Terbinafine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Bahan aktif terbinafine digunakan untuk merawat penyakit kulat. Ejen tersebut boleh digunakan secara topikal dan sistematik.

Apa itu terbinafine?

Ejen antijamur digunakan terutamanya untuk rawatan kaki atlet (tinea pedis) dan kulat kuku (onychomycosis). Terbinafine adalah turunan allylamine, yang merupakan salah satu agen antijamur. Ejen antijamur digunakan terutamanya untuk rawatan kaki atlet (tinea pedis) dan kulat kuku (onychomycosis). Ia sesuai untuk rawatan tempatan (topikal) dalam bentuk krim, tetapi juga dapat digunakan secara sistematik dengan tablet. Kerana struktur kimianya, Terbinafine tergolong dalam kumpulan allylamines. Terbinafine dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal Switzerland Novartis. Antimikotik dilancarkan di Eropah pada tahun 1991. Amerika Syarikat diikuti pada tahun 1996. Di Jerman, beberapa generik dadah mengandungi terbinafine kini juga boleh diberikan.

Tindakan farmakologi

Kulat yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia terdiri daripada sel-sel individu. Sel membentuk unit bebas terkecil dalam semua bentuk kehidupan. Untuk rawatan khusus penyakit kulat, perubatan menggunakan perbezaan antara pelbagai bentuk kehidupan untuk memerangi sel-sel kulat dengan berkesan dengan cara ini. Namun, kerana perbezaan sel dari manusia tidak selalu sangat ketara, banyak antijamur dadah diarahkan terhadap membran sel. Ini mempunyai struktur yang berbeza pada kulat dan manusia. Membran manusia dan haiwan terutamanya terdiri daripada lipid seperti kolesterol. Kolesterol memberikan membran sel fleksibiliti manusia, yang memungkinkannya menahan pengaruh persekitaran. Pada kulat, fungsi ini dilakukan oleh ergosterol, bahan yang mempunyai persamaan kimia dengan kolesterol. Walaupun begitu, terdapat beberapa perbezaan penting dalam strukturnya. Kesan ergosterol dapat diperlahankan oleh terbinafine. Ubat ini menghalang enzim squalene epoxidase yang penting, dengan itu dapat mengatasi penumpukan dinding sel kulat. Sebagai tambahan, squalene prekursor terkumpul di dalam tisu kulat. Akibatnya, kebanyakan kulat mati. Kesan racun kulat Terbinafine telah dilihat pada kepekatan rendah pada acuan, kulat kulit dan beberapa kulat dimorfik. Ejen antijamur juga menghalang pertumbuhan ragi atau membunuhnya, bergantung pada jenis ragi. Tempoh tindakan terbinafine dianggap tahan lama. Penyerapan zat dalam usus dianggap baik. Walau bagaimanapun, degradasi cepat bahagian bahan aktif berlaku di hati. Akibatnya, hanya 50 peratus dos memasuki aliran darah. Terbinafine mencapai tahap tertinggi di sana setelah lebih kurang 90 minit. Oleh kerana kelarutan lemaknya, agen antijamur dapat dengan mudah mencapai kulit and kuku. Kira-kira 30 jam setelah pengambilannya, kira-kira 50 peratus terbinafine telah meninggalkan organisma. Pembuangan produk degradasi berlaku melalui air kencing dan najis.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Kawasan penggunaan terbinafine yang paling penting adalah kulat kulit jangkitan yang disebabkan oleh dermatofit seperti kaki atlet or kulat kuku. Selanjutnya, agen antijamur dapat diberikan terhadap kandidiasis (jangkitan yis), Kleienpilzflechten dan juga terhadap kulat Microsporum canis. Kulat ini sering dijumpai pada haiwan. Tidak jarang ia ditularkan dari kucing ke anak-anak. Selain luarannya pentadbiran, Terbinafine digunakan secara dalaman dalam bentuk tablet dalam kes onikomikosis (jangkitan kulat pada kuku kaki dan kuku jari). Luaran pentadbiran terbinafine adalah melalui gel, semburan atau satu peratus krim. Ini digunakan sekali atau dua kali sehari ke kawasan badan yang akan dirawat. Bergantung pada jenis jangkitan kulat, yang tempoh terapi adalah satu hingga dua minggu. Dalaman pentadbiran by tablet mengandungi 250 miligram terbinafine berlaku ketika pesakit menderita kuku yang teruk atau kulit jangkitan kulat. Tablet diambil sekali sehari, tanpa makan, dengan segelas air. Dianjurkan untuk mengambil tablet selalu pada waktu yang sama sepanjang hari. Tempoh penggunaan Terbinafine bergantung kepada keparahan penyakit. Walaupun biasanya memerlukan empat hingga enam minggu untuk jangkitan kulit kulat, ia boleh bertahan hingga tiga bulan untuk kulat kuku.

Risiko dan kesan sampingan

Kira-kira sepuluh peratus daripada semua pesakit mengalami kesan sampingan selama ini terapi dengan terbinafine. Sifat kesan sampingan bergantung kepada bentuk dos. Sebagai contoh, penggunaan tempatan boleh menyebabkan reaksi alergi pada kawasan kulit yang dirawat (kemerahan, gatal-gatal, atau membakar). Dalam kes individu, yang alahan merebak ke kawasan yang terjejas dan membawa kepada reaksi penyebaran. Apabila digunakan secara dalaman, kesan sampingan seperti hilang selera makan, kembung, loya, muntah, cirit-birit, ringan sakit perut, sakit sendi, sakit otot, ruam pada kulit, gatal-gatal, sakit kepala, dan rasa gangguan mungkin berlaku. Sekiranya reaksi alergi atau kerengsaan pada kulit berlaku semasa terbinafine terapi, menghentikan rawatan. Sekiranya sakit tekak atau tinggi demam berlaku, doktor mesti segera berjumpa. Terbinafine tidak boleh diberikan secara dalaman atau luaran jika pesakit menderita hipersensitiviti terhadap ubat. Sekiranya akut atau kronik hati penyakit atau ketagihan alkohol, terbinafine tidak boleh diberikan dalam bentuk tablet. Perkara yang sama berlaku dalam hal had ketara buah pinggang fungsi. Hanya data terhad yang tersedia untuk digunakan selama mengandung. Atas sebab ini, agen antijamur harus diberikan hanya selepas nasihat perubatan. Kerana terbinafine masuk ke dalam susu ibu, penggunaan dalaman dan luarannya harus dielakkan semasa menyusui.