Terapi ceramah: Prosedur, Kesan, Keperluan

Apa itu terapi bercakap?

Terapi bercakap - juga dipanggil psikoterapi perbualan, berpusatkan klien, psikoterapi berpusatkan orang atau bukan arahan - diasaskan pada pertengahan abad ke-20 oleh ahli psikologi Carl R. Rogers. Ia tergolong dalam terapi humanistik yang dipanggil. Ini adalah berdasarkan andaian bahawa manusia sentiasa mahu berkembang dan berkembang. Ahli terapi menyokong kecenderungan aktualisasi yang dipanggil ini dengan membantu pesakit menyedari dirinya.

Tidak seperti bentuk terapi lain, terapi bercakap tidak menumpukan pada masalah pesakit, tetapi pada potensi perkembangannya di sini dan sekarang.

Mengikut konsep terapi bercakap, gangguan mental timbul apabila seseorang menghadapi masalah menerima dan menghargai dirinya. Oleh itu, orang yang terjejas melihat dirinya dengan cara yang terpesong dan bukan seperti dirinya yang sebenarnya. Sebagai contoh, orang itu melihat dirinya sebagai seorang yang berani, tetapi menjauhi cabaran. Ini mengakibatkan ketidakselarasan – ketidakpadanan. Ini bermakna pesakit mempunyai imej dirinya yang tidak sepadan dengan pengalamannya. Ketidakselarasan ini menimbulkan kebimbangan dan kesakitan. Terapi ceramah bermula dari tesis ini untuk perkembangan gangguan mental.

Syarat untuk terapi bercakap

  1. Ia adalah perlu untuk interaksi bahawa terdapat hubungan antara ahli terapi dan pesakit.
  2. Pesakit berada dalam keadaan yang tidak serasi, yang menyebabkan dia cemas dan menjadikannya terdedah.
  3. Ahli terapi berada dalam keadaan kongruen. Ini bermakna dia benar kepada pesakit dan tidak berpura-pura.
  4. Ahli terapi menerima pesakit tanpa syarat.
  5. Ahli terapi berempati dengan pesakit tanpa tersesat dalam perasaan pesakit.
  6. Pesakit menganggap ahli terapi sebagai empati dan berasa diterima dan dihargai tanpa syarat.

Bila hendak melakukan terapi bercakap?

Terapi bercakap berjaya digunakan dalam rawatan gangguan mental. Selalunya ia adalah kebimbangan atau gangguan obsesif-kompulsif, kemurungan atau gangguan pergantungan.

Seperti yang dinyatakan dalam syarat terapi bercakap di atas, prosedur psikoterapi ini hanya sesuai apabila seseorang merasakan percanggahan (ketidaksesuaian) antara imej dirinya dan pengalamannya. Di samping itu, seseorang harus mempunyai kesanggupan tertentu untuk menerokai dirinya dengan lebih dekat.

Semasa sesi percubaan pertama, pesakit boleh mengetahui sama ada terapi jenis ini sesuai dengannya. Di samping itu, ahli terapi memberi perhatian kepada keadaan yang dinyatakan di atas dan melaporkan kembali kepada pesakit sama ada terapi bercakap sesuai untuknya atau tidak.

Apa yang anda lakukan semasa terapi bercakap?

Dalam sesi terapi pertama, ahli terapi menetapkan diagnosis dan bertanya tentang sejarah pesakit. Pesakit kemudian menentukan matlamat yang dia ingin capai dalam terapi.

Teras terapi bercakap adalah perbualan antara pesakit dan ahli terapi. Pesakit menerangkan masalah dan pandangannya. Ahli terapi berusaha untuk memahami perasaan dan pemikiran pesakit setepat mungkin.

Perbualan berpusatkan pelanggan adalah berdasarkan ahli terapi yang berulang kali meringkaskan kenyataan pesakit dalam kata-katanya sendiri. Melalui refleksi ahli terapi, pesakit mendapat pemahaman yang lebih baik tentang dunia dalamannya.

Apa yang ahli terapi tidak lakukan dalam terapi bercakap ialah memberi nasihat atau arahan kepada pesakit. Dalam erti kata lain, dia tidak memberitahu pesakit bagaimana untuk berkelakuan, sebaliknya membantu pesakit mencari tindak balas individu dalam dirinya.

Sikap terapeutik asas

Ubah imej diri

Ramai pesakit menderita kerana mereka melihat punca ketidakbahagiaan mereka dalam keadaan luaran yang tidak dapat mereka ubah. Dalam terapi bercakap, ahli terapi mengarahkan perhatian kepada proses dalaman yang mewujudkan penderitaan.

Sebagai contoh, punca penderitaan yang biasa ialah persepsi yang herot. Pesakit belajar untuk memeriksa pertimbangan menyeluruh ("Tiada siapa yang suka saya") dengan teliti. Akibatnya, semasa terapi bercakap dia mendapat pandangan yang lebih realistik ("Keluarga dan rakan saya suka saya, walaupun kami mempunyai perselisihan faham dari semasa ke semasa").

Matlamat psikoterapi bercakap adalah untuk pesakit merawat dirinya dengan menghargai dan belajar melihat dan menerima dirinya seadanya. Dia boleh menerima secara terbuka pengalaman yang dia ada dan tidak perlu menindas atau memutarbelitkannya. Pesakit kemudiannya kongruen, yang bermaksud bahawa imej dirinya sepadan dengan pengalamannya.

Apakah risiko terapi bercakap?

Seperti mana-mana psikoterapi, terapi bercakap dalam beberapa kes boleh membawa kepada kemerosotan atau kegagalan untuk memperbaiki gejala.

Hubungan antara ahli terapi dan pesakit mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kejayaan terapi. Oleh itu, adalah penting bahawa pesakit mempunyai kepercayaan kepada ahli terapi. Jika ini tidak berlaku, pertukaran ahli terapi adalah dinasihatkan.

Apakah yang perlu saya ingat selepas terapi bercakap?

Semasa terapi bercakap, ikatan yang kuat sering berkembang antara pesakit dan ahli terapi. Ramai pesakit berasa sangat selesa dalam iklim terapi bercakap yang hangat dan menghargai dan berasa cemas apabila terapi berakhir.

Ketakutan dan kebimbangan seperti itu adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, adalah penting bagi pesakit untuk berkongsi pemikiran negatif dan ketakutan sedemikian dengan ahli terapi - dan juga jika dia merasakan bahawa dia belum lagi lebih baik pada akhir terapi. Ahli terapi dan pesakit kemudiannya boleh menjelaskan bersama sama ada lanjutan terapi perlu atau mungkin ahli terapi lain atau bentuk terapi lain akan menjadi penyelesaian yang lebih baik.

Untuk menjadikannya lebih mudah untuk menamatkan terapi, ahli terapi boleh secara beransur-ansur meningkatkan selang antara sesi - terapi "dihentikan" supaya pesakit terbiasa menghadapi kehidupan seharian tanpa terapi bercakap.