Tangan terseliuh

Keseleo tangan adalah salah satu kecederaan yang paling biasa dialami pintu masuk menjadi amalan ortopedik atau hospital. Terutama atlet terjejas. Keseleo umumnya dapat dilihat sebagai peregangan sendi yang berlebihan, di mana ligamen yang terlibat dan serat tambahan pada sendi dan kapsul sendi sangat jengkel.

Keseleo tangan terutama disebabkan oleh kejatuhan, di mana usaha dilakukan untuk meredakan kejatuhan dengan lengan terentang. Dalam kebanyakan kes, ia adalah kecederaan yang menyakitkan tetapi tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kerana kecederaan yang lebih serius daripada tangan yang terseliuh juga harus dipertimbangkan, pemeriksaan perubatan mengenai pergelangan tangan harus dilakukan sekiranya kesakitan berterusan.

Gejala

Sejauh mana gejala selepas tangan terseliuh tidak bergantung kepada keparahan kecederaan. Contohnya, keseleo ringan juga boleh menyebabkan kesakitan serupa dengan a patah, sama seperti ketegangan atau ligamen koyak boleh berada di belakang keseleo yang disyaki. Oleh itu, gejala tidak memungkinkan kita membuat kesimpulan yang tepat mengenai jenis kecederaan.

Gejala utama tangan terseliuh adalah kesakitan dalam pergelangan tangan. Ia berlaku sebaik sahaja berlaku kekerasan dan digambarkan sebagai menikam dan kadang-kadang sangat teruk. Selepas kecederaan, rasa sakit itu kekal dengan watak yang kusam dan berdenyut.

Dalam jangka masa yang lebih jauh, pergelangan tangan biasanya membengkak dalam beberapa jam, kadang-kadang tidak sampai keesokan harinya. Di samping itu, sering terdapat perubahan warna biru yang disebabkan oleh a lebam (hematoma) di dalam pergelangan tangan. Ini disebabkan oleh keretakan kecil darah kapal.

Keseleo tangan yang teruk bahkan boleh menyebabkan tisu kecil. Sekiranya keseleo ringan, sakit mungkin satu-satunya gejala. Dalam semua kes, bagaimanapun, terdapat kehilangan fungsi pergelangan tangan yang lebih kurang.

Pergerakan terhad kerana kesakitan dan beban, misalnya ketika menyokong pergelangan tangan, hanya mungkin dilakukan pada tahap yang terhad. Sebaliknya, kestabilan dipertahankan sekiranya tangan terseliuh, yang merupakan ciri penting berbeza dengan a ligamen koyak atau patah tulang. Berapa lama simptom itu berbeza-beza. Contohnya, tangan yang terseliuh boleh menyebabkan rasa tidak selesa selama beberapa hari hingga beberapa minggu. Tahap kecederaan, fizikal keadaan dan masa yang diperlukan untuk langkah-langkah awal yang diambil adalah menentukan sepanjang keseleo hingga pulih sepenuhnya.