Gejala | Fisioterapi untuk keradangan tendon peroneal

Gejala

Otot peroneal (Musculus peroneaus longus dan Musculus peroneaus brevis) terletak di bahagian luar bawah kaki. Perut otot terletak di bahagian atas, dari mana mereka berjalan tendon lebih jauh di belakang luar buku lali ke bawah kaki. Mengikut kedudukan mereka, kaki memungkinkan untuk membengkok ketika tegang, serta mengangkat tepi luar dan merebak ke luar.

Sekiranya otot-otot yang disebutkan di atas mengalami tekanan berlebihan dan kemudian dipendekkan, tendon mengalami tekanan tegangan yang meningkat, yang tidak dapat bertahan dalam jangka masa panjang dan bertindak balas dengan keradangan. Secara simptomatik, tekanan dan ketegangan kesakitan disebabkan terutamanya di kawasan tendon di belakang buku lali dari kaki. Di samping itu, terdapat tanda-tanda keradangan klasik seperti kemerahan, bengkak, terlalu panas dan gangguan fungsi. Sering terjejas oleh keradangan tendon peroneal adalah pelari dengan latihan diri berulang digabungkan dengan masa pertumbuhan semula yang tidak mencukupi. Sebab-sebab lain boleh menjadi kasut yang salah, tidak betul berlari teknik, kecederaan masa lalu seperti memusingkan kaki atau ketidakseimbangan otot.

Kecelaruan kaki

Kecelaruan kaki juga boleh menjadi penyebab keradangan tendon peroneal. Kedudukan kaki yang berubah menghasilkan corak gaya berjalan yang berubah dan tarikan kekal non-fisiologi pada tendon, yang juga dapat menyebabkan keradangan setelah jangka waktu yang lama. Secara amnya, penting semasa rawatan untuk menyaring penyebabnya dan mengatasinya selain langkah-langkah menghilangkan gejala untuk mencapai kejayaan jangka panjang.

Malposisi kaki boleh dipengaruhi secara pasif dengan sol atau kasut khas, tetapi pembinaan otot mesti dilatih secara aktif dengan latihan tertentu. Latihan kumpulan otot tertentu bertujuan untuk menormalkan kedudukan kaki dan kaki, untuk mengimbangi ketidakseimbangan otot dan dengan demikian mengambil tendon yang berterusan. Langkah-langkah pasif harus selalu digunakan hanya sebagai sokongan dan bukan sebagai terapi lengkap.

Langkah-langkah selanjutnya

Seperti yang disebutkan di atas, langkah-langkah lain sesuai untuk menyembuhkan radang tendon peroneal:

  • Aplikasi sejuk terhadap aplikasi keradangan dan panas untuk mengurangkan ketegangan pada otot dan tisu.
  • Aplikasi elektroterapi dan ultrasound
  • Menggunakan lapisan pita untuk melegakan dan menyokong struktur, terutama ketika kembali ke sukan.

Ultrasound terapi adalah kaedah dalam terapi yang sering digunakan untuk iritasi dan keradangan penyisipan tendon. Biasanya transduser bersaiz sederhana ditutup dengan ultrasound gel dan bergerak dalam gerakan bulat di atas tendon peroneal dan terutama pada asal dan lampirannya. Semasa terapi, perasaan hangat dapat berkembang, tetapi tidak kesakitan semestinya berlaku.

Dalam beberapa jam atau sehari selepas permohonan, perasaan yang serupa dengan sakit otot dapat berkembang. Frekuensi tinggi ultrasound gelombang menembusi jauh ke dalam tisu, di mana ia mempunyai kesan anti-radang dan penyembuhan, dan kecil kalsium simpanan boleh dimusnahkan dan dikeluarkan. Dalam electrotherapy untuk keradangan tendon peroneal, arus searah dan arus bolak boleh digunakan.

In iontoforesis, arus terus dapat digunakan untuk memperkenalkan zat aktif dalam bentuk salap ke dalam tisu. Diclofenac, misalnya, sesuai di sini untuk menghalang keradangan dan melegakan kesakitan. Arus bergantian juga mempunyai kesan anti-radang, santai dan menghilangkan rasa sakit.

Penggunaan pita untuk peradangan tendon peroneal dapat menyokong terapi dan mengurangkan gejala. Pita fleksibel harus digunakan untuk kemungkinan aplikasi pita berikut:

  • Untuk pilihan pertama, pita kira-kira panjang bawah kaki digunakan, hujungnya tersekat di bawah telapak kaki, tepat di pangkal tendon peroneal. Ini terletak di tepi dalaman tapak kaki, kira-kira selari dengan bahagian dalam buku lali.

    Pita kemudian dipimpin sepanjang otot ke bahagian luar kaki, kemudian melepasi pergelangan kaki luar ke bawah kaki dan tersekat di sepanjang tendon yang menyakitkan. Tarik hanya terbentuk di bawah telapak kaki. Pita kedua pilihan lampiran ini bermula di bahagian belakang kaki, dilekatkan pada Tendon Achilles dan berakhir di bahagian dalam kaki.

  • Untuk kemungkinan kedua meletakkan pita, pita pertama dilekatkan dengan cara yang sama seperti untuk kemungkinan pertama. Pita kedua bermula betul-betul di bawah pergelangan kaki dalam dan kemudian ditarik 50% di hadapan tumit, di lengkungan melintang di bawah telapak kaki.

    Ia kemudian berjalan di hadapan pergelangan kaki luar dan berakhir sebelum pita pertama di bahagian depan tulang kering. Pita mesti dipakai selama maksimum 7 hari dan berfungsi sebagai ukuran sokongan. Ia tidak mengikat sendi dengan cara apa pun dan oleh itu tidak menggantikan penangguhan aktiviti sukan yang berat sehingga keradangan tendon peroneal telah sembuh.