Sakit kepala ketegangan: Gejala

Gambaran ringkas

 • Simptom: Sakit dua hala, menekan dan menyempit di kepala, sakit tidak bertambah teruk dengan aktiviti fizikal, kadang-kadang kepekaan sedikit kepada cahaya dan bunyi.
 • Rawatan: Preskripsi ubat penahan sakit untuk jangka masa yang singkat, pada kanak-kanak juga Flupirtin, sapu minyak pudina cair pada pelipis dan leher, untuk rawatan rumah simptom ringan (contohnya penyediaan teh willow)
 • Pencegahan: latihan daya tahan seperti berjoging atau latihan otot bahu dan leher, kaedah relaksasi, biofeedback, untuk sakit kepala kronik, contohnya, amitryptiline antidepresan, mungkin topiramate ubat epilepsi atau ubat relaksasi otot tizanidine, digabungkan dengan terapi pengurusan tekanan.
 • Diagnosis: Pengambilan sejarah perubatan oleh doktor, pemeriksaan kriteria diagnostik khas (tempoh, gejala, pengecualian penyakit lain), pemeriksaan neurologi, pengukuran tekanan darah, kemungkinan analisis darah atau cecair serebrospinal, prosedur pengimejan yang lebih jarang, rakaman gelombang otak (EEG). ).
 • Kursus dan prognosis: Pada dasarnya prognosis yang baik, kerana penyakit ini sering hilang dengan sendirinya, dalam minoriti pesakit ia menjadi kronik, tetapi walaupun dalam bentuk kronik penawar adalah mungkin, pada wanita semasa kehamilan gejala sering berkurangan.

Apakah sakit kepala tegang?

Pesakit menggambarkan sakit kepala yang tegang sebagai sakit yang membosankan dan menekan (“perasaan vise”) atau rasa tegang di kepala. Di seluruh dunia, lebih daripada 40 peratus daripada semua orang dewasa mengalami sakit kepala ketegangan sekurang-kurangnya sekali setahun. Ia biasanya pertama kali muncul antara umur 20 dan 40 tahun.

Sakit kepala ketegangan dua hala harus dibezakan daripada sakit kepala ketegangan unilateral atau migrain unilateral.

Sakit kepala tegang episodik atau kronik?

Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa (IHS) membezakan antara sakit kepala tegang episodik (kadang-kadang) dan kronik.

Sakit kepala ketegangan episodik ditakrifkan sebagai kejadian sakit kepala ketegangan dalam tempoh tiga bulan sekurang-kurangnya satu dan paling lama 14 hari sebulan.

Sakit kepala ketegangan kronik

 • berlaku selama 15 hari atau lebih sebulan dalam tempoh tiga bulan, atau
 • lebih daripada 180 hari setahun, dan
 • mereka bertahan selama berjam-jam atau tidak berhenti.

Peralihan antara kedua-dua bentuk adalah mungkin, terutamanya dari sakit kepala ketegangan episodik kepada kronik. Kira-kira 80 peratus pesakit dengan gejala kronik sebelum ini mengalami sakit kepala ketegangan episodik. Sakit kepala tegang kronik adalah perkara biasa di antara umur 20 dan 24 tahun dan selepas umur 64 tahun. Wanita dan lelaki lebih kerap terjejas.

Sakit kepala ketegangan: gejala

Tugas harian mungkin lebih sukar, tetapi biasanya boleh dilakukan. Tidak seperti migrain, loya, muntah dan gangguan penglihatan bukanlah gejala tipikal sakit kepala tegang. Walau bagaimanapun, penghidap kadangkala lebih sensitif kepada cahaya dan bunyi. Selalunya, sakit kepala tegang melibatkan otot leher atau bahu yang tegang.

Perbezaan antara sakit kepala tegang dan migrain

Sakit kepala ketegangan

Migrain

Penyetempatan

Dua hala, menjejaskan seluruh kepala seolah-olah diapit dalam maksiat

Selalunya unilateral, selalunya di dahi, pelipis atau di belakang mata

Ciri-ciri kesakitan

Penggerudian kusam, menekan

Berdenyut, memalu

Fenomena semasa sakit kepala

Tiada, mungkin sensitiviti sederhana kepada cahaya dan bunyi

Aura: gangguan penglihatan, gangguan pertuturan, loya dan muntah

Memburukkan kesakitan dengan aktiviti fizikal

Tidak

Ya

Apa yang perlu dilakukan dengan sakit kepala tegang?

Satu lagi ubat yang membantu melawan sakit kepala tegang ialah gabungan kompaun ASA, parasetamol dan kafein. Gabungan ini telah ditunjukkan dalam kajian lebih berkesan daripada bahan individu dan daripada gabungan paracetamol dan ASA tanpa kafein.

Walau bagaimanapun, ubat kadangkala mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, seperti kesan penipisan darah atau sakit perut, dan kadangkala menyebabkan sakit kepala sendiri jika digunakan terlalu kerap (sakit kepala yang disebabkan oleh ubat penahan sakit).

Atas sebab ini, cadangan adalah untuk mengambilnya sejarang mungkin dan dalam dos terendah yang masih berkesan. Ini bermakna mengambilnya tidak lebih daripada tiga hari berturut-turut dan tidak lebih daripada sepuluh hari sebulan. Pada kanak-kanak, flupirtine analgesik juga berkesan terhadap sakit kepala tegang.

Satu lagi ubat yang membantu melawan sakit kepala tegang ialah gabungan kompaun ASA, parasetamol dan kafein. Gabungan ini telah ditunjukkan dalam kajian lebih berkesan daripada bahan individu dan daripada gabungan paracetamol dan ASA tanpa kafein.

Walau bagaimanapun, ubat kadangkala mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini, seperti kesan penipisan darah atau sakit perut, dan kadangkala menyebabkan sakit kepala sendiri jika digunakan terlalu kerap (sakit kepala yang disebabkan oleh ubat penahan sakit).

Atas sebab ini, cadangan adalah untuk mengambilnya sejarang mungkin dan dalam dos terendah yang masih berkesan. Ini bermakna mengambilnya tidak lebih daripada tiga hari berturut-turut dan tidak lebih daripada sepuluh hari sebulan. Pada kanak-kanak, flupirtine analgesik juga berkesan terhadap sakit kepala tegang.

Pencegahan melalui langkah bukan dadah

Teknik relaksasi dan latihan pengurusan tekanan mempunyai kesan positif. Dalam kebanyakan kes, perubahan ini meningkatkan sakit kepala ketegangan ringan hingga sederhana, tetapi penawar jangka panjang tidak dijangka. Sama ada rawatan akupunktur membantu pesakit adalah kontroversi.

Sebagai tambahan kepada pilihan yang disebutkan di atas, apa yang dipanggil biofeedback dikatakan mengurangkan sakit kepala ketegangan. Dalam proses ini, seseorang belajar secara sedar mempengaruhi fungsi tubuhnya. Oleh itu, ia amat sesuai untuk mereka yang mengalami ketegangan otot semasa sakit kepala tegang, kerana mereka belajar untuk melegakannya sendiri. Prosedur ini telah terbukti sangat berkesan dalam beberapa kajian. Oleh itu, sesetengah syarikat insurans kesihatan menanggung kos rawatan ini.

Pada satu ketika, mereka berjaya melakukan ini walaupun tanpa maklum balas langsung daripada peranti pengukur. Dengan cara ini, orang yang mengalami sakit kepala tegang belajar untuk mengurangkan gejala dan, dalam jangka panjang, kekerapan episod sakit.

Pencegahan dengan ubat

Terutamanya dalam kes sakit kepala tegang yang kronik, ubat yang diambil dengan kerap kadangkala meningkatkan gambaran klinikal. Amitryptiline antidepresan, yang juga berkesan melawan kesakitan, adalah yang paling biasa digunakan. Sebagai alternatif, terdapat bahan aktif lain seperti doxepin, imipramine atau clomipramine. Oleh kerana kesan sampingan yang tidak diingini kadang-kadang berlaku dengan persediaan ini, dos meningkat secara perlahan. Keberkesanan menjadi ketara selepas empat hingga lapan minggu paling awal.

Menurut satu kajian, kira-kira separuh daripada pesakit yang mengalami sakit kepala tegang mendapat manfaat daripada terapi ubat ini. Di kalangan pakar, bagaimanapun, keberkesanannya adalah kontroversi.

Sakit kepala ketegangan: Punca

Walaupun sakit kepala tegang adalah jenis sakit kepala yang paling biasa, punca sebenar belum difahami sepenuhnya. Dahulu, doktor beranggapan bahawa sakit kepala disebabkan oleh ketegangan pada otot leher, tekak dan bahu. Di sinilah nama sakit kepala ketegangan atau kadang-kadang "sakit kepala ketegangan" berasal. Walaupun ketegangan ini mungkin memang terlibat dalam perkembangan sakit kepala, mekanisme yang tepat masih tidak jelas.

Sesetengah penyelidik mengandaikan bahawa titik pencetus tertentu dalam otot kepala, leher dan bahu sangat sensitif terhadap kesakitan pada penghidap sakit kepala tegang. Para saintis lain mencadangkan bahawa darah dan cecair saraf diubah dalam sakit kepala tegang, atau gangguan pengaliran darah dalam urat boleh menyebabkan keadaan itu.

Walaupun proses tepat yang membawa kepada perkembangan sakit kepala tegang masih tidak jelas, terdapat beberapa faktor risiko yang diketahui: tekanan, jangkitan demam dan disfungsi otot adalah pencetus biasa. Faktor genetik nampaknya tidak begitu relevan dalam sakit kepala ketegangan episodik, tetapi memainkan peranan dalam sakit kepala ketegangan kronik. Jika ahli keluarga menghidap bentuk kronik, risiko juga mengalaminya adalah kira-kira tiga kali ganda lebih tinggi.

Di samping itu, wanita, orang selepas situasi perpisahan, orang yang berlebihan berat badan, pesakit kencing manis dan pesakit dengan haus sendi (osteoartritis) mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami sakit kepala tegang.

Satu ciri yang ketara bagi sakit kepala ketegangan kronik ialah kaitannya dengan aduan psikologi: Ia berlaku lebih kerap pada pesakit yang mengalami gangguan panik, gangguan keresahan, gejala kemurungan atau gangguan tidur.

Sakit kepala ketegangan: pemeriksaan dan diagnosis

 • Seberapa teruk sakit kepala (ringan, boleh tahan, hampir tidak boleh diterima)?
 • Di manakah anda merasakan sakit kepala (sepihak, dua hala, pelipis, belakang kepala, dll.)?
 • Bagaimanakah rasa sakit kepala (membosankan, menggerudi, menekan atau berdenyut, berdebar-debar)?
 • Adakah gangguan lain berlaku sebelum atau semasa sakit kepala, contohnya, gangguan penglihatan, gangguan pertuturan, fotofobia, loya dan muntah?
 • Adakah gejala bertambah teruk dengan usaha fizikal?
 • Adakah sakit kepala berlaku selepas situasi tertentu, atau adakah anda telah mengenal pasti pencetus untuk sakit kepala itu sendiri?

Oleh kerana bentuk selain daripada sakit kepala tegang juga disebabkan oleh penyakit atau ubat-ubatan, doktor akan cuba menolak sebab-sebab lain ini. Untuk melakukan ini, dia akan bertanya kepada anda soalan seperti berikut:

 • Adakah anda mengambil sebarang ubat? Jika ya, yang mana satu?
 • Berapa banyak tidur yang anda dapat? Adakah anda mempunyai sebarang masalah tidur?
 • Adakah anda sakit atau terhantuk kepala anda baru-baru ini?
 • Adakah anda mengalami sawan?
 • Adakah anda baru-baru ini menjadi sangat sensitif kepada cahaya atau adakah anda mengalami masalah penglihatan?

Kriteria diagnostik untuk sakit kepala tegang

Menurut definisi Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa (IHS), sakit kepala tegang didiagnosis apabila sekurang-kurangnya sepuluh sakit kepala telah berlaku yang memenuhi kriteria berikut:

 • Tempoh antara 30 minit dan tujuh hari
 • Tiada loya, tiada muntah
 • Sedikit atau tiada sensitiviti yang mengiringi kepada cahaya atau bunyi
 • Sekurang-kurangnya dua daripada ciri berikut berlaku: berlaku pada kedua-dua belah pihak, sakit menekan/menyempit/tidak berdenyut, keamatan sakit ringan hingga sederhana, tidak bertambah teruk oleh aktiviti fizikal rutin
 • Tidak boleh dikaitkan dengan keadaan perubatan lain

Menurut IHS, pening bukanlah salah satu ciri tipikal sakit kepala tegang.

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan neurologi, doktor meraba otot-otot kepala, leher dan bahu dengan tangannya. Jika otot-otot di bahagian badan ini jelas tegang, ini mungkin petunjuk sakit kepala tegang. Di samping itu, doktor mengukur tekanan darah, kerana tekanan darah tinggi juga boleh menyebabkan sakit kepala. Jika perlu, sampel darah berguna untuk mengesan keabnormalan secara umum (contohnya, peningkatan tahap keradangan).

Jika doktor tidak pasti sama ada sakit kepala tegang atau sakit kepala sekunder di sebalik aduan, pemeriksaan lanjut diperlukan. Ini termasuk, di atas segalanya, prosedur yang digunakan untuk menggambarkan otak. Selain itu, pemeriksaan khas seperti merakam gelombang otak (EEG) dan menganalisis cecair serebrospinal (CSF) kadangkala diperlukan.

Prosedur pengimejan: CT dan MRI

Electroencephalogram (EEG)

Untuk membezakan sakit kepala ketegangan daripada gangguan sawan yang tidak didiagnosis, tumor otak atau perubahan struktur otak yang lain, electroencephalogram (EEG) dibuat. Untuk tujuan ini, elektrod logam kecil dilekatkan pada kulit kepala, yang disambungkan dengan kabel ke alat pengukur khas. Doktor menggunakan ini untuk mengukur gelombang otak semasa rehat, semasa tidur atau apabila terdedah kepada rangsangan cahaya. Prosedur ini tidak menyakitkan dan tidak berbahaya dan oleh itu sangat popular untuk memeriksa kanak-kanak.

Pemeriksaan cecair saraf (tusukan cecair serebrospinal)

Untuk menolak perubahan tekanan cecair serebrospinal (tekanan CSF) atau meningitis, tusukan cecair saraf kadangkala diperlukan. Pesakit dengan sakit kepala ketegangan yang sepatutnya biasanya mengambil ubat penenang atau tidur ringan untuk ini. Kanak-kanak biasanya menerima anestetik am.

Doktor kemudiannya memajukan jarum berongga ke dalam takungan cecair serebrospinal dalam saluran tulang belakang, menentukan tekanan cecair serebrospinal dan mengekstrak cecair serebrospinal untuk pemeriksaan makmal. Saraf tunjang sudah berakhir di atas tapak tusukan, itulah sebabnya ia tidak cedera semasa pemeriksaan ini. Kebanyakan orang mendapati peperiksaan itu tidak menyenangkan tetapi boleh diterima, terutamanya kerana tusukan CSF biasanya mengambil masa beberapa minit sahaja.

Sakit kepala ketegangan: kursus dan prognosis

Secara umum, prognosis sakit kepala tegang adalah baik. Ia sering hilang dengan sendirinya.