Ujian untuk orang dewasa | Ujian ADHD

Ujian untuk orang dewasa

Soal selidik boleh didapati bukan hanya untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa. Namun, persoalannya disesuaikan dan diperpanjang ke usia, kerana penyakit ini juga berubah seiring bertambahnya usia. Ujian seperti Skala Conners, misalnya, tersedia dalam pelbagai versi untuk pesakit muda dan tua.

Walau bagaimanapun, pada orang dewasa, rakaman masalah psikologi yang menyertainya dan mekanisme pampasan khas sama pentingnya dengan penentuan yang sebenarnya ADHD simptom, jika tidak penyakit ini akan diabaikan oleh banyak pesakit. Tidak jarang pesakit ini tidak menunjukkan tanda-tanda khas penyakit ini sama sekali, kerana mereka mengimbangi atau berlebihan. Selain itu, ada sejumlah penyakit lain yang mencetuskan gejala dan dapat dikelirukan ADHD.

Oleh itu, ujian untuk orang dewasa selalunya lebih kompleks daripada ujian untuk kanak-kanak. Terutama untuk pesakit yang lebih tua, misalnya, WURS (Skala Penilaian Wender Utah) dirancang, yang bertujuan untuk merakam ADHD simptom di zaman kanak-kanak sebagai tambahan kepada masalah biasa pada masa dewasa. Malangnya, soal selidik seperti ini kurang berkesan pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak dan oleh itu hanya bermakna bersama dengan anamnesis terperinci.

Sebagai tambahan kepada ujian, perundingan menyeluruh dengan doktor, termasuk tinjauan mengenai sejarah perubatanOleh itu, adalah perlu untuk mengenali gejala ADHD seperti itu. Sebagai tambahan kepada ujian bertulis, terdapat juga kaedah berbantukan komputer untuk orang dewasa untuk mengukur perhatian, di mana pesakit dihadapkan dengan rangsangan dan tidak boleh terganggu oleh faktor-faktor yang mengganggu. Terdapat juga TAP (bateri ujian untuk ujian perhatian) untuk setiap kumpulan umur.

Selalunya pesakit dewasa juga dapat menilai dirinya keadaan dan kesan terapi itu sendiri. Untuk mengecualikan sebab-sebab lain untuk gejala, ujian kecerdasan, tingkah laku dan fizikal dan mental kesihatan harus dijalankan sebagai tambahan kepada ujian ADHD. Dengan cara ini, masalah psikologi yang menyertainya seperti gangguan obsesif-kompulsif juga direkodkan. Oleh itu, pada orang dewasa, penentuan gangguan defisit perhatian jauh lebih kompleks daripada pada kanak-kanak.

Prosedur ujian

Bagaimana sebuah Ujian ADHD dijalankan bergantung pada pesakit dan tentunya penetapan ujian masing-masing. Soal selidik diisi di rumah atau di sekolah atau di pejabat doktor. Untuk prosedur yang dibantu komputer, pesakit dijemput ke institusi yang menawarkan ujian ini.

Sebelum setiap ujian, prosedur dijelaskan kepada pesakit secara terperinci untuk mengelakkan hasilnya dipengaruhi oleh masalah pemahaman. Dalam beberapa prosedur, pemprosesan tugasnya mudah, misalnya, pernyataan yang betul harus dicentang untuk setiap soalan. Ujian lain memerlukan tindak balas atau menetapkan tugas praktikal.

Oleh itu, setiap ujian berjalan secara berbeza dan mesti dijelaskan kepada pesakit dengan cara yang dapat difahami. Sekiranya pesakit diuji untuk tujuan diagnostik, ujian akan didahului dengan wawancara pesakit terperinci dan pemeriksaan lain. Sekiranya ujian berfungsi untuk memantau terapi, pesakit diuji pada waktu tertentu setelah minum ubat.