Uji ADS

definisi

Ujian ADS bertujuan untuk mengetahui sama ada pesakit menderita sindrom defisit perhatian tanpa hiperaktif atau tidak. Kerana ini adalah subjenis ADHD, biasanya merupakan sebahagian daripada konvensional Ujian ADHD, yang terdiri daripada banyak ujian yang berbeza. Pengesanan bentuk tidak hiperaktif ini sukar dan sering berlaku lewat, kerana gejalanya kurang jelas. Oleh itu, juga diandaikan bahawa beberapa penderita tidak pernah didiagnosis.

Apa ujian yang ada?

Seperti ADHD, tidak ada satu ujian konklusif. Diagnosis terdiri daripada pemeriksaan anamnesis, fizikal, neurologi dan psikiatri terperinci, ujian perkembangan, tingkah laku dan kecerdasan dan, jika perlu, langkah-langkah selanjutnya, kerana ADHD adalah diagnosis pengecualian. Sekiranya ciri khas diperhatikan, seperti masalah kerenah dan tumpuan orang yang terjejas, doktor akan menjelaskan keadaannya menggunakan kaedah diagnostik yang disebutkan di atas.

Sebahagian daripada pemeriksaan ini adalah, antara lain, ujian yang bertujuan untuk menentukan tumpuan, perhatian dan kecerdasan, untuk menanyakan gejala khas dan juga digunakan dalam ADHD konvensional. Contohnya ialah soal selidik seperti SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire) dan Connors Scale atau ujian perhatian seperti TAP (bateri ujian untuk ujian perhatian) dan prosedur yang dibantu komputer seperti ujian QB. Ujian diri khas, seperti yang ditawarkan di Internet, dapat memberikan petunjuk awal penyakit ini, tetapi tidak membenarkan diagnosis yang boleh dipercayai.

Doktor apa yang menguji perkara ini?

Kanak-kanak diuji oleh pakar pediatrik, orang dewasa oleh doktor keluarga atau pakar psikiatri. Pada kecurigaan pertama, ujian juga dapat dilakukan oleh guru atau profesional lain. Oleh kerana pelbagai ujian, beberapa pakar terlibat bergantung pada penampilan ADHD. Ini masuk akal, kerana bidang pakar yang berbeza juga mesti terlibat dalam terapi ini.

Ujian untuk kanak-kanak

Ujian perhatian, tumpuan dan kecerdasan menguji kemampuan anak, tanpa mengira punca kemungkinan gangguan. Oleh itu, ujian ini dapat digunakan untuk banyak penyakit yang menyekat perhatian dan tumpuan. Oleh itu, ujian yang sama digunakan untuk ADHD seperti ADHD, seperti soal selidik, skala penilaian, ujian perhatian, dll.

Namun, keputusan ujiannya berbeza-beza. Kawasan ujian yang bertujuan untuk menguji hiperaktif dan impulsif akan kurang ketara pada kanak-kanak ADHD daripada pada ADHD, sedangkan gangguan tingkah laku psikologi akan lebih menonjol. Untuk diagnosis ADHDOleh itu, disarankan untuk memilih ujian yang terutama mengesan dan membezakan antara kelainan psikologi (seperti DIPS (temu bual diagnostik untuk gangguan mental) atau yang mendedahkan masalah perhatian dan tumpuan yang murni (seperti ujian konsentrasi berbantukan komputer).

Sekiranya doktor sudah mengesyaki bentuk ADHD yang tidak hiperaktif berdasarkan sejarah perubatan, dia memilih ujian dengan sewajarnya. Dia menggunakan ujian ini untuk menilai masalah tingkah laku yang tipikal di sekolah dan dalam kehidupan seharian di rumah menggunakan soal selidik dari ibu bapa dan guru, dan menguji konsentrasi menggunakan permainan reaksi di komputer atau kaedah lain. Dia juga menguji sama ada kanak-kanak itu biasanya berkembang dan mempunyai kecerdasan rata-rata, kerana gangguan perkembangan juga dapat menyebabkan gejala.

Dalam beberapa kes, pertumbuhan anak mungkin dipengaruhi oleh ADHD, yang juga diperiksa di sini. Ujian kesan deria, misalnya pendengaran dan penglihatan, juga merupakan bagian dari spektrum diagnostik. Soal selidik ADHD khas juga digunakan, antara lain untuk mengecualikan bentuk gangguan defisit perhatian yang lain, tetapi mereka kurang berkesan dalam ADHD kerana mereka sering memberi tumpuan lebih kepada kompleks fizikal dan bukannya gejala psikologi. Oleh itu, kanak-kanak dengan ADHD diuji dengan cara yang serupa dengan kanak-kanak dengan ADHD, tetapi pilihan ujian agak berbeza. Sebagai tambahan, anamnesis umum dan menemubual ibu bapa dan guru sama pentingnya dengan ujian sebenar, kerana tingkah laku yang diperhatikan adalah petunjuk yang paling penting bagi diagnosis ADHD.