Tennis Elbow: Definisi, Rawatan, Gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Imobilisasi, melegakan, menyejukkan dan mungkin memanaskan kemudian, pembalut dan ubat khas, senaman regangan dan pengukuhan, dsb., dalam beberapa kes pembedahan.
 • Gejala: Antara lain, sakit tekanan pada bahagian luar siku, sendi tidak dapat diregangkan sepenuhnya, sakit pergerakan.
 • Punca dan faktor risiko: Penggunaan berlebihan pada bahagian luar siku
 • Diagnostik: Antara lain, perundingan doktor-pesakit, pelbagai ujian (ujian pergerakan dan cengkaman), X-ray, pengimejan resonans magnetik, ultrasound
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Proses penyembuhan yang panjang, tetapi peluang yang baik untuk pulih sepenuhnya
 • Pencegahan: Menguatkan otot lengan melalui senaman yang kerap, rehat yang kerap daripada pergerakan yang membosankan, dsb.

Apa itu siku tenis?

Tennis elbow atau tennis elbow (istilah teknikal: epicondylitis humeri radialis, epicondylitis humeri lateralis) ialah penggunaan berlebihan tendon tertentu yang menyakitkan di kawasan siku (keradangan sisipan tendon). Walaupun namanya, tennis elbow bukan sahaja berlaku pada pemain tenis.

Bagaimana untuk merawat tennis elbow?

Apa yang membantu menentang siku tenis? Tiada pendekatan seragam yang diterima umum untuk rawatan tennis elbow yang telah terbukti secara saintifik menjanjikan kejayaan terapeutik yang terbaik.

Walau bagaimanapun, pakar menasihatkan bahawa perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menghapuskan punca penggunaan berlebihan: Doktor melumpuhkan siku tenis selama kira-kira dua minggu supaya pesakit boleh berehat. Langkah konservatif seperti penyejukan dan, jika perlu, ubat penahan sakit mengurangkan gejala.

Ia mungkin dinasihatkan untuk memakai pembalut khas atau apa yang dipanggil pendakap epicondylitis, sejenis pembalut tekanan. Langkah terapeutik lain yang mungkin termasuk rawatan ultrasound dan senaman regangan dan pengukuhan. Dalam kes yang teruk, apabila rawatan siku tenis konservatif tidak cukup membantu, pembedahan mungkin diperlukan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai pelbagai pilihan terapi untuk tennis elbow di bawah:

Merawat tennis elbow dengan langkah konservatif

Jika perlu, anda akan menerima cuti sakit daripada doktor anda selepas diagnosis tennis elbow. Tempoh cuti sakit bergantung kepada simptom dan proses penyembuhan.

Untuk masa selepas pemulihan, adalah penting untuk membetulkan corak pergerakan yang mungkin mencetuskan siku tenis: Ini boleh dicapai, contohnya, dengan menyesuaikan tempat kerja (tetikus komputer ergonomik) atau latihan teknik (contohnya, teknik pukulan tenis).

Regangan dan pengukuhan: Semasa rawatan tennis elbow di rumah, pakar mengesyorkan regangan dan menguatkan otot lengan - tetapi hanya apabila anda tidak lagi mengalami kesakitan yang teruk apabila melakukan senaman. Latihan kekuatan yang disasarkan khususnya mungkin membantu pada peringkat awal keadaan: menurut pakar, ini mengurangkan aliran darah ke kawasan yang berkaitan, menyebabkan kesakitan berkurangan.

Bincangkan latihan sedemikian dengan ahli terapi fizikal atau doktor anda terlebih dahulu dan minta mereka menunjukkan kepada anda cara melakukannya dengan betul.

Terapi fizikal: Ia juga mungkin untuk merawat tennis elbow dengan langkah terapi fizikal. Rawatan yang sesuai untuk tennis elbow termasuk urutan pada otot pergelangan tangan dan rawatan panas atau sejuk.

Secara kebetulan, sama ada lebih baik untuk menyejukkan atau memanaskan siku tenis bergantung pada peringkat kecederaan: Pada peringkat akut dan selepas melakukan senaman yang kuat, sejuk mempunyai kesan menenangkan (sapukan ais yang dibalut dengan tuala selama 20 hingga 30 minit, berehat selama sejam, ulangi). Sebaliknya, haba adalah lebih bermanfaat untuk siku tenis di peringkat kronik.

Pembalut: Jika simptom dinyatakan, mereka yang terjejas mungkin memakai pembalut siku tenis (pendakap epicondylitis) di atas siku dan pergelangan tangan selama beberapa minggu. Ia boleh didapati di beberapa kedai sukan atau kedai bekalan perubatan.

Daripada pembalut, imobilisasi dalam kes siku tenis boleh dicapai dengan splint plaster.

Alas idealnya terletak kira-kira lima sentimeter di bawah sendi siku. Jari biasanya muat di antara lengan dan pad.

Merakam: Pembalut pita dan apa yang dipanggil kinesiotape juga boleh digunakan sebagai sebahagian daripada rawatan siku tenis. Arahan yang sesuai di Internet membantu untuk merapikan siku tenis dengan betul. Walau bagaimanapun, rakaman adalah kurang rumit dan lebih profesional dilakukan oleh ahli fisioterapi anda.

Ubat: Doktor sering menggunakan ubat anti-radang untuk merawat tennis elbow (sama ada digunakan secara tempatan, sebagai contoh, dalam bentuk gel, salap atau untuk mengambil). Sebagai tambahan kepada ubat rematik klasik (ubat anti-radang), terdapat pelbagai ubat penahan sakit, ubat untuk kelonggaran otot, persediaan herba, enzim dan nukleotida. Doktor anda akan menerangkan kepada anda persediaan yang sesuai dalam setiap kes individu.

Rangsangan saraf elektrik transcutaneous (TENS): TENS ialah satu bentuk elektroterapi yang lembut dan juga dipanggil terapi arus rangsangan. Ia melibatkan penghantaran denyutan elektrik ringan kepada gentian saraf yang menyebabkan sakit. Ini berpotensi menghalang penghantaran rangsangan sakit dan dengan itu ketidakselesaan.

Terapi penyusupan: Sesetengah doktor menyuntik pesakit dengan tennis elbow dengan anestetik tempatan untuk mengganggu pengaliran saraf di kawasan yang terjejas untuk melegakan kesakitan. Kortison anti-radang juga boleh digunakan. Ia juga mungkin untuk menyuntik toksin saraf toksin botulinum pada titik sakit utama dan ke dalam otot yang terjejas. Ini "melumpuhkan" otot selama beberapa bulan supaya mereka boleh pulih.

Pilihan rawatan lain untuk tennis elbow termasuk terapi gelombang kejutan extracorporeal (pelepasan sakit melalui gelombang tekanan yang dijana secara luaran), sinaran rangsangan X-ray (untuk anti-keradangan dan melegakan kesakitan) dan rawatan laser. Walau bagaimanapun, keberkesanannya untuk tennis elbow hanya dibuktikan dengan beberapa kajian.

Pembedahan siku tenis

Campur tangan sedemikian mencapai hasil yang baik dalam kebanyakan kes. Walau bagaimanapun, ia hanya dinasihatkan dalam kes yang teruk apabila rawatan konservatif selama beberapa bulan tidak berjaya. Sebagai contoh, pembedahan tennis elbow ditunjukkan dalam kes kesakitan yang berpanjangan dan sangat teruk yang menyekat kehidupan seharian. Pembedahan juga mungkin diperlukan untuk pesakit yang mengalami kecederaan bersamaan sebagai tambahan kepada tennis elbow.

Siku tenis & homeopati

Sesetengah pesakit dengan tennis elbow merawat gejala mereka dengan remedi rumah atau remedi homeopati sebagai tambahan kepada langkah perubatan konvensional, walaupun keberkesanannya adalah kontroversi. Sebagai contoh, Arnica dikatakan membantu melawan keradangan akut dan kesakitan pada siku tenis.

Sekiranya rasa sakit berkurangan dengan pergerakan ringan, Rhus toxicodendron sering disyorkan. Jika, sebaliknya, setiap pergerakan menyakitkan, Bryonia dikatakan lebih sesuai. Di samping itu, Ruta dianggap sebagai ubat yang terbukti untuk kecederaan tendon dan periosteum.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Bagaimanakah siku tenis menampakkan dirinya?

Satu lagi gejala siku tenis yang mungkin adalah rasa lemah di pergelangan tangan. Tarikan yang kuat, genggaman penumbuk yang kuat, genggaman yang kuat apabila berjabat tangan atau memegang cawan sering kali tidak boleh dilakukan lagi.

Berikut ialah ringkasan gejala tipikal siku tenis:

 • Postur lembut - tidak mungkin untuk meluruskan siku
 • Sakit tekanan pada bahagian luar siku
 • Sakit semasa pergerakan
 • Kelemahan di pergelangan tangan
 • Tiada kekuatan untuk membuat penumbuk
 • Kesemutan di tangan

Tennis Elbow: Punca dan Faktor Risiko

Punca tennis elbow adalah penggunaan berlebihan di bahagian luar siku. Pergerakan yang tertekan, berulang-ulang atau peningkatan mendadak dalam ketegangan tanpa otot yang disediakan dengan secukupnya menyebabkan koyakan mikroskopik pada tisu.

Tendon dan fibrocartilage paling mudah terdedah kepada kecederaan kecil tersebut (microtraumas). Kesakitan yang terhasil mungkin memancar ke lengan atas atau bawah. Pada asasnya, faktor risiko berikut menyokong siku tenis:

Otot lengan bawah yang lemah serta usia yang lebih tua (mengurangkan keanjalan tendon!) Selain itu, memihak kepada kecederaan mikro di kawasan siku dan dengan itu siku tenis.

Penyakit dan rawatan (Sebelumnya): Kadangkala penyakit terdahulu menjadi punca tennis elbow. Ini, sebagai contoh, kemalangan sebelumnya atau penyakit sendi. Rawatan konservatif atau pembedahan sebelumnya di kawasan siku juga meningkatkan risiko siku tenis.

Siku tenis adalah yang paling biasa pada orang dalam dekad keempat kehidupan mereka.

Siku Pemain Golf

Seperti halnya siku tenis, penggunaan berlebihan akibat corak gerakan yang berulang adalah pencetus ketidakselesaan di kawasan lengan di siku pemain golf. Walau bagaimanapun, sementara siku tenis menjejaskan bahagian luar siku, siku pemain golf (epicondylitis humeri ulnaris), yang lebih jarang berlaku, menyebabkan gejala pada bahagian dalam siku.

Seperti siku tenis, siku pemain golf memberi kesan bukan sahaja kepada kumpulan atlet tertentu (pemain golf), tetapi juga, contohnya, gimnas, atlet lontaran, dan atlet kekuatan semasa latihan bebanan percuma, jika mereka ingin mengimbangi kekurangan teknik dengan menggunakan kekuatan. .

Ketahui lebih lanjut tentang cara mengenali siku pemain golf dan perkara yang boleh dilakukan mengenainya dalam artikel Siku Pemain Golf.

Pemeriksaan dan diagnosis

Doktor manakah yang sesuai untuk dihubungi sekiranya berlaku tennis elbow? Jika anda mengesyaki tennis elbow, sebagai contoh, doktor keluarga anda adalah orang yang tepat untuk dihubungi. Sesetengah pesakit juga pergi terus ke pakar ortopedik.

Doktor akan bercakap dengan anda secara terperinci terlebih dahulu untuk mengambil sejarah perubatan anda. Jika tennis elbow disyaki, ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal dengan pelbagai ujian. Untuk mengetepikan sebab lain untuk kesakitan, dia akan menggunakan ujian pengimejan (seperti X-ray).

Sejarah perubatan

Dalam temu bual anamnesis, doktor bertanya tentang simptom yang tepat, sebarang kecederaan atau penyakit terdahulu, dan kemungkinan pencetus simptom tersebut. Maklumat ini membantu doktor mengecilkan punca simptom. Soalan yang mungkin termasuk:

 • Adakah anda mencederakan lengan anda, mungkin kerana terjatuh?
 • Pernahkah anda mengalami ketidakselesaan lengan sebelum ini tanpa sebab yang jelas?
 • Di manakah anda berasa sakit?
 • Adakah ia sakit pada pergerakan atau semasa berehat?
 • Adakah lengan atau tangan berasa tidak berdaya kerana kesakitan?
 • Apa yang anda lakukan untuk kerja? Sukan apa yang anda main?

Pemeriksaan dan ujian fizikal

Selepas temuduga pesakit, doktor akan memeriksa lengan anda. Walaupun pada pandangan pertama, dia mungkin menyedari bahawa lengan sudah berada dalam kedudukan berehat: Ramai pesakit dengan siku tenis secara naluri menahan siku dan mengelak daripada memanjangkan lengan bawah sepenuhnya. Untuk penjelasan yang lebih tepat, doktor meraba siku dan memeriksa sama ada kawasan tertentu bertindak balas dengan sakit tekanan.

Ujian provokasi yang dipanggil juga penting untuk diagnosis: doktor meminta anda, sebagai contoh, untuk meregangkan tangan di pergelangan tangan terhadap rintangan (iaitu menggerakkan belakang tangan ke arah lengan bawah). Ini menyebabkan sakit pada siku tenis kerana otot extensor carpi radialis brevis biasanya terjejas.

Selalunya extensor cetek lengan bawah (M. extensor digitorum communis) juga dipengaruhi oleh tennis elbow: Dalam kes ini, ia menyakitkan apabila jari tengah dipanjangkan melawan rintangan.

Ujian kerusi juga bermaklumat: dengan lengan anda dihulurkan dan lengan bawah anda dipusing ke dalam, angkat kerusi di belakangnya dengan satu tangan. Ini sangat menyakitkan dalam kes tennis elbow.

Untuk menolak kemungkinan punca lain bagi ketidakselesaan pada siku tenis yang sepatutnya, doktor juga memeriksa tulang belakang serviks, bahu dan tangan anda dan menilai aliran darah, fungsi motor dan kepekaan (termasuk tanda penyempitan saraf) pada lengan yang terjejas.

Pemeriksaan pengimejan

Dengan bantuan X-ray, doktor dapat menolak beberapa punca lain yang berpotensi untuk sakit sendi siku, seperti osteoarthritis. Dalam tennis elbow, x-ray biasanya tidak ketara. Dalam sesetengah pesakit, kalsifikasi kemasukan tendon mungkin kelihatan - tetapi ini tidak mempengaruhi perjalanan penyakit.

Kursus dan prognosis

Prognosis untuk tennis elbow adalah baik. Walau bagaimanapun, rawatan mungkin berlarutan. Bagi mereka yang terjejas, ini bermakna bersedia untuk beberapa bulan pergerakan yang menyakitkan dan gangguan tekanan.

Dalam banyak kes, rawatan konservatif dengan ubat, fisioterapi dan terapi penyusupan adalah mencukupi. Pembedahan hanya perlu jika pendekatan terapeutik lain tidak memberi kesan dan/atau pesakit mempunyai simptom yang teruk dalam tempoh yang lebih lama.

Secara umum, perkara berikut terpakai kepada tennis elbow: Semakin awal anda memulakan terapi, semakin besar peluang untuk berjaya. Ia juga penting untuk menjalankan terapi secara konsisten, jika tidak sakit mungkin menjadi lebih teruk dan juga kronik (siku tennis kronik).

pencegahan