Lobe Temporal: Struktur, Fungsi & Penyakit

Lob temporal adalah lobus terbesar kedua dari serebrum. Ia melaksanakan beberapa fungsi penting.

Apakah lobus temporal?

Lob temporal juga dikenali sebagai lobus temporal, temporal otak, atau lobus temporal. Ia membentuk sebahagian daripada serebrum dan merupakan lobus kedua terbesar selepas lobus frontal. Lob temporal dianggap sebagai komponen yang berbeza dari manusia otak, baik dalam fungsinya dan juga secara anatomi. Oleh itu, ia mengandungi penting memori struktur, Wernicke pusat bahasa, dan korteks audiotor utama. Lob temporal membentuk bahagian bawah dan lateral dari serebrum. Penunjuknya bertentangan dengan lobus frontal (lobus frontalis) dan lobus parietal (lobus parietalis). Di sisi posterior, ia dibatasi oleh lobus oksipital (lobus occipitalis).

Anatomi dan struktur

Lob temporal terdapat dalam kumpulan kranial tengah, juga disebut media fossa cranii. Sebilangan besar lobus temporal terletak di kawasan di atas dan tepat di depan telinga. Menjelang puncak dan oksiput, ia bergabung ke lobus parietal dan lobus oksipital. Fissura lateralis, alur dalam, memberikan pemisahan antara lobus temporal dan lobus frontal. Pada kedalamannya adalah insula. Kedua-dua lobus temporal membingkai otak. Pada permukaan lateral lobus temporal, biasanya terdapat tiga otak konvolusi serta dua alur. Ini adalah gyrus temporal unggul, gyrus temporal medial, gyrus temporal rendah, dan sulkus temporal yang unggul dan rendah. Pelepasan permukaan yang serupa dijumpai di permukaan tengah lobus temporal. Ini adalah gyrus parahippocampal termasuk uncus, occipitotemporal gyrus medialis, juga disebut forsiform gyrus, dan collateral dan lateral occipitotemporal sulcus. Kedua-dua bahagian medial posterior dan bahagian basal lobus temporal menerimanya darah bekalan dari serebrum posterior arteri (ACP). Cawangan serebrum tengah arteri bertanggungjawab untuk darah bekalan bahagian tengah anterior dan bahagian lateral. Venous darah dikumpulkan oleh media dangkal vena dan urat dangkal cerebri yang menurun di sinus kavernous dan di sinus melintang.

Fungsi dan Tugas

Lob temporal melakukan beberapa fungsi penting. Pertama dan terpenting adalah pendengaran. Oleh itu, pusat pendengaran utama terletak di celah lateral yang dalam. Dalam konvolusi, ia datang ke bahagian terminal dari jalan pendengaran. Ini bertanggungjawab untuk menghantar isyarat dari sel deria di koklea. Pusat pendengaran utama juga dipanggil konvolusi melintang Heschl dan hanya mencapai ukuran cap pos. Pusat audiotor tersier dan sekunder, yang terletak di pusingan tengah dan atas lobus temporal, jauh lebih besar. Hampir keseluruhan kawasan kortikal lobus temporal ditempati oleh mereka. Pada titik peralihan antara konvolusi temporal tengah dan unggul ke korteks lobus posterior, pertindihan fungsi audiotor dan visual berlaku. Di sinilah letaknya pusat-pusat leksikal. Mereka berfungsi untuk mengenali kata-kata lisan dan tulisan. Pusat yang paling terkenal adalah pusat ucapan deria Wernicke. Ia kebanyakannya terletak di hemisfera kiri. Tugas penting lain dari lobus temporal adalah berbau. Laluan penciuman menemui hujungnya pada kait (cangkuk). Unus adalah penonjolan kecil yang menghadap ke dalam. Di bawah korteks penciuman adalah amigdala, yang secara fungsional merupakan bahagian dari sistem limbic. Antara lain, amigdala bertanggungjawab terhadap sensasi ketakutan. Lob temporal juga sangat penting bagi manusia memori. Ini berlaku terutamanya untuk gyrus parahippocampal, di mana korteks entorhinal berada. Ini membentuk antara muka, antara lain, perkara-perkara yang baru saja dialami dan memori. Oleh itu, korteks entorhinal dan pembentukan hippocampal memberikan input kandungan memori baru dan pengambilan ingatan yang sudah ada. Walaupun terdapat banyak pengetahuan mengenai lobus temporal, ia masih belum diketahui dengan tepat fungsi apa yang dilakukan di kawasan anteriornya.

Penyakit

Kerana lobus temporal melakukan banyak fungsi penting, luka trauma dapat dilakukan membawa kepada gangguan struktur otak ini. Kes penyakit pertama yang diketahui adalah Henry Gustav Molaison (1926-2008), seorang buruh Amerika. Molaison menderita epilepsi yang tidak berjaya dirawat. Atas sebab ini, dia menjalani pembedahan membuang bahagian medial kedua lobus temporal pada tahun 1950-an. Mengikuti prosedur, Molaison mengalami anterograde yang ketara amnesia. Oleh itu, pesakit tidak dapat memasukkan item yang baru dipelajari ke dalam ingatan jangka panjangnya. Antara gangguan lobus temporal yang paling biasa adalah lobus temporal epilepsi. Dalam kes ini, kejang epilepsi berasal dari amigdala, the hippocampus dan konvolusi yang berdekatan. Dengan bahagian 27 peratus, lobus temporal epilepsi adalah epilepsi berkaitan penyetempatan yang paling biasa. Ciri khas kejang epilepsi termasuk terjadinya aura viseral dan sensasi yang tidak menyenangkan di perut kawasan. Ini diikuti dengan memukul-mengunyah mulut pergerakan, pergerakan ke seluruh badan, dan kehilangan kesedaran. Rawatan ubat epilepsi lobus temporal dianggap sukar. Sekiranya lesi berlaku di korteks temporal bersekutu, ia sering mengakibatkan gangguan audiotor dan visual. Ini menjadi ketara melalui masalah dalam mengenal pasti wajah atau objek. Kadang kala, melodi, irama, atau suara tidak lagi dikenali.