tenis

Pengenalan

Tenis sebagai sukan rebound 2-lapangan dengan satu permainan kontak. Bola boleh melambung maksimum sekali dalam tenis dan oleh itu dapat dimainkan secara langsung sebagai bola tampar atau secara tidak langsung melalui jaring. Padang lawan sebagai kawasan sasaran agak besar berbanding jenis sukan lantunan lain. Dalam tenis, pemenang selalu ditentukan, masa bermain berubah-ubah. Kecuali melayani, setiap strok dalam permainan tenis adalah reaksi terhadap tindakan lawan.

Sejarah

Asal-usul permainan tenis hari ini berasal dari abad ke-13 di halaman biara dan rumah kerajaan. Pada mulanya bola dimainkan dari tangan dan hanya pada akhir abad ke-15 raket tenis mula dimainkan. Gelanggang itu berbentuk segi empat dan dipisahkan di setiap sisi dengan empat garis selebar 15 inci.

Di sepanjang gelanggang ada tembok yang harus dimainkan bola. Permainan ini diberi nama "Jeu de Paume" (permainan dengan telapak tangan). Tenis dengan kaedah penghitungan hari ini, set peraturan yang diketahui oleh kami dan gelanggang baru telah dibuat pada tahun 1877 di Wimbledon (London).

Pada tahun 1933, tenis profesional diperkenalkan untuk pertama kalinya, yang hanya membenarkan pemain profesional mengakses kejohanan. Ini berubah, bagaimanapun, ketika pertandingan terbuka diperkenalkan pada tahun 1968. Nama tenis berasal dari kata Perancis "tenir" (untuk menahan).

Walaupun kelab telah menyaksikan penurunan keahlian dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tenis adalah salah satu sukan yang paling meluas di Jerman. Tahap khas bersyarat dan kemahiran koordinat menjadikan tenis menarik untuk pemula dan juga pemain yang maju. Hampir tidak ada sukan lain adalah hubungan antara kekuatan dan teknik yang menuntut seperti dalam tenis.

Setiap pemain harus mempunyai asas yang kukuh ketahanan agar dapat bertahan sendiri walaupun setelah beberapa pusingan dan tidak mengalami kerugian penyelarasan. Di sebelah kekuatan dan ketahanan, kepantasan, terutama kemampuan berlari dalam jarak pendek, mungkin merupakan kemahiran bersyarat yang paling penting dalam tenis. Oleh itu, penumpukan otot yang disasarkan pada otot perut dan belakang sangat disarankan untuk pemula dan pemain yang lebih maju.

Sekiranya terdapat aduan sistem muskuloskeletal, pemeriksaan oleh doktor disarankan. Syarat-syarat lebih lanjut untuk tenis adalah bahan yang penting untuk bermain tenis. Oleh itu, sewaan peralatan dan gelanggang adalah keperluan kewangan. Walau bagaimanapun, masa bayaran masuk yang tinggi oleh kelab tenis telah berakhir, dan dengan itu tenis telah menjadi sukan untuk semua orang.