Gejala stenosis saluran tulang belakang pada tulang belakang serviks | Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang pada tulang belakang serviks

Gejala stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks

Dengan menyempitkan terusan tulang belakang, yang saraf tunjang berlari di terusan boleh dimampatkan. Di tulang belakang serviks, saraf tunjang masih mengandungi semua serat saraf yang membekalkan tubuh dengan tenaga motor dan deria hingga ke kaki. Di tulang belakang serviks, terutamanya gentian sensitif dan motor untuk bahagian atas yang boleh terjejas, tetapi juga boleh menyebabkan sekatan dalam pengertian mengimbangi, penyelarasan gangguan dan juga gejala keratan rentas.

Kerana susunan serat di saraf tunjang, bahagian atas kaki sering terjejas terlebih dahulu. Gangguan deria seperti kesemutan atau kebas, rasa suhu, atau bahkan sensasi kesakitan boleh diubah. Sekiranya serat motor terjejas, kelemahan otot atau kelumpuhan otot yang terjejas berlaku.

Dalam kes penyempitan yang teruk, serat dari hujung bawah juga boleh disekat. Gejala yang sesuai kemudian dapat dijumpai di sana. Serat saraf, yang penting untuk rasa mengimbangi dan penyelarasan, juga sebahagiannya dijalankan di saraf tunjang serviks. Oleh itu, sekatan di kawasan ini juga boleh berlaku. Punggung tempatan kesakitan, sakit kepala atau ketegangan otot sering berlaku.

Pembedahan untuk stenosis tulang belakang pada tulang belakang serviks

Oleh kerana tisu saraf sangat sensitif dan cepat dapat dirusak oleh tekanan yang tidak dapat dipulihkan, stenosis tulang belakang serviks yang jelas sering memerlukan pembedahan. Terdapat pelbagai teknik pembedahan yang terusan tulang belakang dapat dilebarkan dan dengan itu tisu saraf dapat melegakan. Seseorang bercakap mengenai operasi penyahmampatan.

Terdapat teknik pembedahan di mana tulang belakang dikendalikan dari depan, tetapi ada juga operasi yang dilakukan dari belakang. Satu varian, misalnya, menghilangkan cakera intervertebral, dengan itu memperbesar terusan tulang belakang. Cakera yang hilang kemudian digantikan oleh pemegang tempat.

Penyingkiran lengkungan vertebra atau badan vertebra juga mungkin, tetapi kemudian penstabilan pembedahan juga ditunjukkan. Selepas operasi, imobilisasi dan pemulihan fisioterapeutik pasca operasi mesti dilakukan. Anda telah menjalani operasi dan mencari maklumat mengenai rawatan pasca operasi?

Maka artikel ini adalah yang tepat untuk anda: OP Stenosis Terusan Tunjang Cervical Spine - AftercareTerdapat risiko pembedahan terutamanya dengan prosedur invasif. Tisu kerawang di tulang belakang serviks dapat diubah semula dengan parut, yang seterusnya boleh menyebabkan penyempitan atau akar saraf pemampatan, mengakibatkan kesakitan dan gejala neurologi. Mobiliti ruang tulang belakang dapat dibatasi oleh operasi, yang dapat menyebabkan masalah yang berterusan di bahagian lain dari ruang tulang belakang. Ia juga boleh menyebabkan keruntuhan badan vertebra, yang boleh menyebabkan struktur penting terhimpit. Prosedur invasif minimum mempunyai risiko yang lebih sedikit. Terdapat risiko jangkitan pada operasi yang melibatkan kecederaan pada kulit, dan risiko ini tidak dapat dicegah walaupun dengan pembedahan invasif minimal.