Gejala | Fisioterapi Retropatellar Arthrosis

Gejala

Kesakitan di kawasan anterior sendi lutut, yang terletak di belakang lutut, adalah simptom utama retropatellar arthrosis. Ia berlaku semasa aktiviti yang memberikan tekanan yang besar pada sendi lutut. Ini benar terutamanya pada lenturan lutut.

Oleh itu, kesakitan sering berlaku ketika bangun selepas duduk. Bergantung pada tahap keparahan kesakitan, tumit tidak lagi dapat digunakan dan menaiki tangga dapat mencetuskan gejala. Orang itu juga tidak boleh berlutut lagi.

Ini juga boleh menjadikan berjalan lebih sukar dalam kes-kes yang teruk. Selain kesakitan, mobiliti sendi lutut juga dapat dikurangkan. Mungkin ada rasa kekakuan pada sendi dan bunyi retak mungkin menyertainya. Kerosakan pada rawan menyebabkan reaksi keradangan dan sendi retro-patela dapat membengkak dan terlalu panas dapat dirasakan.

Aktiviti sukan seperti berjoging tidak lagi dapat dilakukan kerana daya hentaman. Otot yang melekat pada lutut menegangkan dan mempromosikan gejala kesakitan. Ini boleh menyebabkan perubahan gaya berjalan orang yang berfungsi untuk melindungi bahagian yang terkena.

Akibatnya, peningkatan penggunaan sisi lain juga boleh menyebabkan kesakitan di sana. Walaupun retropatellar arthrosis terdapat dalam beberapa kes di kedua lutut sendi, tidak semestinya selalu ada. Sebagai contoh, pesakit sering mempunyai kebimbangan bahawa arthrosis mungkin terdapat pada bahagian yang sihat sebelumnya. Corak gaya berjalan yang diubah juga boleh disertai dengan sakit belakang. Anda mungkin juga meminati: Artritis lutut - gejala dan kesakitan

Punca

Tekanan yang kuat pada sendi patellar-femoral menyebabkan kehausan permukaan tulang rawan sendi dalam jangka masa yang panjang. Sebab-sebab peningkatan tekanan pada kawasan sendi femoralis patela boleh disebabkan oleh salah letak atau ketidakstabilan patela, serta aktiviti yang memberi tekanan pada lutut. Tekanan luaran yang disasarkan pada sendi femoralis patela tidak lagi mengedarkan tekanan secara merata ke atas rawan permukaan.

Dari masa ke masa dan dengan beban kronik yang berlebihan rawan, kerosakan tulang rawan berlaku di kawasan ini. Salah letak patella boleh disebabkan oleh kekurangan kestabilan alat ligamen. Tetapi juga kelemahan anterior paha otot, otot yang dipanggil quadriceps femoris, boleh menyebabkan gambaran klinikal ini.

Tugas otot Quadriceps femoris adalah untuk memusatkan patela pada sendi. Sekiranya, sebagai tambahan kepada penyebab yang disebutkan di atas, selekoh lutut atau tangga dilakukan, tekanan pada tulang rawan sendi femoralis patela dapat ditingkatkan. The sejarah perubatan akan memberikan gambaran umum.

Ini memungkinkan kesimpulan awal dibuat, kerana selalu ada gejala yang khas dari gambaran klinikal. Bagaimanapun, sendi itu diraba untuk mencari tanda-tanda keradangan. Prosedur pengimejan seperti sinar-X dapat memberikan diagnosis yang mendedahkan. Dalam kes ini, kerosakan tulang rawan pada sendi retro-patellar dan perubahan yang disebabkan olehnya dapat dilihat dengan jelas.