Ujian | Ketagihan alkohol

ujian

Anda boleh menemui banyak ujian di Internet yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sendiri sama ada anda ketagihan alkohol. Pelbagai soalan diajukan mengenai persekitaran anda, bagaimana anda menangani alkohol dan pertanyaan peribadi. Ujian ini sukarela, percuma dan tanpa nama.

Sudah tentu, terdapat juga ujian di pusat kaunseling, di hospital atau kumpulan pertolongan diri. Dengan cara ini, anda dapat menjelaskan sendiri terlebih dahulu sama ada anda ketagih atau tidak. Ini boleh menjadi langkah pertama dan sangat penting menuju terapi.

Bantuan

Terdapat banyak tawaran bantuan untuk orang yang bergantung kepada alkohol. Bagi kebanyakan mereka, orang biasa yang anda ajak bicara atau yang menarik minat anda dan bagi yang lain, senang untuk pergi ke kumpulan sokongan di mana terdapat orang lain yang mempunyai masalah yang sama. Terdapat pusat-pusat kaunseling percuma di setiap kota, yang juga dapat Anda hubungi melalui telefon. Selain itu sudah tentu ada doktor keluarga, psikoterapi dan klinik yang juga menawarkan pertolongan. Anda boleh mendapatkan semua tawaran dengan mudah melalui internet atau buku telefon

Terapi

Sekiranya kehendak seseorang cukup kuat dan mereka yang terjejas disokong dengan baik oleh rakan dan ahli keluarga, sangat mungkin untuk menjadi pemabuk. Ini bermakna seseorang tidak minum sama sekali. Ini juga merupakan tujuan utama terapi.

Malangnya, seringkali hanya minum secukupnya alkohol dan orang yang terjejas kembali menjadi alkohol, jadi jika anda pernah alkohol, adalah mustahak anda tidak dibenarkan atau tidak boleh minum alkohol lagi kemudian. Terdapat pelbagai tawaran pertolongan, mulai dari rawatan pesakit dalam dan doktor berdaftar hingga kumpulan pertolongan diri. Bergantung pada seberapa baik individu dapat mengatasi, yang paling sesuai dipilih.

Walau bagaimanapun, biasanya semua institusi bekerjasama rapat. Namun, selain semua institusi profesional, harus ada sekurang-kurangnya satu, dan dalam keadaan terbaik, ada beberapa saudara terdekat, yang menyokong mereka yang alkoholik dan ada di sana, kerana terutama dalam situasi sukar dalam hidup, bahaya alkohol kering minum lagi sangat tinggi. Sebelum sebarang terapi dijalankan, adalah mustahak bahawa masalah itu diakui dan diterima.

Terapi akan berjaya terutamanya jika orang yang bersangkutan sebenarnya ingin sembuh. Pengiktirafan dan pendidikan yang baik dari pesakit itu sendiri dan saudara-mara terdekatnya, melalui institusi yang sesuai, yang tentunya seseorang mesti pertama kali berhubung, sangat penting dan merupakan yang pertama dari empat fasa terapi ini. Kemudian datang fasa penarikan.

Di sini adalah penting untuk membezakan seberapa kuat kehendak dan seberapa utuh dan bermanfaatnya persekitaran pesakit, dan keadaan pesakit itu sendiri, untuk memutuskan sama ada terapi penarikan pesakit dalam atau pesakit luar harus dijalankan. Yang terpenting, jika jiwa dan badan telah terjejas teruk, terapi penarikan pesakit dalam sangat diperlukan, terutama untuk mendapatkan bantuan profesional secara langsung sekiranya berlaku komplikasi. Pengunduran diri tidak diragukan lagi merupakan fasa sukar bagi orang yang berkenaan.

Ramai yang mengalami gejala penarikan seperti goyah, berpeluh insomnia, berdebar-debar, masalah gastrointestinal, kekeliruan dan lain-lain. Gejala penarikan boleh mempengaruhi tubuh dan jiwa. Berapa lama simptom penarikan ini sukar untuk dinyatakan dan bergantung bukan hanya pada individu tetapi juga keparahan penyakit.

Bahkan terdapat kesan sampingan yang sangat berbahaya seperti apa yang disebut delirium. Dalam konteks kecelaruan, kekeliruan, gangguan motorik, tetapi juga komplikasi kardiovaskular dan halusinasi serta kegelinciran vegetatif boleh berlaku. Pesakit seperti itu memerlukan rawatan dan rawatan perubatan yang intensif dan semestinya dalam terapi pesakit, kerana badannya sangat terancam.

Ubat yang sesuai juga diberikan untuk apa yang disebut detoksifikasi. Berapa lama fasa ini berlangsung bergantung pada pesakit, tetapi dikatakan selesai setelah sekitar 9 hingga 12 hari. Pada fasa penyapihan, pesakit bebas dari bahan alkohol dan racun dan harus belajar lagi bagaimana kehidupan tanpa alkohol dan bagaimana menafikannya.

Selain terapi pekerjaan, sokongan psikologi juga tersedia. Fasa ini juga boleh berlangsung beberapa bulan. Fasa terakhir, fasa pemulihan, adalah mengenai pesakit kembali ke persekitaran normalnya dan pembelajaran untuk mengatasi masalah dan kebimbangan harian.

Ini sekarang tidak lagi dikaburkan oleh alkohol, tetapi sering menjadi lebih jelas. Tepat di sini adalah penting bahawa pesakit mendapat sokongan yang baik. Ubat yang sesuai juga diberikan untuk apa yang disebut detoksifikasi.

Berapa lama fasa ini berlangsung bergantung pada pesakit, tetapi dikatakan selesai setelah sekitar 9 hingga 12 hari. Pada fasa penyapihan, pesakit bebas daripada bahan alkohol dan racun dan harus belajar semula bagaimana kehidupan tanpa alkohol dan bagaimana menafikannya. Selain terapi pekerjaan, sokongan psikologi juga tersedia.

Fasa ini juga boleh berlangsung beberapa bulan. Fasa terakhir, fasa pemulihan, adalah mengenai pesakit kembali ke persekitaran normalnya dan pembelajaran untuk mengatasi masalah dan kebimbangan harian. Ini sekarang tidak lagi dikaburkan oleh alkohol, tetapi sering menjadi lebih jelas. Tepat di sini adalah penting bahawa pesakit mendapat sokongan yang baik.