Tentorium Cerebelli: Struktur, Fungsi & Penyakit

Tentorium cerebelli adalah kulit dalam otak dan memisahkan fossa posterior (fossa cranii posterior) dari fossa tengah (fossa cranii media). The otak menonjol melalui celah tentorial (incisura tentorii). Air mata di tisu boleh menyebabkan pendarahan, mungkin menyebabkan sindrom otak tengah.

Apa itu tentorium cerebelli?

Tentorium cerebelli mewakili struktur anatomi di otak dan juga dikenali sebagai cerebellar vermis. Ia terletak di jurang antara serebrum and cerebellum (fissura transversa cerebralis). Tentorium cerebelli membentuk penduaan keras meninges (dura mater), ubat mana yang disebut juga pendua. Dura mater adalah salah satu daripada tiga kulit yang mengelilingi pusat sistem saraf. Oleh itu, terdapat perbezaan antara dura mater spinal dan dura mater ensefal. Yang pertama merangkumi saraf tunjang, sementara yang terakhir merangkumi otak. Tentorium cerebelli bukan satu-satunya pendua dura mater. Penggandaan lain yang sukar meninges merangkumi sabit serebral (falx cerebri) antara dua bahagian telencephalon dan kesinambungannya, sabit serebelum (falx cerebelli). Bulan sabit cerebellar berjalan di bawah tentorium cerebelli, sedangkan sabit otak bergabung dengan hujung tentorium dan menariknya ke hadapan.

Anatomi dan struktur

Tentorium cerebelli melekat pada sulcus sinus transversi, yang membentuk lubang di tulang oksipital (os occipitale). A darah saluran melewati lubang, yang disebut oleh pakar anatomi sebagai sinus melintang. Sebagai tambahan, tentorium cerebelli melekat pada pinggir atas tulang petrous (pars petrosa ossis temporalis). Bahagian tulang ini mempunyai bentuk piramid dan terletak di tulang temporal (Os temporale). Sebagai pendua dura mater, tentorium cerebelli terdiri daripada daun dalaman (lamina interna) dari dura mater. The kulit terdiri daripada tisu penghubung. Di tentorium cerebelli terdapat celah, incisura tentorii. Melalui bukaan ini, bahagian batang otak keluar dari tentorium, yang membentuk tentorium cerebelli. Di samping itu, saraf kranial ketiga (saraf oculomotor) dan saraf kranial keempat (saraf trochlear) melalui incori tentorii. Dengan berbuat demikian, mereka mengiringi serebrum posterior arteri, yang memberi sumbangan besar kepada darah bekalan otak dan mewujudkan cawangan arteri basilar.

Fungsi dan Tugas

Fungsi utama tentorium adalah untuk memisahkan cerebellum daripada serebrum dan untuk mengelakkan berlebihan tekanan dari tekanan. Ia memegang sebahagian daripada serebrum dan menyokongnya supaya serebrum tidak berhenti secara langsung di cerebellum. Oleh kerana serebrum bertanggungjawab untuk sekitar 80% otak besar-besaran, beratnya akan menyebabkan tekanan yang signifikan antara kedua-dua bahagian otak. Falx cerebri menarik tentorium ke hadapan dengan serebrum dan bertindak sebagai tali dalam sistem penstabilan. Sokongan biasanya menghalang otak dari meluncur secara bebas melalui tengkorak. Serebrum atau telencephalon adalah tempat pemikiran yang tepat. Fungsinya merangkumi proses kognitif yang lebih tinggi serta persepsi deria sedar dan sedar, fungsi motor, emosi, pembelajaran, memori, dan banyak proses lain. Cerebellum atau cerebellum juga turut serta pembelajaran dan fungsi motor, antara lain. Tentorium cerebelli juga melindungi darah kapal dari tekanan tinggi. Mereka boleh menjadi sesak atau pecah. Selanjutnya, tentorium cerebelli membezakan fossa kranial posterior (fossa cranii posterior) dari fossa kranial tengah (media fossa cranii). Kedua-duanya tergolong dalam pangkal cranium. Fossa kranial posterior mengandungi otak kecil dan otak. Bahagian batang otak juga menonjol melalui celah tentorium dan menghubungkan antara otak dan otak saraf tunjang semasa ia berjalan. Sebaliknya, lobus temporal telencephalon terletak di media fossa kranial. Lob temporal merangkumi, misalnya, struktur yang menyumbang kepada sistem limbic. Fungsinya merangkumi proses emosi, memori, pembelajaran, dan proses kawalan autonomi.

Penyakit

Air mata di tinorium cerebelli boleh membawa untuk pendarahan, yang kemudian memberi tekanan pada otak, merosakkan fungsinya. Tentorium pecah adalah kemungkinan komplikasi kelahiran anak dan mewakili trauma kelahiran yang disebut. Dalam konteks ini, ubat membezakan antara pendarahan supratentorial dan infratentorial. Dalam pendarahan supratentorial, cecair kembali ke atas tentorium, iaitu ke arah serebrum. Sebaliknya, infratentorial pendarahan otak berlaku di bawah tentorium - ke arah otak kecil. Darah yang keluar memberikan tekanan pada tisu otak, menyebabkannya membengkak dan terperangkap di celah tentorial. Lobus temporal dan parahippocampalis uncus gyri sangat kerap dipengaruhi oleh ini. Akibatnya, perkembangan sindrom otak tengah juga mungkin. Gejalanya termasuk peningkatan nada otot, kegelisahan, refleks kornea yang lemah, penyimpangan bola mata dan keabnormalan patologi murid. Di samping itu, boneka yang dipanggil kepala fenomena sering diperhatikan: Apabila kepala dipusingkan ke sisi, mata bergerak dengan kepala dan bukannya terus memandang lurus ke depan dengan gerakan bola mata yang berlawanan. Pada peringkat yang paling teruk, sindrom otak tengah membawa kepada koma. Pendarahan tentorium boleh membawa maut. Khususnya, pendarahan teruk yang merebak secara meluas adalah kritikal. Teknik pengimejan seperti imbasan MRI dan CT menggambarkan pendarahan dan membolehkan doktor menentukannya serta menilai sejauh mana tahapnya. Pembedahan mungkin dapat mengurangkan tekanan pada otak.