Pita - Pembalut | Latihan untuk kecederaan pada ligamen dalaman dan luaran

Pita - Pembalut

Pita alga dan pembalut sering digunakan untuk kecederaan dan ketidakstabilan ligamen di sendi lutut. Perbezaan dibuat antara penstabilan pita klasik dan kinesiotape, yang hampir tidak menyekat pergerakan sendi yang ditoreh. Pita klasik boleh melumpuhkan sendi dan berfungsi sebagai serpihan.

Kinesiotape boleh mempunyai fungsi yang berbeza. Terdapat sistem limfatik yang mendorong penyaliran cecair tisu, yang terkumpul ketika kecederaan berlaku dan dapat menghalang penyembuhan. Kesakitan pita titik, yang tersekat pada titik sakit tertentu untuk merehatkannya, atau pita untuk mempengaruhi tendon secara langsung dengan mengangkatnya tisu penghubung atau reseptor mekanik yang menjengkelkan, adalah langkah-langkah yang digunakan. Pita boleh menyokong proses penyembuhan dan memberikan kestabilan, tetapi bukan satu-satunya alat terapi. Ia hanya dapat melengkapkan fisioterapi dan, jika perlu, campur tangan perubatan.

Berapa lama rehat?

Rehat itu berdasarkan kecederaan. Dalam kes kecederaan ligamen pada sendi lutut, sebagai contoh, ligamen regangan mesti dibezakan dari a ligamen koyak. Pernyataan tepat mengenai waktu rehat hanya mungkin dilakukan setelah diagnosis dan penemuan.

Sebagai peraturan, seseorang mengandaikan fasa keradangan akut selama 5 hari, di mana pergerakan imobilisasi atau pergerakan tanpa rasa sakit lembut. Ini diikuti oleh 10 hari lagi di mana tisu mula sembuh tetapi masih mempunyai sedikit kemampuan untuk menanggung berat badan. Selepas lebih kurang.

3 minggu, latihan pemulihan yang perlahan dapat dimulakan. Walau bagaimanapun, maklumat ini tidak semestinya berlaku untuk proses penyembuhan setiap orang. Keadaan am bagi kesihatan, latihan keadaan, usia dan juga keadaan psikologi berperanan dalam proses penyembuhan.

Pemberian rangsangan fisiologi awal yang tepat tetapi juga betul kepada struktur yang cedera memungkinkan pertumbuhan semula yang optimum. Latihan dapat ditingkatkan secara beransur-ansur. Bergantung pada objektif pesakit (ahli sukan, profesional dll)

latihan dapat disesuaikan. Selepas campur tangan pembedahan, contohnya jika terdapat kecederaan, tempoh rehat ditentukan oleh doktor. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: Ligamen lutut koyak atau lutut koyak - Rawatan dan maklumat penting