Gejala | Tinnitus: Berkumur di Telinga

Gejala

Gejala-gejala tinnitus sangat berbeza dari segi sifat, kualiti dan kuantiti. Sebilangan besar, orang yang terjejas menggambarkan tinnitus seperti suara yang jelas, seperti bunyi bip. Yang lain melaporkan bunyi atonal, seperti gumaman.

Bagi sebilangan penghidap, tinnitus selalu sama, sementara bagi yang lain, kelantangan dan nada nada berubah. Dalam 2/3 mereka yang terjejas, tinnitus adalah kebisingan kekal. Dalam perjalanan penyakit ini, pelbagai gejala yang menyertainya dapat ditambahkan pada tinnitus, seperti sakit kepala, masalah tumpuan atau pening.

Keupayaan melakukan berkurang dan boleh menyebabkan ketidakupayaan untuk bekerja. Oleh kerana tinnitus biasanya menjadi lebih kuat ketika rehat, banyak penghidap juga mengalami gangguan tidur. Pada masa yang sama, 50% menjadi sangat sensitif terhadap suara di luar, sehingga mereka ditarik secara sosial.

Bunyi persekitaran yang tenang seperti merungut atau muzik yang menyenangkan, sebaliknya, mendorong tinnitus ke belakang. Tinnitus dibahagikan kepada empat darjah keparahan bergantung pada tahap penderitaan. Gred 1 dan 2 dapat dikompensasi dengan baik.

Sejak darjah 3, tinitus disertai dengan keluhan emosi, kognitif dan fizikal dan merosakkan kehidupan profesional dan swasta. Banyak penghidap berkembang kemurungan, kegelisahan atau gangguan somatoform lain. Pada kelas 4, terdapat dekompensasi lengkap dengan ketidakupayaan untuk bekerja. Untuk mengatasi pening atau insomnia, anda boleh membaca dua artikel berikut:

  • Latihan melawan vertigo kedudukan
  • Akupunktur

Apa yang perlu dilakukan?

Semua orang mempunyai bunyi telinga sekarang dan sebelum ini. Walaupun ini hilang selepas waktu yang singkat, seseorang harus menganggapnya serius. Itu adalah isyarat amaran, sehingga seseorang harus mempertimbangkan kepentingan tinnitus. Mungkin saat ini anda terlalu banyak tekanan, masalah kesihatan atau terdedah kepada kebisingan yang berlebihan?

Tinnitus selalu menunjukkan bahawa sesuatu perlu diubah. Kadang-kadang cukup untuk berehat lebih banyak, berehat dan mengelakkan kebisingan. Sekiranya tinnitus berlanjutan, doktor mesti berunding selepas 24 jam selewat-lewatnya.

Doktor akan menentukan kemungkinan penyebab tinnitus dan memberi nasihat kepada orang yang terjejas mengenai rawatannya. Petua tolong-menolong berikut terbukti berkesan: Relaksasi, elakkan perengsa seperti kafein, alkohol atau nikotin dan makan dengan sihat diet. Pergerakan dan gangguan mendorong tinnitus ke latar belakang. Adakah anda ingin mengetahui tentang teknik relaksasi yang mungkin? Anda akan mendapat lebih banyak maklumat dalam artikel berikut:

  • Kelonggaran otot progresif
  • Latihan Autogenik
  • Relaksasi Postisometrik