Ujian | Fisioterapi untuk kemurungan

ujian

Tidak selalu mudah dikenali kemurungan pada pandangan pertama. Gejala sering bergantung pada waktu sehari dan boleh berlaku pada setiap hari atau beberapa hari berturut-turut. Pada asasnya, a kemurungan mempengaruhi semua bidang kehidupan seharian seperti pemikiran, perasaan, tindakan dan hubungan dengan persekitaran sosial.

Sebagai bantuan dalam mengenal pasti a kemurungan, ada yang disebut ujian kemurungan menurut ujian Goldberg atau PHQ-9. Ini adalah sejenis kesihatan soal selidik untuk pesakit, di mana pelbagai soalan khusus mood digunakan untuk memberi petunjuk kemurungan. Pesakit diminta untuk memberikan pendapat peribadi mereka mengenai soalan seperti kemurungan, pemikiran bunuh diri, dorongan dan tenaga, masalah konsentrasi, kesukaran tidur dan minat umum.

Berdasarkan penilaian, penilaian awal dapat dibuat untuk mengetahui apakah kemurungan ada dan apakah itu adalah kemurungan ringan, sederhana atau berat. Sekiranya disyaki kemurungan, ujian itu juga boleh dilakukan secara dalam talian tanpa nama. Walau bagaimanapun, ia tidak menggantikan diagnosis klinikal. Sekiranya keputusan ujian positif dan kemurungan disyaki, doktor harus berjumpa untuk mengesahkan diagnosis dengan pemeriksaan lebih lanjut.

Ringkasan

Secara ringkasnya, dapat dikatakan bahawa dalam rawatan kemurungan moden, fisioterapi memainkan peranan yang semakin penting. Melalui sosialisasi pesakit dan dorongan sukan yang kerap, pesakit perlahan-lahan dibawa keluar dari kemurungan yang mendalam dan dapat bekerja secara bebas melawan penyakit ini dan memperoleh keyakinan diri dan kegembiraan baru dalam hidup.