Menggigit gigi pada kanak-kanak dan bayi: Punca, Terapi

Apakah tanda-tanda gigi bergema pada kanak-kanak?

Pengisaran gigi (med.: bruxism) memanifestasikan dirinya pada kanak-kanak dan bayi sama seperti yang berlaku pada orang dewasa: Rahang atas dan bawah biasanya secara tidak sedar dirapatkan dan bergesel antara satu sama lain pada waktu malam semasa tidur.

Lambat laun, pengisaran gigi kronik akan kelihatan pada gigi: doktor pergigian kemudian melihat tanda lelasan pada gigi, yang boleh mencecah ke dentin. Lelasan inilah yang menjadikan gigi gerutu sangat berbahaya kepada kanak-kanak. Kerana lama kelamaan, semakin banyak bahan gigi yang hilang akibat pengisaran. Gigi yang longgar dan kerosakan pada gigi dan gusi adalah akibat jangka panjang.

Apa yang perlu dilakukan dengan pengisaran gigi pada kanak-kanak?

Pakar juga mengesyaki bahawa bayi menggiling gigi susu mereka supaya sesuai dengan sempurna. Oleh itu, pengisaran gigi pada bayi adalah normal. Ia boleh berlaku pada waktu malam semasa tidur, tetapi juga pada siang hari.

Walau bagaimanapun, pada kanak-kanak yang lebih besar yang mengigit gigi, sesuatu harus dilakukan untuk mengelakkan kerosakan gigi kekal. Rawatan simptomatik dengan gigi atau bite splint telah terbukti berkesan. Ia dipakai pada waktu malam, membentuk penghalang di antara gigi di rahang atas dan bawah dan dengan itu menghalang kehausan gigi yang disebabkan oleh pengisaran gigi.

Sebagai tambahan kepada belat, latihan relaksasi yang disasarkan boleh membantu kanak-kanak menghilangkan kegelisahan dan ketegangan dalaman dan mengurangkan gigi mereka.

Apakah yang boleh menjadi punca gigi bergelimpangan pada kanak-kanak dan bayi?

Bayi yang sedang tumbuh gigi sering menggiling gigi mereka untuk meneroka gigi baru mereka dan mengikis bahan gigi yang berlebihan supaya gigi pertama bercantum dengan sempurna. Oleh itu, pengisaran gigi pada bayi atau kanak-kanak kecil biasanya tidak berbahaya sehingga usia kira-kira tiga tahun.

Pengisaran gigi pada kanak-kanak yang lebih besar, sebaliknya, biasanya ada kaitan dengan tekanan. Doktor melihat keresahan yang berkaitan dengan tekanan dan peningkatan pengaktifan sebagai pencetus paling penting untuk pengisaran gigi. Sebagai contoh, kanak-kanak yang mengalami gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) sering mengetap gigi. Di samping itu, kanak-kanak yang mengalami gangguan perkembangan am sering juga terjejas oleh pengisaran gigi.