Gigi: Fungsi, Anatomi, dan Penyakit

Apa itu gigi?

Gigi adalah alat utama untuk "mencincang" makanan, iaitu pencernaan mekanikal. Mereka lebih keras daripada tulang - enamel, yang paling tebal pada permukaan kunyah, adalah bahan paling keras dalam badan.

Gigi susu dan gigi dewasa

Gigi primer kanak-kanak terdiri daripada 20 gigi (gigi susu, Latin: dentes decidui): Lima gigi terletak dalam setiap kuadran (pergigian membahagikan gigi kepada empat kuadran). Mereka meletus antara bulan keenam dan akhir tahun kedua kehidupan. Setiap gigi mempunyai akar yang dengannya ia berlabuh di rahang.

Gigi kekal (dentes permanentes) sudah ada di rahang kanak-kanak, di bawah dan di antara akar gigi susu. Memandangkan tiada ruang yang cukup di rahang kanak-kanak untuk semua gigi kekal, geraham terletak di dahan rahang bawah dan di kawasan dinding belakang rahang atas. Semasa fasa pertumbuhan, mereka mesti melakukan penghijrahan yang rumit ke kedudukan terakhir mereka dalam gigi. Jika penghijrahan ini terganggu dalam apa cara sekalipun, gigi kekal boleh meletus di tempat yang salah di rahang. Sesetengah gigi geraham juga terletak secara melintang dan tidak boleh meletus sama sekali.

Mahkota gigi, leher gigi, akar gigi

Walaupun bentuknya berbeza seperti gigi kacip, gigi taring dan geraham, strukturnya pada asasnya sama: bahagian paling atas, yang menonjol dari gusi ke dalam rongga mulut, dikenali sebagai mahkota gigi. Di bawah ini adalah leher gigi, peralihan nipis dari mahkota ke akar gigi. Biasanya, leher gigi hampir tidak kelihatan kerana sebahagian besarnya dikelilingi oleh gusi. Dua pertiga bawah gigi dipanggil akar gigi; ini melabuhkan gigi dalam tulang. Gigi kacip dan gigi taring masing-masing mempunyai satu akar, manakala gigi geraham biasanya mempunyai antara satu dan tiga. Bilangan akar sangat berbeza dari orang ke orang. Secara umum, semakin jauh ke belakang gigi berada di rahang, semakin banyak akarnya.

Enamel gigi

Mahkota gigi diliputi enamel, tisu paling tahan dalam badan. Ia terdiri terutamanya daripada garam mineral kalsium, fosfat dan fluorin. Sebatian fluorin bertanggungjawab untuk kekerasannya yang luar biasa. Terima kasih kepada mereka, enamel gigi yang sihat boleh menahan hampir semua tekanan mekanikal - tetapi bukan beberapa bahan kimia dan biologi: asid dan bakteria boleh menghakis dan melembutkan walaupun enamel gigi yang paling stabil.

Dentin (dentin)

Pulpa gigi (pulpa)

Pulpa lembut terletak di dalam gigi. Ia mengandungi tisu saraf, dibekalkan dengan baik dengan darah dan menyuburkan gigi dari dalam ke luar. Pulpa disambungkan ke tulang rahang melalui lubang kecil di hujung akar. Gentian saraf dan saluran darah mengalir melalui saluran hujung akar dari tulang ke dalam pulpa.

Periodontium

Pada peralihan dari mahkota ke leher gigi, gusi bersarang rapat pada gigi dan memegangnya secara elastik pada tempatnya dengan gentian nipis. Rahang mempunyai lekukan tulang dalam (alveoli) di mana akar gigi dipasang. Terdapat jurang yang kecil secara mikroskopik antara gigi dan tulang rahang, yang dilalui oleh penahan gentian yang memberikan penggantungan gigi yang berdaya tahan dalam soket tulang. Gentian yang melalui celah kecil melekat pada akar gigi pada apa yang dipanggil simentum yang meliputi permukaan akar. Semua lapisan bersama-sama membentuk periodontium.

Apakah fungsi gigi?

Gigi mempunyai tugas untuk mengisar semua makanan supaya boleh ditelan bercampur dengan air liur untuk membentuk pulpa. Gigi juga memainkan peranan penting dalam bentuk bahagian bawah muka dan dalam pembentukan bunyi semasa pertuturan.

Di manakah letaknya gigi?

Apakah masalah yang boleh menyebabkan gigi?

Ketidaksejajaran dan terutamanya ketiadaan gigi individu boleh menyebabkan ketidakselarasan pada sendi temporomandibular, diikuti oleh ketegangan otot di kawasan kepala dan sakit kepala. Gigi individu yang hilang juga menyebabkan gigi jiran beralih atau senget.

Sakit gigi juga merupakan masalah biasa dengan alat mengunyah di dalam mulut. Bagaimanakah kesakitan ini timbul? Gigi dibekalkan oleh serabut saraf yang berasal dari saraf kranial kelima (saraf trigeminal). Serabut saraf memasuki setiap akar gigi dari bawah melalui bukaan di tulang rahang dan terletak di tengah-tengah pulpa gigi. Lapisan pelindung dentin dan enamel yang mengelilingi gigi menghalang rangsangan seperti sejuk, haba atau asid daripada dianggap sebagai tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, jika enamel rosak (contohnya oleh karies), sakit gigi boleh berlaku.

Leher gigi yang terdedah juga sering bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap kopi panas, ais krim dan seumpamanya. Punca utama mereka adalah periodontitis - keradangan kronik periodontium yang menyebabkan gusi semakin surut, mendedahkan leher gigi. Akibatnya, gigi yang terjejas menjadi semakin longgar dan akhirnya boleh gugur.