Prostesis teleskopik: Semua yang penting tentang prostesis pergigian

Bagaimanakah gigi palsu teleskopik berfungsi?

Gigi asli berfungsi sebagai alat penahan untuk gigi palsu teleskopik. Untuk tujuan ini, ia ditutup dengan apa yang dipanggil teleskop dalaman, yang disimen dengan kuat pada gigi (gigi abutment) sebagai mahkota. Teleskop luar terletak pada bahagian prostesis teleskopik yang boleh ditanggalkan. Apabila pesakit memasukkan bahagian prostesis yang boleh ditanggalkan, teleskop luar dan dalam menggelongsor antara satu sama lain seperti pautan dalam teleskop. Gigi palsu berdasarkan prinsip reka bentuk ini berlabuh secara optimum pada gigi.

Kelebihan gigi palsu teleskopik

Gigi palsu teleskopik boleh dipanjangkan ke gigi palsu penuh jika gigi tambahan hilang. Ini memudahkan orang tua khususnya, yang secara amnya sukar menyesuaikan diri dengan gigi palsu, untuk membiasakan diri dengan bendasing di dalam mulut mereka. Menanggalkan sebahagian daripada gigi palsu juga memudahkan pembersihan. Ini bermakna gigi palsu teleskopik tahan lebih lama daripada gigi palsu konvensional.

Terima kasih kepada gabungan sistem mahkota dalam dan luar, prostesis teleskopik juga menawarkan pegangan yang kukuh apabila mengunyah dan bercakap tanpa memerlukan permukaan sentuhan yang terlalu besar dan tidak selesa. Dalam sesetengah kes, plat palatal boleh dikeluarkan sepenuhnya di rahang atas dengan gigi palsu teleskopik, yang mana ramai pesakit mendapati lebih selesa.

Kelemahan prostesis teleskopik

Kelemahan terbesar mungkin adalah kos yang agak tinggi untuk prostesis teleskopik. Ini disebabkan terutamanya oleh fakta bahawa dua mahkota perlu dibuat untuk setiap gigi. Di samping itu, fabrikasi memerlukan kerja ketepatan mutlak oleh juruteknik pergigian.