Ujian ADS pada orang dewasa | ADS - Gangguan Defisit Perhatian - Sindrom

Uji ADS pada orang dewasa

Orang dewasa dengan ADHD juga boleh diuji dengan cara yang sama seperti kanak-kanak, kerana soal selidik mengenai gejala dan masalah yang menyertainya tersedia untuk setiap kumpulan umur. Untuk ujian perhatian murni terdapat juga bateri ujian keseluruhan yang boleh dilakukan oleh doktor bersama pesakit. Namun, kesukaran adalah menyedari seseorang ADHD dan berjumpa doktor.

Sebagai peraturan, pesakit tidak menyedari gangguannya dan menganggap gejala tersebut sebagai kelemahan watak. Jadi kalau ADHD tidak didiagnosis pada awal zaman kanak-kanak, orang hanya mengetahui tentangnya lewat atau tidak pernah. Tidak jarang doktor yang merawat pesakit kerana masalah seperti kemurungan menjadi orang pertama yang mengesyaki bahawa pesakit mempunyai gangguan defisit perhatian. Diagnosis kemudian dibuat melalui perbincangan dan tinjauan terperinci sepanjang tahun di mana masalahnya berkembang. Oleh itu, terutama pada orang dewasa, perbincangan dengan doktor lebih penting daripada ujian standard, di mana banyak pesakit yang telah mengembangkan strategi pampasan juga akan tergolong dalam peringkat dan tidak dikenali.

Diagnosis pembezaan

Oleh kerana diagnosis yang tepat diperlukan untuk terapi, penyakit tertentu harus dibatasi oleh diagnosis pembezaan. Ini bermaksud bahawa pemeriksaan khas digunakan untuk mengecualikan penyakit yang menampakkan diri secara simtomatik serupa dengan ADS. Pembatasan diagnostik pembezaan mungkin juga diperlukan jika penyakit lain disyaki selain ADHD, yang menjadikan keadaan lebih sukar. Untuk maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai diagnosis pembezaan, sila klik pada diagnosis ADS: Diagnosis ADS.

Apakah perbezaannya dengan ADHS?

Dalam ADHD khas, kompleks gejala hiperaktif dan impulsif berada di latar depan. Mereka yang terjejas sering menunjukkan gambaran khas "gelisah Philip" yang tidak dapat duduk diam dan yang tidak dapat menyampaikan mesej kepada orang lain. Dalam bentuk ADHD ini, gejala-gejala tersebut sudah dapat dilihat zaman kanak-kanak dan ibu bapa dan guru kanak-kanak itu berjumpa doktor.

Walaupun dengan ADHD tanpa hiperaktif, gejala itu wujud sejak itu zaman kanak-kanak, tetapi sangat sering diabaikan. Anak-anak ini mengalami sensori yang berlebihan seperti ADHD, di mana sukar untuk memisahkan yang penting dari yang tidak penting dan oleh itu menyerap terlalu banyak rangsangan dari persekitaran mereka. Gangguan perhatian dan tumpuan berpunca dari permintaan yang berlebihan ini, kerana terlalu banyak maklumat hanya dilemparkan kepada mereka secara serentak.

Kanak-kanak hiperaktif mengimbangi ini dengan pergerakan, tingkah laku yang jelas dan reaksi impulsif. Hypoactive, iaitu kanak-kanak ADD yang “kurang aktif” cuba menutup diri dari dunia luar dan berlindung dengan imaginasi mereka. Ini mewujudkan imej "pemimpi" khas, yang juga mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi dan oleh itu juga mempunyai masalah di sekolah.

Walau bagaimanapun, ketiadaan fikiran yang melamun ini sering ditafsirkan sebagai rasa malu dan introversi yang normal dan kesukaran di sekolah sebagai kurangnya kecerdasan. Ini boleh membawa akibat yang serius, kerana kegagalan dan masalah sosial kemudian dikaitkan dengan watak seseorang dan memberi tekanan yang besar pada harga diri. Ini kemudian membantu masalah yang berkaitan di kemudian hari, seperti kemurungan dan pengasingan sosial.

Oleh kerana kesukaran dalam mengenal pasti gangguan, ADHD mempunyai risiko masalah psikologi dan masalah tingkah laku yang lebih tinggi daripada ADHD. Di samping itu, ia lebih kerap berlanjutan hingga dewasa, yang bukan hanya disebabkan oleh kekurangan terapi dan mesti mempunyai sebab lain. Walau bagaimanapun, masih belum jelas apa yang menyebabkan gejala dan dari mana perbezaan antara bentuk ADHD hiper dan hipoaaktif berasal.

Beberapa mekanisme, seperti penghantaran isyarat terganggu di otak, adalah biasa bagi kedua-dua jenis, sementara perbezaan yang membawa kepada manifestasi yang berlainan belum dapat diterokai sepenuhnya. Walau bagaimanapun, untuk semua jenis ADHD, yang berikut berlaku: pengiktirafan awal dan rawatan gejala mengurangkan tahap penderitaan pada hampir semua pesakit dan memungkinkan mereka menjalani kehidupan tanpa had. Banyak gejala ADHD serupa dengan yang Sindrom Asperger, yang merupakan gangguan dari autisme spektrum.

Pengasingan sosial, kelainan psikologi dan tingkah laku yang tidak wajar adalah perkara biasa pada kedua-dua gangguan tersebut. Sebilangan pesakit sebenarnya mempunyai kedua-dua gangguan, tetapi biasanya hanya ada satu keadaan yang perlu dikenal pasti. Atas sebab ini, kekurangan perhatian khas ADHD harus dibezakan daripada gejala yang serupa dengan autisme.