Ujian untuk orang dewasa | Diagnosis ADS pada orang dewasa

Ujian untuk orang dewasa

Ujian yang dilakukan doktor dengan pesakit berbeza mengikut garis panduan. Ini termasuk ujian tingkah laku, ujian kecerdasan, ujian kepekatan dan banyak lagi, yang memberi doktor maklumat mengenai keadaan dan prestasi psikologi pesakit. Bagi pesakit itu sendiri terdapat banyak soal selidik dan ujian kendiri.

Badan rasmi seperti WHO, pusat ADHD rangkaian, DGPPN, sebuah persatuan psikiatri dan banyak lagi menawarkan ujian saringan dan pembezaan untuk menetapkan gejala penyakit ADHD dan menentukan jenisnya. Ujian ini hanya bermakna jika telah diisi dengan jujur ​​dan doktor yang berpengalaman mengesahkan hasilnya setelah diagnosis terperinci. Gejala khas juga berlaku pada buruj yang serupa pada penyakit lain, yang mesti dikecualikan oleh doktor.

Untuk dapat mendiagnosis ADS dengan pasti, lawatan ke doktor selalu diperlukan. Pelbagai ujian sangat berguna, kerana ia menunjukkan kepada pesakitnya penyakitnya sendiri dan membuatnya sedar akan gejala yang menyertainya. Oleh itu, ujian kendiri dapat menjadi asas untuk memahami penyakit dan terapi yang berjaya.

Doktor mana yang mendiagnosis ADHD?

Seperti kebanyakan penyakit, titik kontak pertama adalah doktor keluarga. Sekiranya dia mempunyai pengalaman dengan gambaran klinikal, dia dapat membuat diagnosis dan memulakan terapi. Untuk penjelasan lebih lanjut dan untuk mengecualikan penyakit lain, psikiatri, pakar neurologi dan pakar lain diperlukan, bergantung pada kompleks gejala. Doktor keluarga menganggarkan tahap penyakit dan merujuk pesakit kepada rakan sekerja yang diperlukan.