartritis, rawan usang. Untuk melegakan tulang, rawatan daya tarikan manual juga boleh dilakukan. Permukaan sendi dijauhkan antara satu sama lain dengan sedikit daya tarikan.

  Perkara ini sering dirasakan sebagai penghilang rasa sakit.

 • Fokus lain dari fisioterapi untuk arthrosis bahu adalah rawatan tisu lembut di sekitarnya. The tendon daripada pemadam pemutar boleh dijengkelkan oleh lekatan tulang atau keadaan keradangan. Ini boleh dirawat secara selektif urut teknik (geseran melintang).

  Ketegangan dan lekatan di bahu leher kawasan dapat ditenangkan dengan teknik fasik atau urut cengkaman. Terapi terapi titik juga sesuai. Terutama membantu di bahu leher kawasan adalah rawatan tisu lembut yang berfungsi, di mana sendi digerakkan sementara otot yang tegang dirawat secara manual.

  Selalunya pasif regangan daripada otot leher juga menyenangkan dan melegakan kesakitan.

 • Mobilisasi pasif bilah bahu adalah kaedah lain untuk meningkatkan mobiliti di sendi bahu dan untuk mempromosikan penggerak gelongsor bilah bahu di bagasi. Ia juga melonggarkan otot yang membetulkan dan menggerakkan bilah bahu. Mobilisasi pasif lengan jarang dilakukan, tetapi dapat menyenangkan sekiranya mengalami kesakitan yang teruk. Terapi ini dapat ditambah dengan penggunaan pembalut pita atau bentuk terapi fizikal. Penggunaan haba atau terapi sejuk sangat menyenangkan jika terjadi kerengsaan akut.