Taste Buds: Struktur, Fungsi & Penyakit

Manusia mempunyai kira-kira 10,000 rasa tunas, masing-masing mengandungi 50 hingga 100 sel rasa yang bersentuhan dengan substrat untuk dicicipi melalui selera kecil dan kemudian melaporkan maklumatnya ke pusat sistem saraf (CNS) melalui serat saraf aferen. Kira-kira 75% tunas disatukan ke dalam mukosa daripada lidah, dengan selebihnya diedarkan di antara lelangit lembut, nasofaring, laring, dan bahagian atas esofagus.

Apa itu selera?

Rasa tunas (caliculi gustatorii) adalah struktur seperti cawan kecil di mukosa daripada lidah. setiap rasa tunas mengandungi, antara lain, hingga 100 sel rasa yang bersentuhan dengan substrat (makanan) di lidah melalui selera kecil (microvilli) di pori rasa (porus gustatorius). Mereka memancarkan "kesan" mereka sebagai dorongan elektrik melalui serat saraf aferen ke lokasi pertukaran saraf yang bertanggungjawab di pusat sistem saraf. Sel rasa boleh dibahagikan kepada sel jenis I, II dan III. Rasa tunas dikelompokkan pada selaput lendir lidah menjadi papillae yang disebut, yang dibezakan mengikut penampilannya sebagai Wall papillae, papillae daun dan papillae jamur. Walaupun papillae dinding mengandungi beberapa ratus selera, papilli jamur hanya berisi 3 hingga 5 setiap cendawan. Sel rasa hanya dapat membezakan antara rasa manis, masam, masin pahit dan umami. Istilah "umami" adalah ungkapan Jepun dan, sebagai rasa kelima, secara kasar dapat digambarkan sebagai daging, gurih dan enak. Setiap selera mengandungi sel deria untuk kelima rasa. Rasa rasa sangat berkaitan dengan rasa bau. Rasa terjejas bau, misalnya kerana a sejuk, juga merosakkan deria rasa.

Anatomi dan struktur

Selera, berdiameter 20 hingga 40 µm, disatukan ke dalam epitelium dari lisan mukosa. Selera mempunyai bentuk seperti cawan dan meruncing ke atas untuk membentuk pori rasa, yang berdiameter 4 hingga 10 µm. Batang deria pendek (mikrovili) menonjol dari liang rasa, yang masing-masing dihubungkan dengan selera "nya" di hujung yang lain. Pada permukaan membran mikrovili adalah reseptor rasa yang sebenarnya, yang boleh teruja bergantung pada sifat makanan. Setiap selera mengandungi sekitar 100 sel deria rasa, yang dihubungkan oleh serat saraf aferen ke pusat sistem saraf kerana melaporkan dorongan mereka. Sel rasa baru terus berkembang dari sel basal yang tidak dibezakan yang terdapat pada setiap sel indera, kerana sel ini agak pendek dan mesti diganti secara berterusan. Klasifikasi sel rasa ke dalam tiga jenis sel I, II dan III adalah berdasarkan ciri pembezaan morfologi dan imunohistokimia. Perbezaan mengikut fungsi dan tugas tidak dapat (belum) dibuat kerana pengetahuan yang berbeza mengenai hal ini tidak tersedia.

Fungsi dan tugas

Fungsi utama selera adalah melakukan, bersama dengan rasa bau, pemeriksaan awal makanan untuk kriteria toksik / berbahaya, boleh dimakan, atau tidak boleh dimakan. Fungsi pelindung melindungi tubuh dari racun atau bahan berbahaya sebaliknya sebahagiannya berdasarkan progrogram genetik, tetapi sebahagian besarnya berdasarkan pengalaman yang diperoleh disimpan dalam rasa dan bau memori. Tugas penting selera lain adalah untuk menyaring makanan untuk gula yang terkandung. Di satu pihak, tubuh memerlukan tenaga dalam bentuk gula; Sebaliknya, gula yang terdapat dalam bio terlalu cepat (glukosa) boleh memandu darah gula tahap ke ketinggian berbahaya. Untuk mengelakkan hal ini terjadi, selera mencetuskan aliran reaksi fisiologi dengan mesej "kuat manis" mereka yang terkumpul. Yang paling penting, pankreas dipangkas insulin pengeluaran agar dapat memproses yang diharapkan gula cepat dan pindahkan ke beberapa jenis penyimpanan perantaraan yang sesuai. Sekiranya "mesej manis" itu salah kerana selera jatuh untuk pemanis, ini akan mengganggu metabolisme. Terlalu tinggi insulin tahap menyebabkan glukosa tahap di darah turun dengan mendadak dalam 10 hingga 15 minit, yang boleh membawa hingga drastik hipoglisemiaTugas menarik selera memastikan bahawa makanan yang ditinggalkan secara semula jadi terasa sangat baik bagi kita jika mengandungi mineral, enzim dan vitamin yang diperlukan oleh badan pada masa ini. Kriteria di mana ia berfungsi tidak diketahui.

Penyakit dan penyakit

Gangguan deria rasa boleh disebabkan oleh selera rasa yang berubah secara patologi, misalnya oleh keradangan pada membran mukus lidah atau oleh gangguan pada sistem saraf. Kegembiraan yang dilaporkan oleh selera tidak dapat disebarkan atau diproses dengan betul di sistem saraf pusat. Gangguan dalam sensasi rasa disebut sebagai dysgeusia. Perbezaan dapat dibuat antara disgeusia kualitatif dan kuantitatif. Kehilangan sensasi rasa yang lengkap disebut ageusia. Disgeusia kualitatif ditunjukkan oleh sensasi rasa yang berubah; dalam keadaan tertentu, sensasi rasa bahkan diciptakan, hampir halusinasi (phantogeusia). Disgeusia yang agak tidak menyenangkan adalah cacogeusia, di mana semua rangsangan rasa dianggap mual yang tidak menyenangkan. Disegeusia kuantitatif biasanya berlaku bersamaan dengan sensasi penciuman yang terganggu. Keradangan pada mukosa mulut atau pada mukosa lidah boleh membawa kepada gangguan sensasi rasa sementara dan menyebabkan dysgeusia kuantitatif. Keradangan saraf (neuritis) boleh menyebabkan dysgeusia jika neuritis mengganggu atau menghentikan sepenuhnya transmisi dorongan rasa. Disfungsi dalam memproses impuls saraf di sistem saraf pusat, yang disebabkan oleh tumor, neurotoksin atau alkohol dan lain-lain dadah, boleh juga membawa kepada dysgeusia. Sebilangan besar dysgeusia berkaitan dengan penyakit sekunder, seperti mukosa keradangan atau neuritis, bersifat sementara dan hilang setelah penyakit sekunder disembuhkan. Kehilangan sensasi rasa yang kekal sangat jarang berlaku.