Tendinitis: Punca, Gejala & Rawatan

Tendinitis merupakan keradangan yang mempengaruhi tendon. Selalunya, proses degeneratif bertanggungjawab terhadap penyakit ini. Tendinitis biasanya dikaitkan dengan kesakitan untuk pesakit yang terjejas dan berkembang sebahagiannya akibat aktiviti sukan atau penggunaan tendon yang berlebihan di tempat kerja. Apabila hanya selubung tendon dipengaruhi oleh proses keradangan, penyakit ini disebut tendovaginitis.

Apa itu tendinitis?

In tendinitis, proses keradangan berlaku di tendon. Penyebab penyakit ini sering kali terletak pada faktor yang berkaitan dengan penyakit reumatik. Di samping itu, istilah penyakit ini juga digunakan dalam banyak kes berkaitan dengan tendon keradangan akibat penggunaan berlebihan. Namun, secara tegas, jenis ini keradangan disebut sebagai tendopati. Tendinitis biasanya dirawat secara simptomatik apabila langsung penghapusan faktor yang mendasari tidak mungkin. Ejen perubatan sering digunakan untuk melegakan kesakitan individu yang terjejas dan mengurangkan proses keradangan pada tendon.

Punca

Penyebab tendonitis bervariasi dan berbeza dari pesakit ke pesakit. Pada prinsipnya, dalam banyak kes, penyakit ini berkembang akibat proses degeneratif di dalam tendon yang terkena. Kemerosotan seperti itu meningkat dengan bertambahnya usia pesakit. Faktor luaran yang akhirnya membawa untuk perkembangan tendinitis juga mungkin. Tendinitis sering disebabkan oleh aktiviti fizikal dan beban berlebihan yang berkaitan tendon. Proses keradangan pada tendon yang sakit disukai atau dicetuskan, misalnya, oleh kecederaan dan kerosakan luaran, jangkitan atau penyimpangan. Pada prinsipnya, tendinitis mungkin terjadi pada mana-mana tendon tubuh manusia. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes ia berkembang di siku atau pergelangan tangan, bahu atau tumit. Pada kebanyakan pesakit yang terjejas, pengulangan pergerakan tertentu yang kerap menyebabkan perkembangan tendinitis. Ini sering berlaku semasa sukan atau di tempat kerja, misalnya sebagai juruwang atau pekerja binaan. Dalam kes ini, tidak semestinya latihan yang diperlukan dapat menentukan perkembangan keradangan, melainkan urutan pergerakan yang selalu berulang. Kemungkinan tendinitis meningkat jika pergerakan dilakukan dengan tidak betul dan dengan tekanan. Juga berisiko terdapat urutan pergerakan yang tidak biasa atau kedudukan badan tertentu atau tendon yang sesuai semasa memuat. Contohnya, jika orang kerap mengangkat objek di atas kepala tinggi, mereka cenderung mengembangkan keradangan tendon di bawah tekanan. Di samping itu, sukan tertentu sering dikaitkan dengan tendinitis. Ini termasuk tenis, boling dan golf, misalnya.

Gejala, keluhan dan tanda

Tendinitis dicirikan oleh gejala tertentu yang membantu mendiagnosis keadaan. Dalam kebanyakan kes, ketara kesakitan berpunca dari tendon atau kawasan badan yang terkena. Kerengsaan di kawasan tendon yang sesuai juga mungkin. Pada beberapa pesakit dengan tendinitis, kebisingan terjadi semasa pergerakan tendon yang meradang. Di samping itu, pesakit sering mengalami kelemahan pada kawasan, tendon dan otot yang terjejas. Kawasan ini sering sangat sensitif, dan benjolan juga terdapat pada tendon yang dimaksudkan. Sebilangan individu berpenyakit menunjukkan kemerahan kulit atau bengkak di kawasan tendon yang terkena tendinitis. Contohnya, jika tendon panjang pada bisep meradang, individu mengalami kesakitan ketika mengangkat lengan.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Diagnosis tendinitis selalu dibuat berdasarkan gejala klinikal penyakit yang ada. Dalam prosesnya, anamnesis atau temu ramah pesakit dilakukan terlebih dahulu. Dalam proses ini, orang yang sakit diminta untuk menjelaskan kepada doktor yang hadir gejala-gejala yang ada, masa permulaan gejala, dan kemungkinan faktor perkembangannya. Doktor juga membincangkan gaya hidup orang yang terjejas dan cuba mengetahui mengenai aktiviti yang mungkin menyumbang kepada keradangan tendon. Pada langkah kedua diagnosis, doktor melakukan beberapa pemeriksaan klinikal dengan pesakit. Dengan palpasi kawasan yang sesuai, doktor membangkitkan sakit tekanan yang sudah merujuk kepada tendinitis. Pesakit diminta untuk menggerakkan bahagian badan yang sepadan sementara doktor meletakkan bahagian itu dalam keadaan tegang. Sekiranya ini menyebabkan kesakitan, ini juga mengesahkan kecurigaan terhadap tendinitis. Di samping itu, doktor menggunakan teknik pencitraan untuk mendiagnosis tendinitis dengan pasti. Contohnya, sonografi atau pengimejan resonans magnet boleh dipertimbangkan. Arthroscopy boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis tendinitis.

Komplikasi

Pertama sekali, mereka yang terkena tendinitis mengalami kesakitan yang sangat teruk. Ini berlaku terutamanya pada tendon yang terkena, tetapi juga boleh merebak ke kawasan jiran. Sekiranya kesakitan juga berlaku pada waktu malam, ia boleh berlaku membawa masalah tidur dan dengan demikian mungkin kemurungan dan gangguan psikologi yang lain. Gangguan deria atau kelumpuhan juga mungkin terjadi di kawasan yang terjejas. Selanjutnya, terdapat sekatan pergerakan. Keradangan tendon dapat merebak ke otot, sehingga ini juga meradang. The kulit di kawasan yang terjejas sering kemerahan atau terkena gatal. Bahagian ekstrem juga boleh sakit akibat penyakit ini. Ini berlaku walaupun hanya satu tendon yang meradang. Kesakitan biasanya dapat dibendung dengan baik ubat penahan sakit. Komplikasi tidak berlaku. Tambahan pula, banyak pesakit bergantung pada terapi untuk mengembalikan pergerakan sepenuhnya. Jangka hayat pesakit tidak dipengaruhi secara negatif oleh tendinitis.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Kesakitan tendon sepihak yang nampaknya tiba-tiba perlu dinilai oleh doktor. Sekiranya ia adalah tendinitis, rawatan perubatan diperlukan. Pesakit mesti menahan diri dari aktiviti sukan dan, jika perlu, memakai pelakon. Kesakitan biasanya meningkat dalam intensiti dalam jangka masa yang panjang, pada mulanya hanya berlaku di kawasan yang terjejas dan kemudian merebak ke kawasan sekitar badan. Bahagian badan yang terjejas biasanya hanya dapat disebarkan dengan rasa sakit, sementara sebahagian besarnya tidak sakit ketika rehat. Suara berderak mungkin terjadi semasa pergerakan, yang merupakan petunjuk jelas mengenai penyakit yang memerlukan rawatan. Orang yang melakukan pergerakan monoton semasa bersukan atau di tempat kerja sangat berisiko. Sesiapa yang banyak duduk di PC, bermain tenis atau memakai kasut yang tidak sesuai dalam kehidupan seharian harus berjumpa doktor sekiranya terdapat aduan di atas. Mereka yang tergolong dalam kumpulan risiko ini atau mengalami kesakitan tendinitis yang biasa mesti berjumpa doktor keluarga atau pakar ortopedis. Rawatan sama ada perubatan atau pembedahan. Sekiranya perlu, pakar fisioterapi mesti mendapatkan nasihat.

Rawatan dan terapi

Untuk merawat tendinitis, kaedah rawatan konservatif tersedia di satu pihak. Sebagai contoh, ubat untuk menghilangkan rasa sakit juga fisioterapi digunakan. Sebaliknya, dalam beberapa kes, campur tangan pembedahan juga diperlukan untuk terapi dari tendinitis. Ini sangat diperlukan sekiranya konservatif langkah-langkah belum menunjukkan kesan yang mencukupi setelah enam bulan.

pencegahan

Pencegahan tendinitis melibatkan mengelakkan semua kemungkinan penggunaan tendon yang berlebihan.

Penjagaan selepas itu

Dalam kebanyakan kes, mereka yang terkena tendinitis hanya mempunyai sedikit dan biasanya terhad langkah-langkah dan pilihan untuk penjagaan selepas ini, jadi pertama sekali, doktor harus berunding dengan awal keadaan untuk mengelakkan berlakunya komplikasi selanjutnya. Sebagai peraturan, tendinitis tidak dapat sembuh sendiri, sehingga pesakit selalu bergantung pada perawatan perubatan. Sekiranya terdapat ketidakpastian atau kesan sampingan, doktor harus dihubungi terlebih dahulu untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku. Orang yang terjejas harus memperhatikan dos yang ditetapkan dan pengambilan biasa, dan alkohol harus dielakkan semasa menjalani rawatan. Secara umum, gaya hidup sihat dengan sihat diet boleh memberi kesan yang sangat positif pada perjalanan penyakit ini. Sama ada tendinitis akan mengakibatkan jangka hayat pengurangan orang yang terjejas tidak dapat diramalkan secara universal.

Anda boleh melakukannya sendiri

Pesakit yang menderita tendinitis mesti merawat yang terkena sendi. Setelah doktor mendiagnosis keadaan dan menetapkan permulaan ubat tahan sakit, adalah mustahak untuk mengelakkan pergerakan berat. Sekiranya tangan atau pergelangan tangan terjejas, pesakit mungkin perlu mengambil cuti sakit. Penting juga untuk menyejukkan sendi. Ubat salap sesuai untuk ini, tetapi juga ubat-ubatan rumah seperti curd atau aloe vera, yang digunakan untuk pembengkakan dalam bentuk tapal. Dengan keradangan bahu, pergerakan lengan normal tidak lagi dapat dilakukan. Pesakit mungkin memerlukan bantuan dalam kehidupan seharian. Dalam kes ini, penting untuk mendapatkan pertolongan pada peringkat awal agar keadaan dapat diatasi tanpa sekatan besar. Sekiranya perlu, kesakitan juga dapat diatasi dengan menggunakan pelbagai ubat homeopati. Pesakit harus menghubungi doktor mereka untuk ini, yang boleh berjumpa dengan pengamal perubatan yang sesuai. Sekiranya gejala tidak mereda dengan sendirinya, lawatan ke doktor adalah disyorkan. Tendinitis dapat berkembang menjadi keadaan kronik jika penyebabnya tidak diperbaiki atau keradangannya tidak sembuh sepenuhnya.