Pembalut pita | Anatomi jari telunjuk

Pembalut pita

Beberapa sukan, seperti bola baling, bola tampar atau memanjat, memberikan banyak tekanan pada jari, termasuk telunjuk jari. Mereka membawa risiko kecederaan atau meregangkan struktur kapsul dan ligamen. Ini sangat menyakitkan dan pemulihan dapat berlangsung beberapa minggu, di mana pemulihan sepenuhnya keadaan sihat awal biasanya tidak dapat dicapai.

Untuk mengelakkan kecederaan, jari, terutamanya telunjuk jari, boleh dirakam. Tetapi jari yang sudah cedera dapat disokong dan stabil dengan a pembalut pita. Perlu sentiasa dipastikan bahawa indeks jari tidak menyakitkan, menjadi kebas atau tebal pada kedudukan stabil.

Untuk setiap jenis sukan, pembalut pita boleh berbeza dalam nuansa. Walau bagaimanapun, idea asas di belakangnya adalah sama. Untuk jari telunjuk yang cedera parah, pelbagai jenis pembalut pita sesuai.

Dalam kes ini, disarankan untuk berjumpa dengan ahli fisioterapi atau doktor pakar sebelum mencubanya, agar tidak menimbulkan lebih banyak masalah. Teks berikut menerangkan cara menerapkan penstabilan pembalut pita untuk mengelakkan kecederaan. Sebaik-baiknya pita selebar 1.5-2 cm harus digunakan.

Pada langkah pertama, sekeping pita dilekatkan di sekitar sendi tengah jari telunjuk di atas dan di bawah sendi. Potongan kepingan itu melekat di jari telunjuk seperti dua cincin, di mana sendi tengahnya ditinggalkan dan masih boleh digerakkan. Ciri-ciri asas ini dipanggil sauh.

Kemudian dua cincin tirus disatukan secara memanjang dan erat di kawasan selekoh sendi tengah dengan bantuan kepingan lain pembalut pita. Panjang pembalut pita yang dipakai secara membujur tidak boleh melebihi panjang pembalut berbentuk cincin yang dikenakan terlebih dahulu. Sekiranya kestabilan yang diinginkan tidak tercapai, sekeping selanjutnya boleh tersekat pada kedudukan yang sama.

Perkara yang sama berlaku untuk langkah selanjutnya: semakin banyak jalur pita digunakan, semakin stabil pembalut. Namun, harus selalu dipastikan bahawa jari telunjuk yang ditempel tidak menyakitkan, mati rasa atau membengkak. Sekiranya salah satu daripada gejala ini berlaku, pembalut mesti segera dikeluarkan.

Langkah seterusnya adalah menggunakan tarikan pepenjuru yang disebut. Pita dilekatkan pada bahagian bawah dua sauh berbentuk cincin di bahagian tengah jari, bermula di hujung jari. Kemudian dipimpin ke atas pita yang dilekatkan membujur ke atas dan ke luar, meninggalkan tiang sendi atas di tengah sendi jari lagi.

Sesampai di sana, pembalut ditarik ke bawah di bahagian atas phalanx jari telunjuk atas dan diikat ke phalanx jari bawah di sauh bawah. Seseorang melekatkan kuasi pembalut ini dalam bentuk lapan. Pada langkah terakhir, dua pembalut pita berbentuk cincin digunakan di atas dan di bawah sendi tengah jari telunjuk, seperti pada langkah 1.