Kacang Tepary: Intoleransi & Alergi

Kacang tepung kaya nutrien berasal dari Arizona dan Mexico utara, di mana ia telah terkenal sejak milenium ketiga SM. Kekacang kaya nutrien digunakan di negara kita sebagai asas sup dan sebagai sayur.

Inilah yang harus anda ketahui mengenai tepung kacang.

Kacang tepung kaya nutrien berasal dari Arizona dan utara Mexico. Ini adalah salah satu daripada pelbagai kekacang yang sihat. Kacang tepung (Phaseolus acutifolius) adalah salah satu kekacang. Oleh kerana ia adalah tanaman tahan kemarau, tanaman ini terutama ditanam di wilayah dengan curah hujan rendah di Afrika. Di sana ia berfungsi sebagai makanan dan makanan serta kawalan hakisan. Tumbuh-tumbuhan berkembang hingga ketinggian kira-kira 30 sentimeter dan pucuk panjat tumbuh sehingga panjang dua meter. Perbungaan ini mempunyai hingga lima bunga individu berwarna putih hingga ungu muda, dari mana biji sepanjang sepuluh sentimeter dengan lima hingga tujuh biji, kacang sebenarnya, muncul setelah persenyawaan diri. Di bawah sinar matahari yang kuat, bunga ditutup dan tidak boleh dibuka lagi sehingga petang. Kacang biasanya disemai pada awal musim hujan sehingga tumbuh-tumbuhan yang tumbuh cepat mendapat manfaat dari kelembapan. Sebilangan penanam tidak menyemai sehingga akhir tempoh basah kerana tanah kemudian mempunyai kelembapan yang mencukupi. Selepas percambahan, tepung kacang memerlukan sedikit air, walaupun mereka menghasilkan lebih banyak hasil dengan pengairan buatan. Dalam kes ini, tanaman menghasilkan hingga 20 desiton per hektar, sedangkan di daerah yang sangat kering hanya lima. Petani menuai buah hijau hampir sepanjang tahun, bermula sebaik yang pertama mencapai ukuran yang diperlukan. Kacang itu sendiri berwarna putih, merah jambu, coklat atau ungu tua, bergantung pada ragamnya, dan kadang-kadang berbintik-bintik. Jenis putih rasa manis dan digunakan dalam hidangan yang sesuai. Semakin gelap warna kacang, semakin banyak kemanisannya semakin pudar dan memberi rasa yang bersahaja. Dengan rempah-rempah yang terkenal di Amerika Tengah dan Afrika, selalu dapat membuat hidangan yang menarik. Ramai yang melihat masa depan kacang teperi lebih banyak sebagai sumber makanan dan jerami dan kurang sebagai makanan manusia. Tetapi berkat ramuan dan rasa kenyang yang berkualiti tinggi, ia berpotensi besar untuk menjadi sebahagian daripada manusia diet juga. Terutama di negara-negara yang lemah dari segi ekonomi, kekacang adalah makanan penting kerana sifatnya yang tidak semestinya.

Kepentingan untuk kesihatan

Kacang Tepary bukan sahaja sangat berkhasiat, tetapi juga sihat. Ini sudah terbukti oleh penduduk di kawasan penanaman asli. Orang India hebat ketahanan dan stamina fizikal. Mereka makan terutama apa yang ditawarkan tanah: sayur-sayuran, juga kacang, buah-buahan dan kadang-kadang daging kerbau. Bahagian yang tinggi karbohidrat dalam tepung kacang kenyang dengan cepat dan berkelanjutan, sementara banyak protein berfungsi untuk membina otot. Di samping itu, protein adalah pembekal tenaga penting secara keseluruhan. Walaupun sebilangan besar dari kita mengelakkan hidangan kacang kerana kesannya kembung, mereka tetap harus memilihnya dari semasa ke semasa demi bahan-bahan berharga. Walau bagaimanapun, penting untuk minum secukupnya ketika memakannya, kerana kekacang pada umumnya dan kacang tepary khususnya mengandungi sedikit air. Kandungan lemak rendah kacang hampir selalu menjadi kelebihan. Walaupun begitu, kacang jenis ini tidak sesuai untuk menurunkan berat badan, kerana ia mengandungi banyak kalori. Kacang tidak hanya memberi manfaat kepada manusia kesihatan, tetapi mereka juga menguntungkan tanah. Mereka mampu mengikat nitrogen di sana, yang mendorong kesuburan dan membolehkan petani melakukan tanpa baja tambahan (buatan). Keistimewaan tanaman kembali berfungsi untuk manusia kesihatan.

Bahan dan nilai pemakanan

Kandungan kalori kacang tepung 380 per 100 gram biji cukup tinggi dan dengan itu tidak menggalakkan banyak orang yang sedar akan memakannya. Sebaliknya, ia mengandungi banyak protein: kandungan protein kasar adalah 25 peratus. Kandungan rendah lemak hanya satu setengah peratus juga menyenangkan. Sebaliknya, seperti semua denyutan, terdapat banyak karbohidrat; untuk kacang tepung, ini adalah sekitar 65 peratus. Walau bagaimanapun, antara tiga hingga lima peratus ini adalah serat mentah, yang baik untuk usus. Komponen tinggi dari mineral dengan tiga hingga lima peratus dan cukup banyak vitamin juga sangat baik untuk kacang.

Intoleransi dan alahan

Seperti kebanyakan kekacang, kacang tepary mempunyai kesan kembung. Oleh itu, orang yang sensitif saluran penghadaman harus mengelakkan mereka. Di samping itu, terdapat kandungan lektin beracun, yang terdapat dalam semua kekacang. Lektin adalah protein yang membentuk ikatan dengan yang pasti karbohidrat dan boleh disimpan di dinding usus kecil. Dalam keadaan terburuk, ia menjadi berpori dan toksin memasuki aliran darah. Walau bagaimanapun, kerana lektin sebahagian besarnya mati pada suhu di atas 75 darjah Celsius, tidak banyak risiko dengan kacang masak. Walau bagaimanapun, pesakit yang sangat sensitif atau mereka yang mempunyai dinding usus terjejas harus mengelakkan tepung kacang.

Petua membeli dan dapur

Di negara kita, kacang tepari hampir tersedia secara eksklusif kering atau dalam tin; kekacang segar tidak boleh didapati secara komersial di Eropah Tengah. Namun, dari luar negara, pihak yang berminat dapat memperoleh benih dan sekurang-kurangnya menanamnya. Di rumah hijau dengan keadaan iklim kering dan sangat panas di negara asalnya, mereka berkembang dengan baik. Mereka yang mempunyai kacang teperi segar juga boleh memakan buahnya: semestinya masih hijau dan, tidak seperti kacang manis, mesti dimasak terlebih dahulu. Kemudian mereka membuat sayur yang sedap. Dengan buah kalengan, tidak perlu direndam yang penting dengan kacang kering. Ini paling baik dilakukan semalaman dalam periuk air, yang mesti menutup kacang sepenuhnya dan beberapa sentimeter di luar. Selepas itu, kacang tepung dimasak dalam air tawar atau kaldu sayur dan kemudian dijadikan sup atau sayur. Produk dalam tin boleh disimpan hampir sepanjang masa; kacang kering hendaklah disimpan di tempat yang sejuk dan kering dan di dalam bekas yang tertutup rapat sehingga sesuai untuk dimakan selama beberapa bulan.

Petua persediaan

Walaupun kacang tepung kurang dikenali di negara kita, tetapi kebanyakannya merupakan alternatif yang sihat dan menarik daripada kekacang lain. Ini terutama disebabkan oleh rasa yang berbeza dari setiap jenis biji. Kesemuanya sesuai untuk diproses sebagai sup, sayur atau (dimasak) salad. Kurang dikenali adalah puri yang diperbuat daripada tepung kacang. Ia dibuat serupa dengan yang dihasilkan dari kentang, tetapi sama sekali berbeza rasa. Dari biji putih, ia akan menjadi manis dan rasanya sangat sedap dengan permainan atau bahkan unggas. Dengan buah segar malah menjadikan pencuci mulut yang mewah. Untuk cili con carne, biji gelap sangat sesuai. Rasa yang sedikit bersahaja memberi hidangan sentuhan istimewa.