Gejala | Tendon Achilles koyak

Gejala

Seperti yang telah dijelaskan di atas, pecahnya Tendon Achilles disertai dengan ledakan yang dapat didengar (whiplash). Selain itu, pesakit mengalami tikaman kesakitan dan tidak lagi mampu melenturkan plantar aktif kerana pemampatan anak lembu. Lazimnya pesakit tidak lagi mampu berdiri di atasnya kaki atau kaki di kaki yang berpenyakit.

Air mata dari Tendon Achilles menjadi kelihatan dari luar kerana bengkak di bahagian belakang buku lali sendi, mungkin juga a lebam menjadi kelihatan. Doktor juga dapat merasakan perbezaan penyok di bahagian otot. Pecahnya Tendon Achilles biasanya diperhatikan oleh orang yang terjejas kerana permulaannya kesakitan, yang biasanya membuat ketegangan lebih jauh pada kaki yang terjejas menjadi mustahil.

Keamatan dari kesakitan bergantung pada sejauh mana kerosakan yang disebabkan pada tendon oleh pecah yang lengkap atau tidak lengkap dan boleh menjadi sangat sengit walaupun dalam keadaan rehat. Orang yang cedera merasa seolah-olah dia telah menerima tendangan ganas di tumit. Rasa sakit, kualiti yang digambarkan tiba-tiba menembak dan menikam, dipergiatkan dengan memijak bola jari kaki dan berusaha berdiri di atas bola jari kaki. Keupayaan untuk berjalan sangat terhad. Sebagai tambahan kepada pelaksanaan tindakan rawatan yang betul oleh doktor yang hadir, pesakit juga harus mematuhi larangan sukan dan arahan perubatan dengan tegas, kerana kesakitan dapat menjadi kronik walaupun setelah berjaya menjalani rawatan dan menyebabkan batasan kekal kemampuan berjalan (achillodynia).

Diagnosa

Pecahnya tendon Achilles dapat didiagnosis dengan cara yang berbeza. Sekiranya tendon terputus sepenuhnya, celah di atas tumit sering dapat diraba. Selain itu, pecahnya tendon Achilles yang baru menunjukkan pembengkakan tisu yang teruk dan menyakitkan, serta kemerahan atau perubahan warna biru pada bahagian tumit.

Selain itu, pesakit tidak lagi dapat berjalan dengan berjinjit kerana pecahnya tendon Achilles memutuskan hubungan antara otot betis dan tulang belakang. Sekiranya pesakit berbohong perut di atas sofa dan otot betisnya diperas bersama-sama, kaki biasanya harus membengkok ke arah telapak kaki (fleksi plantar). Dengan terkoyak tendon Achilles, ini tidak lagi berlaku dengan alasan yang disebutkan di atas.

Fenomena ini juga dipanggil ujian Thompson positif. Diagnosis instrumental bagi Pecah tendon Achilles berdasarkan terutamanya pada sonografi (ultrasound peperiksaan). Doktor yang merawat dapat secara langsung memaparkan kawasan yang terkena pada skrin dengan ultrasound peranti dan menilai sejauh mana pecahnya.

Pemilihan kaedah rawatan juga ditentukan oleh ini. Sekiranya hujung tendon Achilles hanya sedikit terpisah, pesakit biasanya dapat dibantu dengan terapi konservatif. Tetapi, jika jarak antara hujungnya besar, hanya pembedahan yang dapat membantu.

Di samping ultrasound, MRI tendon Achilles juga dapat membantu mendiagnosis a terkoyak tendon Achilles. MRI digunakan jika ultrasound tidak cukup konklusif atau jika aduan atipikal ditunjukkan tanpa sebab yang jelas. MRI menjadikannya lebih mudah untuk mengenal pasti pecah yang sudah sembuh, air mata yang tidak lengkap dan perubahan lain pada tendon.

Sebaik sahaja gejala pertama dari Pecah tendon Achilles telah reda, pesakit akan menyedari bahawa dia tidak lagi dapat berjalan seperti biasa. Ini dikenali sebagai kegagalan fungsi, yang juga dapat dilihat kerana pesakit biasanya tidak dapat melakukan pendirian kaki (monopod). Pada jam pertama selepas Pecah tendon Achilles, doktor yang merawat dapat merasakan penyok beberapa sentimeter di atas penyisipan tendon Achilles sebenar.

Namun, ini hanya dapat dilakukan dalam beberapa jam pertama selepas kemalangan. Kemudian, hematoma terbentuk di sana kerana pendarahan, yang akan menjadikan diagnosis radang tendon Achilles lebih sukar. Fleksi plantar biasanya terbalik selepas pecah tendon Achilles.

Pada pesakit dengan otot fleksor yang dalam, lenturan sisa dapat dipertahankan, walaupun ini biasanya berbeza dengan yang normal keadaan. Untuk menilai kelenturan plantar (lenturan kaki) dengan lebih baik, ujian Thompson yang disebut dapat dilakukan untuk mendiagnosis pecah tendon Achilles. Untuk ini, doktor yang merawat menekan bahagian betis.

Mampatan ini menjadikan fleksi plantar tidak mungkin berlaku sekiranya pecah tendon Achilles. Khas untuk pecah tendon Achilles juga kegagalan refleks tendon Achilles, yang ujiannya biasanya cukup menyakitkan bagi pesakit. Dalam kira-kira 70% daripada semua kes, pecah tendon Achilles juga dapat dikesan dan tepat dilokalisasi dengan sonografi. Untuk mengecualikan koyakan tulang tendon Achilles, sebuah Sinar X boleh juga diambil. Pengecualian ini boleh memberi kesan yang menentukan pada rawatan terapi (lihat Terapi pecah tendon Achilles).