Pita | Latihan untuk keradangan tendon peroneal yang ada

pita

Apabila ahli terapi atau doktor bercakap tentang "pita", ini bermaksud penggunaan jalur pelekat elastik diri (pita kinesio) pada kulit. Cara tindakan mereka belum dijelaskan secara saintifik, tetapi terdapat banyak laporan pengalaman positif. Dalam kes keradangan tendon peroneal, mengetik boleh membantu memberi buku lali sendi lebih stabil, melegakan kesakitan dan mengurangkan kemungkinan pembengkakan.

Terdapat pelbagai teknik aplikasi untuk penggunaan kaset. Oleh itu, hanya satu kemungkinan yang dijelaskan di bawah. Orang yang terkena duduk di bangku rawatan sehingga dia dapat memanjangkan kaki sepenuhnya dan kaki sisi yang terkena menonjol di luar hujung bangku.

Sekarang orang yang terkena menarik jari-jarinya ke arahnya sehingga bahagian luarnya buku lali berada pada sudut tepat, kedudukan neutral (90 °). Pita pertama dilekatkan dengan satu hujung ke bahagian dalam tulang belakang. Dari situ, pita ditarik melintasi telapak kaki ke luar buku lali dan pada titik yang paling menyakitkan (biasanya di atas pergelangan kaki luar) lurus di sepanjang bahagian luar betis. Tanpa menarik, pita dilancarkan di luar sana. Pita kedua dilampirkan secara melintang ke bahagian dalam kaki dan dari situ dilekatkan pada tulang tumit dan pergelangan kaki dengan tarikan ke belakang.

Tendon peroneal koyak

Tendon peroneal hanya menangis dalam kes yang jarang berlaku. Sekiranya berlaku, ia biasanya disebabkan oleh trauma akut. Selalunya mempengaruhi pelari atau pemain bola sepak.

Walau bagaimanapun, tendon peroneal juga dapat terkoyak jika telah bertahun-tahun mengalami tekanan yang berlebihan dan sebelumnya telah rosak. Kesakitan yang kuat berlaku, sehingga orang yang terjejas biasanya tidak dapat lagi berlaku. Sekiranya tendon peroneal menangis, doktor akan membezakan sama ada ia adalah air mata membujur dalam tendon, apa yang disebut "Peroneal Tendon Split Syndrome", atau apakah tendon telah terlepas dari galas slaidnya.

Perbezaan ini sangat penting untuk rawatan, jadi langkah pertama adalah melakukan tomografi magnetik resonans (MRI). Dengan prosedur diagnostik ini, kecederaan dapat dilihat dengan baik dan lokasi air mata dapat dinilai. Sindrom Peroneal Tendon Split, misalnya, paling kerap dilihat pada tahap pergelangan kaki luar dan biasanya mempengaruhi tendon otot fibula pendek.

Sekiranya kecederaannya segar, terapi konservatif boleh dimulakan. Ini terutamanya terdiri daripada melumpuhkan sendi buku lali di bawah kaki-kaki ortosis (Walker) sekurang-kurangnya 6 minggu. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, diagnosis ditangguhkan, sehingga perlu dilakukan pembedahan.