Terfenadine: Kesan, Kegunaan & Risiko

Terfenadine adalah ubat anti-alergi dan digunakan untuk merawat reaksi alahan. Kerana bersaing untuk laman reseptor untuk histamin dalam tubuh manusia, histamin hormon badan sendiri tidak lagi dapat berlabuh. Histamine bertanggungjawab untuk gejala alahan seperti gatal-gatal dan kemerahan. Terfenadine diberikan dalam bentuk tablet. Ia telah ditarik dari pasaran di beberapa negara kerana telah menyebabkannya aritmia jantung pada sebilangan pesakit. Kesan sampingan ubat lain juga berlaku.

Apa itu terfenadine?

Terfenadine adalah antihistamin. Ia digunakan untuk merawat alahan. Ia pertama kali dihasilkan pada tahun 1970-an dan mula dipasarkan pada tahun 1982. Bahan aktif telah tersedia di kaunter untuk waktu yang sangat lama. Terfenadine dijual di Jerman dengan nama ubat Hisfedin, Terfemundin dan Terfedura. Terfenadine adalah apa yang disebut racemate. Racemate adalah bahan aktif yang terdiri daripada dua molekul dalam nisbah satu hingga satu dan menunjukkan aktiviti farmakologi. Bahan aktif terdapat dalam bentuk putih kristal serbuk dan sangat larut dalam air. Terfenadine adalah prodrug. Prodrug adalah bahan aktif yang pada awalnya tidak mempunyai kesan farmakologi. Mereka mengembangkan kesannya hanya melalui langkah penukaran dalam tubuh manusia. Bentuk penukaran aktif secara farmakologi dipanggil fexofenadine. Bahan ini tergolong dalam generasi kedua antihistamin. Terfenadine telah ditarik dari pasaran di banyak negara kerana kesan sampingannya yang berpotensi mengancam nyawa. Fexofenadine dengan sendirinya diluluskan sebagai alternatif yang mungkin untuk rawatan gejala alahan.

Tindakan farmakologi

Terfenadine mempunyai aktiviti antiallergik dan antihistamin. Oleh itu, ubat ini digunakan dalam perubatan manusia untuk merawat reaksi alergi. Antihistamin adalah bahan aktif yang menghambat hormon badan sendiri histamin. Mereka mempunyai kesan anti-radang dan antiprurit. Di samping itu, ini dadah boleh mempunyai penenang dan kesan tidur. Terfenadine bersaing untuk mengikat reseptor histamin pada otot bronkus, uterus and saluran penghadaman. Laman dok ini untuk endogen neurotransmitter juga dipanggil reseptor H1. Terfenadine menghalang histamin daripada mengikat reseptor dan tidak memberi kesannya. Ini mengurangkan gejala alahan disebabkan oleh histamin. Gatal, kemerahan dan edema berkurang.

Penggunaan dan penggunaan perubatan

Di Jerman, bahan aktif terfenadine diluluskan untuk rawatan alahan konjunktivitis and rinitis alergi. Rinitis alergi juga dikenali sebagai rumput kering demam. Konjungtivitis merupakan keradangan daripada konjunktiva mata. Di samping itu, reaksi alahan pada kulit, seperti gatal-gatal, boleh dirawat dengan ubat tersebut. Terfenadine tidak boleh diberikan pada kes sebelumnya jantung penyakit, terjejas hati fungsi, anoreksia, muntah, cirit-birit, dan magnesium or kalium mengimbangi gangguan. Rawatan dengan serentak terapi dengan lain-lain dadah seperti antibiotik or antijamur juga merupakan kontraindikasi untuk ejen ini. Sekiranya pesakit mengambil dadah untuk rawatan aritmia jantung, terfenadine tidak boleh diresepkan. Di samping itu, wanita hamil dan kanak-kanak tidak boleh mengambil bahan aktif. Orang yang beratnya kurang dari 50 kilogram tidak boleh dirawat dengan bahan tersebut. Terfenadine harus diambil mengikut arahan doktor. Biasanya, satu hingga dua tablet setiap hari ditetapkan, bergantung pada tahap ketidakselesaan. The tablet hendaklah diberikan dengan banyak cecair dan tidak dikunyah. Terfenadine tidak boleh diambil dengan jus limau gedang. Minuman ini dapat melambatkan pemecahan bahan dalam badan. Ubat itu harus disimpan di luar jangkauan kanak-kanak.

Risiko dan kesan sampingan

Secara amnya, ubat itu boleh diterima dengan baik. Walau bagaimanapun, kesan sampingan seperti insomnia, keletihan, pening, ringan kepala, gejala gastrousus, kemurungan, atau gegaran otot mungkin berlaku. Di banyak negara, seperti Switzerland, terfenadine telah ditarik dari pasaran kerana dalam beberapa kes teruk aritmia jantung telah berlaku setelah mengambilnya. Ini boleh menyebabkan fibrilasi ventrikular dan akhirnya membawa maut. Gejala seperti kehilangan kesedaran, kejang, pening, Rendah darah tekanan atau degupan jantung yang jelas dapat menunjukkan aritmia jantung ini. Kerana kenyataan ini, berhati-hati harus diambil semasa mengambil ubat.