Ujian | Latihan untuk keradangan tendon bisep

ujian

Untuk membuat diagnosis tendon bisep keradangan, ujian fungsional memainkan peranan klinikal utama. Walau bagaimanapun, palpasi selalu didahulukan - doktor berdebar lama tendon bisep dalam perjalanannya dan menguji sama ada penggunaan tekanan menyebabkan kesakitan. Ini akan menjadi petunjuk pertama mengenai keradangan.

Di samping itu, doktor juga menguji sama ada terdapat sekatan pergerakan atau tidak kesakitan berlaku semasa pergerakan tertentu. Pada langkah seterusnya, kekuatan otot diuji dalam perbandingan sisi dan dinilai dalam sistem 5 langkah. Kemudian doktor melakukan ujian palm-up yang disebut, ujian fungsi jangka panjang tendon bisep.

Untuk ujian ini, pesakit duduk tegak di sofa rawatan. Lengan yang terkena disebarkan secara mendatar pada sudut 90 °; siku diregangkan secara maksimum. Tapak tangan pesakit menunjuk ke atas.

Sekarang bahu dibawa ke lenturan mendatar 30 °. Doktor kemudian memberikan tekanan ke arah tanah pergelangan tangan dan pesakit harus menahannya. Sekiranya kesakitan berkembang atau pesakit tidak dapat mengatasi tekanan, ini adalah petunjuk lebih lanjut mengenai keradangan tendon bisep. Walau bagaimanapun, gambar klinikal lain juga boleh didapati, seperti subluksasi (dislokasi tidak lengkap) tendon bisep atau subakromial sindrom impingement (sindrom bottleneck di bahu).

Tempoh

An keradangan tendon bisep pertama sekali adalah reaksi pelindung tubuh untuk melindungi daripada ketegangan, kecederaan atau jangkitan yang lebih jauh. Sekiranya langkah-langkah yang sesuai diambil lebih awal, seperti imobilisasi, keradangan biasanya sembuh dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, seringkali, imobilisasi tendon bisep yang mencukupi hampir tidak mungkin dilakukan dalam kehidupan seharian, sehingga tendon tidak dapat sembuh sepenuhnya.

Kemudian diperlukan beberapa minggu hingga berbulan-bulan hingga keradangan tendon bisep reda lagi. Sekiranya tendon bisep ditekankan sekali lagi terlalu awal, misalnya melalui sukan, keradangan itu akan dihidupkan semula berulang kali. Selain itu, terdapat risiko bahawa zat tendon bisep akan terpengaruh, sehingga air mata tendon bisep. Ini mesti dirawat secara pembedahan, sehingga jangka masa diperpanjang oleh minggu atau bulan lagi.