Penyamakan dari Kedai Ubat: Produk Penyamakan Sendiri Berbahaya

A kulit tan difahami sebagai pigmentasi semula jadi kulit. Walau bagaimanapun, lebihan tan semulajadi atau tiruan boleh membahayakan. Sama ada di sejuk musim sejuk, sebelum peristiwa penting atau sebagai pendahulu musim panas musim panas yang bercuti, kaedah penyamakan tiruan adalah pembantu kecantikan biasa. Selain kenyataan bahawa mereka memberikan kulit warna musim panas, mereka membuat banyak pengguna berasa lebih baik. Ini terutama disebabkan oleh fakta bahawa sihat, sedikit kecokelatan kulit warna dikaitkan dengan kesihatan dan kecantikan. Sebagai alternatif penyamakan solarium tiruan atau penyamakan penyembur moden, kini ramai pengguna memilih produk penyamakan diri dari kedai ubat. Ini biasanya krim atau semburan. Pengguna menggunakan produk ini pada kulit sendiri sehingga, sebagai contoh, penyamakan kekuatan boleh disesuaikan secara individu. Namun, dalam konteks ini, timbul persoalan apakah produk penyamakan diri mempunyai kesan negatif terhadapnya kesihatan, itulah sebabnya artikel berikut ini dikhaskan untuk menjawab soalan ini.

Arahan, risiko dan petua aplikasi: Penyamakan diri dari kedai ubat

Kelebihan penyamakan diri jelas bagi banyak pengguna, kerana tanpa sinar UV yang berbahaya dari cahaya matahari atau solarium mewarnai kulit. Berbeza dengan losyen badan klasik, penting untuk diperhatikan beberapa perkara semasa menggunakan penyamakan diri krim atau semburan untuk benar-benar mendapatkan warna yang sekata dan cantik.

Arahan Permohonan:

 • Amat penting untuk menerapkan krim secara merata. Sekiranya anda memakai terlalu tebal dan tidak rata, anda akan mendapat keputusan yang tidak baik.
 • Produk penyamakan diri tidak boleh digunakan secara berkala. Antara permohonan hendaklah berehat sekurang-kurangnya lima hari.
 • Pengguna harus selalu menggunakan penyamak sendiri yang sesuai dengan jenis kulit mereka. Terdapat varian khas untuk kulit kering begitu juga untuk kulit berminyak gambar.
 • Pembersihan yang cepat dan teliti selepas pemakaian sangat penting untuk mengelakkan bintik-bintik pada tangan.

Risiko:

 • Orang yang menderita penyakit kulit, memberitahu doktor keluarga atau ahli dermatologi mengenai penggunaan produk penyamakan diri. Terdapat juga risiko untuk alahan penghidap.
 • Masa simpanan terlalu lama membawa kepada keadaan yang disukai untuk pembentukan formaldehid. Memudaratkan, bahan ini dikatakan boleh menyebabkan kanser.
 • Wangian buatan membahayakan tubuh, misalnya hati.

Panduan:

 • Pakar mengesyorkan scrub badan sebelum menggunakan penyamak sendiri. Sebabnya adalah kawasan yang tidak sedap yang akan menyerap krim penyamakan yang berlebihan tanpa pengelupasan.
 • Sekiranya tiub atau botol penyamakan diri telah dibuka, disarankan untuk menggunakannya dengan cepat. Selambat-lambatnya tiga bulan, produk tersebut harus dibuang.
 • Adalah sangat penting untuk menyimpan penyamak sendiri di tempat yang sejuk dan kering. Di samping itu, disarankan untuk tidak memaparkan losyen penyamakan pada cahaya matahari langsung.
 • Penggunaan sarung tangan untuk menggosok badan dengan penyamak sendiri adalah idea yang baik untuk meninggalkan tangan sehingga akhir dan gosok terakhir.

Aplikasi produk penyamakan diri yang berbeza

Terdapat pelbagai sebab mengapa orang menggunakan tan dari tiub. Ini boleh menjadi kosmetik, tetapi juga masalah perubatan. Antara penggunaan penyamak diri yang paling biasa adalah:

 • Gangguan pigmentasi: Pada kulit ini keadaan, kulit berubah warna secara tidak teratur, sehingga warna seragam tidak mungkin. Dengan produk penyamakan diri dan lain-lain kosmetik, orang yang menderita gangguan pigmen berpeluang menyatukan warna kulit.
 • Musim panas tan: Sebab lain mengapa pengguna suka musim panas musim panas yang cepat adalah hakikat bahawa bahkan sebelum permulaan musim panas untuk meyakinkan dengan warna cerah, tan semula jadi. Sebagai contoh, jika anda memerlukan kulit musim panas saat terakhir untuk acara, diri -tanner hampir dengan hasil yang diinginkan ini.
 • Tampak sihat sepanjang tahun: Pada musim sejuk, kulit kebanyakan orang sangat ringan, kadang-kadang dengan jerebu sedikit kelabu. Ini disebabkan oleh beberapa jam cahaya matahari selama sejuk musim. Dengan penyamakan diri pengguna menikmati tan sepanjang tahun.
 • Pemilihan warna: Di samping itu, banyak pengguna melihat kelebihan kosmetik daripada cahaya UV klasik atau penyamakan solarium, kerana dengan penyamakan kulit, warna kulit dapat ditentukan secara individu pada bila-bila masa. Produk boleh didapati dalam warna yang serba boleh di kedai ubat.
Petua: Sebelum produk yang salah masuk ke dalam produk kecantikan, disarankan di warenvergleich.de untuk membandingkan ulasan penyamakan diri individu dan, jika perlu, belanjakan sedikit wang untuk produk berkualiti tinggi.

Kelebihan dan kekurangan kaedah penyamakan biasa sepintas lalu.

Tan yang sihat kelihatan menarik dan sihat. Terutama hingga musim panas, banyak orang di Jerman ingin memperlihatkan kulit mereka dengan warna kulit yang segar. Kulit manusia bukan sahaja organ tubuh yang paling pelbagai, tetapi juga yang terbesar. Ia mempunyai banyak fungsi yang melibatkan perlindungan dan pengaturan tubuh, oleh sebab itulah kulit harus selalu dijaga. Oleh itu, gambaran keseluruhan berikut ini bertujuan untuk memberikan maklumat mengenai kelebihan dan kekurangan kaedah penyamakan agar dapat menunjukkan bahaya di mana kulit terdedah. 1. Cahaya UV adalah tan musim panas percuma dari sumber yang paling semula jadi

Sama ada percutian musim panas di Laut Selatan atau di Jerman, kekuatan matahari tidak boleh dipandang rendah di mana sahaja. Walaupun cahaya UV penting untuk pembentukan vitamin DWalau bagaimanapun, sinaran juga boleh membahayakan kulit dan mata pada intensiti tinggi.

Kelebihan:

+ Kulit yang disamak secara semula jadi.

+ Percuma

Kelemahan:

- Risiko selaran matahari tanpa pelindung matahari

- Menggalakkan barah kulit dan penuaan kulit

2. penyamakan solarium merawat tubuh dengan penyinaran UV buatan. Sama seperti cahaya UV semula jadi, penyinaran UV buatan juga memberikan kesan cahaya yang merosakkan tekanan kulit itu. Sebagai peraturan, ini adalah alat yang sesuai untuk seluruh badan. Tiub cahaya dipasang di penutup dan di permukaan berbaring, sehingga setiap kawasan badan menerima tan yang rata dan bebas goresan.

Kelebihan:

+ Penggunaan sepanjang tahun.

+ Aplikasi pantas dan tidak rumit

Kelemahan:

- Sangat merosakkan kulit

- Penggunaan yang terlalu kerap menyebabkan tan tidak semula jadi

Mengapa tan dari tiub Solarium begitu berbahaya, harus dibaca lagi untuk pengguna di dak.de secara terperinci. 3. penyamak diri kerana diduga sebagai alternatif yang lembut pada kulit dan semula jadi Radiasi UV. Populariti tan musim panas dari tiub semakin meningkat disebabkan oleh fakta alternatif yang sesuai untuk kulit. Seperti yang telah disebutkan, krim penyamakan berfungsi tanpa cahaya UV, tetapi mempunyai kekurangan lain yang tidak boleh dibenci:

Kelebihan:

+ Aplikasi yang mudah dan produk yang lebih murah.

+ Tan yang cepat dan disesuaikan

Kelemahan:

- Hasil yang tidak kemas dan kadang-kadang kekuningan.

- Dengan bahan-bahan yang membahayakan kulit

Di verbraucherzentrale.de pelbagai bahan dari kosmetik harus dibaca, yang harus dipertimbangkan misalnya dari kesihatan alasan perlindungan pasti kritikal.