Gejala | Fisioterapi untuk cakera tergelincir di tulang belakang serviks

Gejala

Gejala cakera herniasi di tulang belakang serviks boleh sangat berbeza. leher kesakitan, yang dapat memancar ke bahu dan lengan, rasa mati rasa atau kesemutan di lengan atau jari ketika cakera yang rosak menekan saraf. Jenis kesakitan juga dirasakan berbeza, ada yang menggambarkan rasa sakit itu membosankan atau menekan, yang lain menarik atau sukar untuk dilokalisasi.

Tetapi kesakitan juga boleh tajam dan senang dijumpai. Sakit di lengan dan leher biasanya merupakan tanda pertama bahawa ujung saraf di tulang belakang serviks jengkel. Sekiranya anda mengalami gejala seperti mati rasa atau kelemahan di bahu dan lengan, ini menunjukkan masalah yang lebih serius.

Gejala boleh muncul secara tiba-tiba atau dipicu oleh kemalangan. Bergantung pada arah di mana inti dari cakera intervertebral tergelincir, ada kemungkinan cakera herniasi tidak dapat dikesan selama bertahun-tahun. Sekiranya anda mengalami simptom akut, jangan ragu untuk mendapatkan pendapat profesional agar anda dapat dibantu secepat mungkin.

OP

Pembedahan untuk a tergelincir cakera hanya diperlukan dalam kira-kira sepuluh peratus kes. Sebilangan besar mereka yang terjejas dapat dibantu dengan ubat penahan sakit dan fisioterapi. Pembedahan menjadi perlu jika cakera herniated disertai oleh gejala neurologi.

Seperti yang telah dijelaskan, ini boleh menjadi gejala kelumpuhan atau kelemahan di bahu dan lengan. Matlamat operasi adalah untuk melegakan mangsa yang terkena saraf. Terdapat pelbagai prosedur untuk pembedahan cakera pada tulang belakang serviks yang digunakan.

Bergantung pada badan vertebra di mana cakera herniated berada dan seberapa parah kecederaannya, doktor akan memutuskan kaedah mana yang paling sesuai. 1. prostesis cakeraDi sini cakera yang cedera diganti dengan yang palsu. Mobiliti ruang tulang belakang dijaga sejauh mungkin dan pesakit boleh terus bersukan setelah pemulihan.

2. penyingkiran cakeraPenghapusan dari cakera intervertebral juga dikenali sebagai spinal fusion (spondylodesis). Cakera yang cedera dikeluarkan dan kedua-dua badan vertebra disatukan. Selepas operasi ini, pergerakan tulang belakang serviks sangat terhad dan sukan hanya dapat dilakukan pada tahap yang terhad.

Program pemulihan yang ketat diperlukan agar orang yang terkena bencana mendapatkan kembali sebahagian dari pergerakan mereka. 3. penyingkiran separa cakera intervertebral Apabila penyingkiran separa dari cakera cakera intervertebral dilakukan, bahagian dalam cakera yang dicabut dikeluarkan. Prosedur ini boleh mengakibatkan parut. Sekiranya orang yang terjejas tidak melakukan latihan mobilisasi dan pengukuhan khas secara berkala, pergerakan mungkin terhad selepas operasi. Ada kemungkinan orang yang terkena masih merasa sakit kerana tisu parut yang tidak elastik.