Gejala | Kesakitan pada sendi pergelangan kaki menyebabkan, gejala, terapi

Gejala

Kesakitan dalam buku lali sendi dapat dikelaskan dengan lebih tepat mengikut pelbagai titik: Bergantung pada punca kesakitan dalam sendi buku lali, gejala-gejala lain muncul bersamaan dan memberikan petunjuk betapa parahnya kecederaan atau penyakit. Contohnya, jika anda memusingkan anda buku lali, sakit segera dan membengkak, dan juga boleh menjadi merah. Sekiranya buku lali bengkok, darah kapal boleh pecah, yang boleh menyebabkan a lebam selepas beberapa jam.

Sekiranya pergelangan kaki cedera sedikit akibat sentuhan, ligamen hanya melebar, dan kejadian dengan kaki kemudian menyakitkan tetapi mungkin. Sekiranya ligamen sangat meregang atau terkoyak, pesakit yang terkena akan merasakan ketidakstabilan dan rasa tidak selamat pada sendi buku lali. Dalam beberapa kes, jika ligamen terkoyak, kaki boleh digerakkan melebihi had semula jadi.

Kecederaan pada alat ligamen sendi buku lali boleh menyebabkan ketidakstabilan sendi pergelangan kaki yang kronik: Pesakit mengadu rasa tidak selamat yang ada di sendi pergelangan kaki, mempunyai kesakitan semasa regangan berpanjangan dan bengkok lebih kerap daripada yang lain. Apabila pergelangan kaki luar atau dalam patah, a lebam terbentuk di atas pergelangan kaki yang patah, dan apabila tekanan diberikan, rasa sakit bertambah. Mungkin patah tulang atau jurang antara tulang dapat dirasakan atau suara berderak dapat didengar.

Julat pergerakan sendi pergelangan kaki dibatasi oleh rasa sakit ketika pergelangan kaki patah. Sekiranya patah tulang tulang belakang, kesakitan biasanya sangat teruk sehingga tidak boleh berdiri dan berjalan. Sekiranya, selepas kecederaan, kaki diimbangi ke sisi bawah kaki, patah garpu sendi pergelangan kaki mungkin menjadi penyebabnya.

Panas sendi pergelangan kaki boleh menjadi gejala kecederaan pada pergelangan kaki, tetapi terutama ketika rasa sakit telah terjadi tanpa peristiwa yang mencetuskan, ini memberikan petunjuk penting bahawa sendi mungkin meradang atau terkena gout serang. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: Ligamen koyak di kaki - apa yang perlu dilakukan? Ligamen kaki koyak Memuatkan selepas pergelangan kaki patah Dalam beberapa kes, ligamen yang koyak boleh menyebabkan kaki bergerak melebihi jarak semula jadi.

Kecederaan pada alat ligamen sendi pergelangan kaki boleh menyebabkan ketidakstabilan kronik pergelangan kaki: Pesakit mengadu rasa tidak selamat pada sendi pergelangan kaki, mengalami kesakitan semasa ketegangan yang berpanjangan dan bengkok lebih kerap daripada yang lain. Apabila pergelangan kaki luar atau dalam patah, a lebam terbentuk di atas pergelangan kaki yang patah, dan apabila tekanan diberikan, rasa sakit meningkat. Mungkin patah tulang atau jurang antara tulang dapat dirasakan atau keretakan dapat didengar. Julat pergerakan sendi pergelangan kaki dibatasi oleh rasa sakit jika pergelangan kaki patah.

Sekiranya patah tulang tulang belakang, kesakitan biasanya sangat teruk sehingga tidak boleh berdiri dan berjalan. Sekiranya, selepas kecederaan, kaki diimbangi ke sisi bawah kaki, patah garpu sendi pergelangan kaki mungkin menjadi penyebabnya. Panas sendi pergelangan kaki boleh menjadi gejala kecederaan pada pergelangan kaki, tetapi terutama ketika rasa sakit telah terjadi tanpa peristiwa yang mencetuskan, ini memberikan petunjuk penting bahawa sendi mungkin meradang atau terkena gout serang.

Artikel ini mungkin menarik bagi anda:

  • Penyetempatan, kekuatan dan kualiti yang tepat (mis. Menikam), tempoh (sejak bila?), Kursus (selalu ada? Hanya dalam keadaan tertekan?

    Hanya semasa pergerakan tertentu? Hanya dalam keadaan rehat?) Dan peristiwa pencetus, seperti membongkok atau kemalangan jalan raya.

  • Gejala lain dari kesakitan buku lali adalah: Haematoma (lebam), kemerahan, bengkak, terlalu panas pada sendi, kepincangan atau pergerakan yang terhad.
  • Ligamen koyak di kaki - apa yang perlu dilakukan?
  • Kaki ligamen koyak
  • Tekanan selepas patah pergelangan kaki

Kesakitan di bahagian dalam sendi pergelangan kaki sering diperhatikan selepas sentuhan ke dalam.

Sekiranya cedera ringan, hanya ligamen dalam, yang juga disebut ligamen deltoid, yang melebar. Ligamen delta terdiri daripada beberapa bahagian dan berjalan dari pergelangan kaki dalam hingga ke telapak kaki. Peregangan berlebihan menyebabkan rasa sakit dan sedikit pembengkakan, mungkin juga hematoma.

Ligamen yang diregangkan biasanya sembuh dalam beberapa hari. Sekiranya terdapat kecederaan yang teruk, satu atau lebih bahagian ligamen deltoid terkoyak. Sendi pergelangan kaki sakit, membengkak dan sedikit tidak stabil.

Kecederaan yang teruk boleh menyebabkan pecahnya ligamen deltoid dan dengan itu untuk menyelesaikan ketidakstabilan sendi pergelangan kaki. Dalam kes yang sangat teruk, pergelangan kaki dalam mungkin pecah dan pergelangan kaki luar juga mungkin terlibat. Kesakitan di bahagian dalam pergelangan kaki juga boleh disebabkan oleh kecederaan pada skafoid, yang merupakan sebahagian daripada sendi pergelangan kaki bawah.

. tendon otot betis dalam (M. tibialis posterior, M. flexor hallucis longus, M. flexor digitorum longus), yang bertanggungjawab untuk memusingkan kaki ke dalam dan membengkokkan pergelangan kaki ke arah telapak kaki, berlari melewati pergelangan kaki dalam. Ketiganya tendon otot betis dalam berjalan di sarung tendon di sepanjang pergelangan kaki dalam. Sakit di pergelangan kaki Oleh itu sendi juga boleh disebabkan oleh beban yang berlebihan tendon atau dengan sarung tendon keradangan.

Kesakitan di bahagian luar sendi pergelangan kaki sering disebabkan oleh sentuhan luar, yang supinasi trauma. The supinasi trauma adalah kecederaan sukan yang paling biasa, terutamanya pemain bola sepak, pemain bola tampar dan ahli sukan bola yang lain terjejas. Pengembara dan pelari juga sering membongkok ke luar kerana permukaan yang tidak rata.

Rasa sakit yang sedikit setelah membongkok sering tidak berbahaya kerana ligamen luarnya hanya terlentang. Rupa dan berlari tidak menyenangkan, tetapi mungkin. Selepas beberapa hari, kaki tidak menyakitkan dan berfungsi sepenuhnya.

Kesakitan yang lebih kuat menunjukkan kecederaan yang lebih teruk: Ligamen luar mungkin terkoyak atau koyak (maklumat lebih lanjut mengenai ligamen koyak boleh didapati dalam artikel: Ligamen kaki koyak): Ligamen luar sendi pergelangan kaki terdiri daripada tiga bahagian. Apabila pergelangan kaki dibengkokkan, ligamentum fibulotalare anterius, yang berlari dari pergelangan kaki luar ke tulang pergelangan kaki, sering kali menangis. Kecederaan serius sering mengakibatkan patah sendi pergelangan kaki, yang terbahagi kepada patah Weber A, B dan C.

Di belakang pergelangan kaki luar, tendon M. fibularis longus dan M. fibularis brevis berjalan di sepanjang sarung tendon mereka sendiri. Otot-otot ini bertanggungjawab memusingkan kaki ke luar dan membengkokkan sendi pergelangan kaki ke arah telapak kaki. Membebankan tendon ini secara berlebihan atau radang pada sarung tendon juga boleh menyebabkan sakit di pergelangan kaki luar.

Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel Latihan sekiranya berlaku tendosynovitis. Sakit di pergelangan kaki sendi ketika berlari boleh disebabkan oleh kecederaan sebelumnya, tidak kira sama ada peregangan ligamen, a ligamen koyak atau patah tulang. Sakit di pergelangan kaki sendi, yang berlaku "begitu sahaja" ketika berlari, mempunyai sebab lain: Sekiranya kasut yang salah dipakai (contohnya, kasut sederhana lebih lama berjoging) atau jika kasut baru belum dipatahkan dengan betul, alat ligamen pergelangan kaki terlatih, yang boleh menyebabkan kesakitan. Sebab lain ialah kelebihan tendon yang berlari di pergelangan kaki luar dan dalam, atau keradangan selubung tendon di kawasan ini.

Sebab biasa sakit pada sendi buku lali semasa berjalan adalah arthrosis dari buku lali. Osteoarthritis menggambarkan pemakaian sendi yang berlebihan untuk usia pesakit: regangan berat, beban yang salah, berat badan berlebihan dan kecederaan yang lalu meningkatkan risiko peningkatan kehausan sendi. Lapisan pelindung dari rawan secara beransur-ansur pecah dalam osteoartritis, dan pada suatu ketika rasa sakit pasti terjadi kerana lapisan pelindung ini hilang dan tulang terlibat dalam sapuan pergelangan kaki antara satu sama lain.

Rasa sakit itu kemudian dirasakan dengan jelas, terutama ketika berjalan. Gimnastik kaki khas boleh digunakan untuk mengelakkan ini. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai perkara ini dalam artikel Latihan fisioterapi sendi buku lali.

Sakit pada sendi buku lali di atas mempengaruhi kawasan pada peralihan dari bahagian belakang kaki ke tulang kering. Di kawasan ini adalah bahagian bawah tibia dan tulang pergelangan kaki, kecederaan tulang ini boleh menyebabkan sakit pada sendi buku lali di atas. Kesakitan di kawasan ini juga boleh disebabkan oleh ligamen yang cedera.

Kira-kira 1.5% orang mempunyai tulang tambahan di kawasan ini, tulang talonavikular dorsal, yang terletak di antara tulang pergelangan kaki dan skafoid. Dalam kebanyakan kes, ia tidak menimbulkan masalah, jarang menyebabkan keradangan pada tendon yang berdekatan. Tendon di kawasan ini tergolong dalam otot kumpulan ekstensor di bahagian bawah kaki (tibialis anterior, extensor digitorum longus, extensor hallucis longus), yang bertanggungjawab menarik jari kaki ke arah kaki bawah.

Tendon otot-otot ini berjalan di sepanjang bahagian belakang kaki dalam sarung tendon, yang boleh menjadi radang akibat beban berlebihan (contohnya oleh talonavicular os dorsal tambahan). Kesakitan pada sendi pergelangan kaki belakang setelah jatuh dari ketinggian yang besar atau selepas kemalangan lalu lintas menunjukkan patah tulang calcaneus, dengan kaki belakang bengkak tebal dan sakit. Berganda patah kaki buku lali (patah pergelangan kaki dalam dan luar) juga boleh menyebabkan patah ricih di tepi belakang tibia (posterior Segi tiga Volkmann), yang kemudian disebut sebagai patah pergelangan kaki tiga.

Langkah-langkah terapi boleh didapati dalam artikel Latihan Fraktur pergelangan kaki. Punca lain ialah pecahnya Tendon Achilles, yang mengalami kerosakan pada pesakit dengan rematik, kadar asid urik yang tinggi, atau pengambilan kortison, dan menangis lebih cepat daripada pada pesakit yang sihat. Pada saat pecahnya seseorang merasakan kesakitan yang merobek dan mendengar suara yang memuncak, setelah itu a penyok terasa teraba dan sendi pergelangan kaki belakang membengkak dan sakit.

Terutama pada pelari, Tendon Achilles sangat jengkel kerana sentuhan ke dalam. Dalam kebanyakan kes, kerengsaan tetap ada. The Tendon Achilles kemudian hendaklah diregangkan dan ditampal dengan baik.

Kesakitan pada sendi pergelangan kaki yang tiba-tiba berlaku pada waktu malam kemungkinan besar disebabkan oleh gout serang. Sendi membengkak, menjadi panas dan berubah warna kemerahan hingga kebiruan. A serangan gout sangat menyakitkan: walaupun sentuhan sedikit pun boleh menyakitkan.

Pada waktu pagi, menghantui biasanya berulang lagi. Sendi pergelangan kaki adalah kedua yang paling kerap terkena gout selepas sendi jari kaki dengan 14% serangan gout. Gout disebabkan oleh gangguan di urea metabolisme, yang menyebabkan terlalu banyak asid urik kekal di dalam darah dan kemudian disimpan sebagai hablur asid urik di sendi, tendon dan buah pinggang. Kristal asid urik ini menyebabkan kesakitan yang teruk dan jika gout tidak dirawat, keradangan dan ubah bentuk kekal sendi berlaku.