Minyak Pokok Teh untuk Herpes, Kulat Kaki dan banyak lagi

Apakah minyak pokok teh?

Minyak pokok teh diekstrak daripada daun pokok teh Australia (Melaleuca alternifolia). Ia setinggi tujuh meter, malar hijau dan dari keluarga myrtle (Myrtaceae). Ia lebih suka tumbuh di lokasi lembap, di sepanjang aliran air dan kawasan berpaya di kawasan subtropika. Selain itu, pokok teh ditanam untuk tujuan komersial di ladang besar di Australia dan negara lain seperti India.

Mungkin ahli botani Dr. Joseph Banks, yang menemani James Cook dalam ekspedisi Laut Selatan pertamanya pada abad ke-18, yang mencipta nama "pokok teh." Lelaki itu memerhatikan bagaimana orang asli Australia menyediakan infusi daripada daun dan menggunakannya secara perubatan. Sifat penyembuhan daun pokok teh telah dikaji secara lebih meluas selama berabad-abad.

Untuk apa minyak pokok teh digunakan?

  • Jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria atau kulat - juga bisul, kulat kaki atlet dan kuku
  • Jangkitan dengan MRSA semasa dimasukkan ke hospital (MRSA = multi-resistant Staphylococcus aureus)
  • Jangkitan di bahagian intim seperti kulat faraj (jangkitan Candida), juga serviks (keradangan serviks)

Menurut jawatankuasa pakar Agensi Ubat Eropah - HMPC (Jawatankuasa Produk Ubat Herba) - penggunaan luaran minyak pokok teh diiktiraf secara perubatan sebagai ubat herba tradisional dalam kes berikut:

  • luka kecil dan cetek
  • gigitan serangga
  • ulser kecil (bisul, jerawat)
  • gatal-gatal dan kerengsaan kulit yang disebabkan oleh kaki atlet
  • keradangan sedikit mukosa mulut

Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama atau bertambah teruk walaupun telah dirawat, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Bagaimana minyak pokok teh berfungsi?

Minyak pati pokok teh mengandungi pelbagai komponen yang berbeza. Bahan utama ialah terpinen-4-ol.

Bagaimanakah minyak pokok teh digunakan?

Minyak pati digunakan secara luaran. Anda boleh menggunakannya dalam larutan 0.5 hingga 10 peratus pada kawasan kulit yang terjejas satu hingga tiga kali sehari.

Kadangkala penggunaan minyak pokok teh yang tidak dicairkan adalah disyorkan - seperti menyapu beberapa titis minyak pati tulen kepada keradangan folikel rambut (folikulitis, bisul). Walau bagaimanapun, Institut Penilaian Risiko Persekutuan Jerman (BfR) memberi amaran terhadap perkara ini, kerana minyak pokok teh yang tidak dicairkan atau sangat pekat boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan tindak balas alahan.

Anda juga boleh menggunakan minyak pokok teh untuk memampatkan untuk jangkitan kulit setempat. Untuk melakukan ini, campurkan 0.7 hingga 1 mililiter minyak pati dengan 100 mililiter air, basahkan pembalut luka dengannya dan sapukan pada kawasan kulit yang terjejas.

Dalam perdagangan, penyelesaian yang sudah dicairkan serta persediaan separa pepejal seperti krim dan salap dengan minyak pati juga tersedia.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan minyak pokok teh?

Penggunaan luaran minyak pokok teh boleh mencetuskan kerengsaan kulit dan tindak balas alahan. Sakit, gatal-gatal, terbakar atau kemerahan adalah akibat yang mungkin.

Ini benar terutamanya jika minyak yang digunakan telah disimpan terlalu lama atau tidak betul: Dengan kehadiran oksigen, serta cahaya dan suhu yang lebih tinggi, usia minyak – proses pengoksidaan menghasilkan sebatian yang merengsakan kulit dan menyebabkan tindak balas alahan.

Minyak pokok teh adalah toksik apabila ditelan. Penggunaan oral boleh menyebabkan muntah, cirit-birit, kekeliruan atau tidak koordinasi. Orang ramai juga telah koma kerananya. Bagaimanapun, tiada kematian dilaporkan. Oleh itu, jangan sekali-kali menelan minyak pokok teh!

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan minyak pokok teh

Uji minyak pati untuk keserasian kulit sebelum digunakan. Untuk melakukan ini, letakkan titisan di celah lengan anda. Jika kulit kemudian menjadi kemerahan, mula gatal atau terbakar, elakkan daripada menggunakannya.

Tiada kajian setakat ini sama ada penggunaan minyak pokok teh selamat semasa mengandung dan menyusu. Penemuan mengenai penggunaan pada kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun tidak mencukupi. Oleh itu, untuk berada di bahagian yang selamat, minta nasihat doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan tumbuhan ubatan semasa mengandung, menyusu atau pada kanak-kanak di bawah dua belas tahun.

Pakar mengesyorkan menggunakan minyak pokok teh hanya dicairkan sebagai langkah berjaga-jaga. Ia juga tidak boleh bersentuhan dengan mata, telinga atau kawasan kulit yang terbakar.

Bagaimana untuk mendapatkan minyak pokok teh

Produk kosmetik berasaskan minyak pokok teh serta minyak pati tulen boleh didapati di farmasi dan kedai ubat. Ahli farmasi juga boleh mencampurkan salap, krim atau penyelesaian yang sesuai - disesuaikan dengan keperluan individu pelanggan.

Untuk penggunaan minyak pokok teh yang betul, sila rujuk pada sisipan pakej masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda.