Gejala | Fisioterapi untuk pecahnya ligamen dalaman dan luaran

Gejala

Sejurus selepas pecahnya ligamen dalam atau luar, kesakitan berlaku secara langsung pada ligamen, tetapi boleh hilang semula setelah mengalami kecederaan. Ini kesakitan biasanya berulang dengan regangan atau pergerakan yang sesuai. Bergantung pada tahap kecederaan, bengkak dan lebam mungkin kelihatan.

Dalam fasa rehat, the kesakitan boleh diraba di bawah ruang sendi. Di samping itu, kestabilan sendi lutut mungkin terhad, sehingga setiap langkah membawa perasaan yang tidak menyenangkan.

  • Triad Fisioterapi Tidak Puas
  • Fisioterapi patella luxation
  • Koyakan meniskus fisioterapi
  • Fisioterapi selepas pecah ligamen cruciate

Ringkasan

Kecederaan ligamen dalam atau luar sering berlaku kerana putaran lutut dengan bahagian bawah yang tetap kaki. Ligamen dalaman menangis lebih kerap daripada ligamen luar. Air mata dibahagikan kepada 3 darjah keparahan dan diperlakukan dengan sewajarnya.

Rawatan pembedahan hanya diperlukan sekiranya kes ligamen terkoyak atau terlibat dengan tulang. Kesakitan menembak segera, penyumbatan sendi dan sakit di bawah tekanan adalah gejala yang paling biasa. Dalam fisioterapi, rawatan berkaitan dengan gejala dan rasa sakit disesuaikan dengan pergerakan dan pemuatan.

Kestabilan lutut ditingkatkan melalui pembinaan otot yang disasarkan dan penyelarasan and mengimbangi latihan. Tempoh penyembuhan luka bergantung kepada keparahan dan ketahanan terapi. Atlet yang kompetitif pada dasarnya lebih cergas lebih pantas daripada atlet amatur, kerana mereka bergantung pada lutut.