Terbinafin: Kesan, Aplikasi Perubatan, Kesan Sampingan

Bagaimana Terbinafine berfungsi

Seperti haiwan dan manusia, kulat juga terdiri daripada sel individu, yang juga berdaya maju secara individu dalam keadaan tertentu. Oleh itu, sel adalah unit struktur terkecil dan bebas daripada semua bentuk hidupan. Untuk merosakkan hanya sel kulat dengan cara yang disasarkan dan terpilih apabila dijangkiti kulat, perbezaan antara bentuk hidupan dieksploitasi. Perbezaan ini tidak begitu hebat pada peringkat selular (contohnya, manusia dan acuan lebih berkait rapat berbanding sesetengah spesies bakteria antara satu sama lain). Oleh itu, banyak ubat antikulat menyasarkan membran sel, yang mempunyai struktur berbeza dalam kulat dan manusia.

Pada manusia dan banyak haiwan, membran yang memisahkan sel dari luar dan membolehkan banyak laluan metabolik terdiri terutamanya daripada lipid khas seperti kolesterol. Kolesterol memberikan membran sel fleksibiliti yang diperlukan untuk menahan pengaruh persekitaran. Dalam kulat, tugas ini dilakukan oleh bahan ergosterol, yang secara kimia sama dengan kolesterol tetapi mempunyai struktur yang berbeza dalam beberapa aspek.

Bahan aktif terbinafine menghalang pengeluaran ergosterol dalam sel kulat. Akibat kekurangan ergosterol dalam membran menghalang pertumbuhan sel kulat atau bahkan menyebabkan mereka mati.

Pengambilan, degradasi dan perkumuhan terbinafine

Selepas pengambilan, bahan aktif terbinafine diserap dengan baik di dalam usus. Walau bagaimanapun, sebahagian daripadanya dipecahkan dengan cepat di dalam hati, sehingga hanya kira-kira separuh daripada dos yang diberikan mencapai aliran darah yang besar, di mana paras tertinggi boleh diukur selepas satu setengah jam. Oleh kerana bahan aktifnya sangat larut dalam lemak, ia meresap dengan baik ke dalam kulit dan kuku. Selepas kira-kira 30 jam, separuh daripada bahan aktif dikeluarkan.

Terbinafine boleh dipecahkan oleh pelbagai subbentuk enzim cytochrome P450, yang diperlukan untuk menjadikannya lebih larut dalam air. Produk degradasi dikumuhkan melalui buah pinggang dalam air kencing atau melalui usus dalam najis.

Bilakah terbinafine digunakan?

Ubat antikulat terbinafine digunakan untuk rawatan penyakit kulat kulit dan kuku. Dalam kes penyakit kulit kulat, ia biasanya digunakan secara tempatan (contohnya, sebagai krim terbinafine). Selain itu, terdapat pengilat kuku larut air dengan terbinafine untuk rawatan kulat kuku ringan hingga sederhana. Dalam kes kulat kulit yang teruk atau jangkitan kulat kuku, terapi adalah sistemik (dalam bentuk tablet terbinafine).

Permohonan biasanya hanya beberapa minggu untuk kulat kulit, tetapi untuk kulat kuku, ia mungkin beberapa bulan.

Bagaimana Terbinafine digunakan

Dalam rawatan penyakit kulit kulat, terbinafine digunakan sebagai krim, gel atau semburan satu peratus. Ia perlu digunakan pada kawasan yang terjejas dan bersebelahan sekali atau dua kali sehari. Ia digunakan selama satu hingga dua minggu, bergantung pada jenis jangkitan.

Pengilat kuku larut air tersedia untuk serangan kulat kuku yang ringan hingga sederhana. Ia digunakan pada keseluruhan plat kuku yang terjejas, kulit sekeliling dan di bawah pinggir hadapan kuku. Selepas enam jam, sisa lakuer boleh dikeluarkan dengan air.

Dalam kes jangkitan kulat kulit yang teruk atau penyakit kulat kuku, terapi mengambil bentuk tablet terbinafine, setiap satu mengandungi 250 miligram bahan aktif. Tablet diambil sekali sehari dengan segelas air, secara bebas daripada makanan. Terbinafine hendaklah sentiasa diambil pada waktu yang sama. Bergantung kepada keparahan penyakit, Terbinafine biasanya diambil selama empat hingga enam minggu (dalam kes jangkitan kulit kulat) atau untuk tempoh sehingga tiga bulan (dalam kes jangkitan kuku kulat).

Apakah kesan sampingan terbinafine?

Semasa mengambil terbinafine, lebih sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat mengalami sakit kepala, kurang selera makan, gejala gastrousus (seperti loya, sakit perut, cirit-birit), tindak balas kulit (seperti ruam dan gatal-gatal), sakit otot dan sendi.

Satu daripada sepuluh hingga seratus pesakit melaporkan kesan sampingan terbinafine seperti kemurungan, gangguan rasa, kehilangan rasa, dan keletihan.

Kesan sampingan yang dibentangkan di sini berlaku terutamanya apabila Terbinafine diambil. Apabila digunakan pada kulit, kesan sampingan berlaku paling banyak sangat dilemahkan. Pengilat kuku terbinafine kadang-kadang menyebabkan kemerahan dan kerengsaan kulit.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan terbinafine?

Memandangkan terbinafine dipecahkan oleh enzim dalam hati yang juga memecahkan banyak ubat dan bahan lain yang asing kepada badan, penggunaan serentak boleh menjejaskan tahap bahan aktif setiap bahan individu - kedua-duanya meningkatkan dan mengurangkannya:

Khususnya, bahan aktif yang dimetabolismekan melalui enzim cytochrome P450 2D6 dipecahkan dengan lebih perlahan dalam kombinasi dengan terbinafine dan dengan itu boleh terkumpul di dalam badan. Ini termasuk, sebagai contoh, agen terhadap kemurungan (antidepresan trisiklik, perencat pengambilan semula serotonin selektif, perencat MAO), agen yang menstabilkan irama jantung (antiarrhythmics kelas 1A, 1B dan 1C) dan penyekat beta (agen kardiovaskular).

Memandangkan hanya data yang sangat terhad tersedia mengenai penggunaan terbinafine pada wanita hamil, bahan aktif tidak boleh digunakan semasa kehamilan untuk berada di bahagian yang selamat. Perkara yang sama berlaku untuk penyusuan susu ibu. Penggunaan terbinafine juga tidak disyorkan pada kanak-kanak.

Pesakit warga emas (lebih 65 tahun) boleh mengambil terbinafine, tetapi fungsi hati dan buah pinggang perlu diperiksa terlebih dahulu. Pesakit dengan disfungsi hati atau buah pinggang tidak boleh mengambil Terbinafine.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan terbinafine

Persediaan untuk digunakan pada kulit yang mengandungi tidak lebih daripada satu peratus bahan aktif boleh didapati tanpa preskripsi daripada farmasi. Perkara yang sama berlaku untuk varnis kuku terbinafine. Tablet terbinafine untuk kegunaan oral memerlukan preskripsi.

Berapa lama terbinafine telah diketahui?

Terbinafine telah dilancarkan oleh syarikat farmaseutikal Novartis di Eropah pada tahun 1991 dan di Amerika Syarikat pada tahun 1996. Paten itu tamat tempoh pada tahun 2007, selepas itu paten lanjutan telah difailkan untuk rawatan kanak-kanak di AS. Walau bagaimanapun, banyak generik yang mengandungi bahan aktif terbinafine sudah tersedia di Jerman.