Abses testis

Pengenalan

Testis abses adalah pengumpulan terkumpul sebanyak nanah dalam rongga badan yang tidak semula jadi (tidak terbentuk). Perkembangan sebuah abses, tidak kira lokasinya yang tepat, selalu disertai dengan peleburan tisu yang meradang. Orang yang melihat pembengkakan di kawasan buah zakar dan / atau menderita teruk kesakitan mesti berunding dengan pakar dalam masa yang tepat.

Gejala abses testis

Gejala yang menyebabkan abses bergantung terutamanya pada lokasi dan ukurannya. Di kawasan buah zakar, pesakit yang terjejas menyedari keradangan permukaan kulit yang kelihatan dari luar cukup awal. Atas sebab ini, abses kecil pada testis pertama kali disalah anggap sebagai jerawat biasa.

Kawasan yang terkena pada testis juga menunjukkan dirinya kelihatan kemerahan dan bengkak. Di samping itu, peningkatan tekanan pada testis disebabkan oleh pengumpulan nanah menyebabkan kepekaan meningkat. Pesakit yang terlibat biasanya terasa teruk kesakitan, yang mungkin terpancar dari buah zakar ke punggung dan / atau bahagian bawah perut.

Testis biasanya tidak lagi dapat disentuh, kerana ini meningkatkan kesakitan sangat. Dalam perjalanan penyakit ini, kemerahan dan bengkak serta kesakitan pada testis meningkat dengan ketara. Selain itu, bisul putih kekuningan sering dapat dikesan di bawah kulit. Abses yang sangat besar pada testis juga boleh menyebabkan gejala umum yang ketara. Dalam kes-kes ini pesakit yang dihidapi menderita demam, keletihan, sakit kepala dan sakit anggota badan.

Terapi untuk abses pada testis

Abses pada testis mesti dirawat secara pembedahan (klik di sini untuk artikel tersebut OP abses). Semasa prosedur pembedahan, doktor yang merawat membuka benjolan dan membenarkannya nanah terkandung di dalamnya untuk dikeringkan secara terkawal. Pembedahan dianggap satu-satunya kaedah yang berkesan untuk merawat abses testis.

Prosedur ini biasanya dilakukan di bawah anestesia am. Juga boleh membuka abses di bawah anestetik tempatan. Setelah nanah rongga abses dikeringkan sepenuhnya, luka tidak boleh dijahit.

Abses pada testis biasanya dirawat secara terbuka. Dalam tempoh ini, luka mesti dibersihkan dan dibasmi kuman secara berkala. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan baki bakteria dan patogen bakteria kembali terkumpul.

Oleh kerana abses pada testis adalah jangkitan bakteria, rawatan antibiotik juga harus dimulakan. Walau bagaimanapun, abses tidak dapat diubati antibiotik bersendirian. Sebabnya adalah kenyataan bahawa a tisu penghubung bentuk kapsul di sekitar tapak nanah.

Ejen antibakteria tidak dapat menembusi ini tisu penghubung kapsul dan oleh itu tidak memberi kesan. Abses yang lebih kecil tidak semestinya dikeluarkan secara pembedahan, tetapi juga boleh dirawat dengan salap yang menarik. Salap tarikan adalah salap khas yang digunakan pada abses dan menyebabkan bisul "matang".

Ini bermaksud bahawa nanah ditarik keluar dari kedalaman tisu dan sampai ke permukaan di mana ia dapat dikeluarkan dengan lebih mudah. Salap menarik mempromosikan darah peredaran darah, yang mempercepat proses keradangan dan pembentukan nanah pada abses. Di samping itu, menarik salap mempunyai kesan antibakteria dan mengurangkan aliran sebum dari kelenjar sebaceous dari kulit. Menarik salap berdasarkan ramuan aktif herba, seperti serpihan minyak, dan boleh dibeli di kaunter di farmasi.