Pita | Latihan tendonitis Achilles (Achillodynia)

pita

A pembalut pita boleh juga digunakan untuk Tendonitis Achilles. Pita konvensional adalah jalur pelekat satu sisi yang boleh digunakan pada Tendon Achilles oleh orang yang cekap, bergantung pada kesan yang diinginkan. Dalam kes a Tendon Achilles keradangan, yang pembalut pita dapat memberikan kelegaan tambahan untuk tendon dan pada masa yang sama melumpuhkan anda, kerana pembalut pita relatif tidak elastik, sehingga buku lali boleh diperbaiki dengan baik.

Dengan tekanan serentak (mampatan), yang berkembang oleh pembalut pita, ini selain menyokong dan melegakan fungsi dekongestan. Oleh kerana sebilangan orang alah kepada bahan tersebut, terdapat apa yang disebut di bawah pita, yang menghalang sentuhan kulit langsung dengan pita dengan digunakan terlebih dahulu, sehingga membentuk lapisan pelindung antara pita dan kulit. Bentuk khas pembalut pita adalah apa yang disebut kinesiotape, yang sangat elastik dan oleh itu tidak mempunyai fungsi penstabil atau menenangkan. Mereka bertujuan untuk merangsang darah peredaran dan mempromosikan semula jadi limfa mengalir, supaya struktur yang cedera lega. Kesan klinikal Kinesiotapes belum terbukti, namun, dalam banyak kes, ia digunakan sebagai tambahan kepada terapi.

Pembedahan untuk keradangan tendon Achilles

Operasi ditunjukkan sekiranya berlaku achillodynia sekiranya simptomnya berlanjutan selama berbulan-bulan dan penyakit ini menjadi kronik. Dalam kes ini, penebalan kawasan tumit biasanya sudah kelihatan secara luaran. Mereka yang terkena menderita keradangan kekal dan sangat terhad dalam kehidupan seharian mereka.

Pada dasarnya terdapat dua prosedur yang tersedia untuk operasi: Penyingkiran struktur dan lebihan yang meradang tisu penghubung: Semasa operasi, tisu yang menebal secara kronik dikeluarkan, termasuk bursae dan tisu penghubung yang berpenyakit. Pengukuhan buatan Tendon Achilles Pengukuhan tendon Achilles boleh berguna jika tendon sudah terkoyak. Pakar bedah kemudian boleh menjahitnya atau menggantinya dengan plastik.

Untuk tujuan ini, boleh digunakan bahan dari tubuh sendiri, seperti tisu dari otot betis, atau plastik sintetik. Dengan kedua-dua prosedur pembedahan, kemungkinan pemulihan dalam fasa pasca operasi sangat baik. Tendon Achilles mesti sepenuhnya bergerak dalam serpihan khas selama 4-8 minggu selepas operasi. Program rawatan pasca operasi seterusnya mengembalikan pesakit ke berat badan sepenuhnya.

  • Penyingkiran struktur yang meradang dan tisu penghubung yang berlebihan:
  • Pengukuhan buatan tendon Achilles