Tetrazepam: kesan, petunjuk, kesan sampingan

Bagaimana tetrazepam berfungsi

Oleh kerana struktur kimianya, tetrazepam tergolong dalam kumpulan benzodiazepine, tetapi dalam kesusasteraan ia sering disenaraikan di kalangan relaksan otot yang bertindak secara berpusat. Ini kerana kesan antispasmodik yang melegakan otot - berbanding dengan benzodiazepin lain - adalah lebih ketara.

Sistem saraf manusia mempunyai pelbagai bahan penghantar (neurotransmitter) yang boleh mempunyai kesan mengaktifkan atau menghalang. Biasanya, mereka berada dalam keseimbangan dan memastikan tindak balas yang sesuai terhadap keadaan luaran seperti rehat atau tekanan.

Salah satu daripada neurotransmiter ini - GABA (asid gammaaminobutyric) - mempunyai kesan perencatan pada sistem saraf sebaik sahaja ia mengikat tapak doknya (reseptor). Tetrazepam meningkatkan kesan bahan ini, mengakibatkan kelonggaran otot dan penenang.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Bilakah tetrazepam digunakan?

Petunjuk untuk penggunaan tetrazepam termasuk:

  • Ketegangan otot, terutamanya akibat penyakit tulang belakang atau sendi berhampiran paksi
  • @ Sindrom spastik dengan ketegangan otot yang meningkat secara patologi dalam sebarang sebab

Bagaimana tetrazepam digunakan

Bahan aktif digunakan terutamanya dalam bentuk tablet dan titisan. Dos pada permulaan terapi ialah 50 miligram sehari. Ia kemudiannya boleh ditingkatkan perlahan-lahan sehingga 400 miligram setiap hari.

Dos terpaksa dikurangkan pada kanak-kanak, pesakit tua, dan pesakit yang mengalami disfungsi hati atau buah pinggang.

Peningkatan dan penurunan dalam dos sentiasa perlu beransur-ansur dengan tetrazepam, iaitu, secara beransur-ansur dalam tempoh beberapa minggu.

Apakah kesan sampingan tetrazepam?

Kadang-kadang (dalam 0.1 hingga satu peratus daripada mereka yang dirawat), tindak balas alahan kulit dan kelemahan otot berlaku. Lebih jarang, tindak balas kulit yang teruk (sebab penarikan diri dari pasaran), ketidakteraturan haid pada wanita, dan penurunan keinginan seksual (libido) berlaku.

Reaksi kulit yang teruk boleh berlaku tanpa diduga dan tiba-tiba walaupun selepas bertahun-tahun mengambil tetrazepam.

Satu lagi kesan sampingan yang mungkin adalah pembalikan tindakan (tindakan tetrazepam paradoks): Walaupun bahan aktif sepatutnya mempunyai kesan yang bertentangan, ia juga secara paradoks boleh mencetuskan pengaktifan sistem saraf dan, akibatnya, keadaan gelisah dengan kebimbangan, tidur. gangguan, pencerobohan, dan kekejangan otot.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil tetrazepam?

Kontraindikasi

Tetrazepam tidak boleh digunakan dalam:

  • Hipersensitiviti kepada bahan aktif atau kepada mana-mana komponen lain ubat
  • kekurangan pernafasan terdekompensasi (kegagalan pernafasan)
  • Sindrom apnea tidur

Interaksi ubat

Tetrazepam boleh meningkatkan kesan ubat lain yang bertindak secara terpusat atau penekan (termasuk ubat psikotropik, analgesik, pil tidur, ubat alahan). Kesan sedatif alkohol juga dipertingkatkan oleh tetrazepam, jadi penggunaan alkohol tidak digalakkan semasa digunakan.

Penggunaan serentak cisapride (meningkatkan motilitas usus), omeprazole ("pelindung perut"), dan cimetidine (ubat pedih ulu hati) boleh memanjangkan kesan tetrazepam. Ini juga terpakai kepada neostigmine (agen terhadap peningkatan nada otot).

Keupayaan lalu lintas dan pengendalian mesin

Bahan aktif tetrazepam mengehadkan keupayaan untuk bertindak balas dengan ketara. Oleh itu, pesakit telah dinasihatkan supaya tidak mengendalikan jentera berat atau mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas jalan raya selepas mengambil ubat.

Had Umur

Tetrazepam adalah kontraindikasi pada kanak-kanak di bawah umur satu tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Ini adalah keadaan lemah pada bayi baru lahir dengan kelemahan dalam minum, kadar pernafasan yang perlahan, nadi menurun, kekurangan oksigen, dan kelemahan otot. Sebaliknya, beralih kepada ubat yang dikaji dengan lebih baik:

Ibuprofen dan diklofenak (sehingga 30 minggu kehamilan) mewakili alternatif yang diuji dengan baik dalam hal ini. Jika perlu, diazepam yang dipelajari dengan lebih baik juga boleh digunakan untuk masa yang singkat.

Seperti semua benzodiazepin, tetrazepam masuk ke dalam susu ibu. Semasa penyusuan, oleh itu, ubat itu dikontraindikasikan atau penyapihan diperlukan. Walaupun untuk rawatan yang berlangsung selama satu hingga dua hari, pengilang mengesyorkan supaya penyusuan susu ibu dihentikan sehingga kira-kira 48 jam selepas dos terakhir, dan susu dipam dan dibuang.

Bagaimana untuk menerima ubat dengan tetrazepam

Bahan aktif juga tidak tersedia secara komersial di Switzerland.

Berapa lama tetrazepam telah diketahui?

Tetrazepam telah dikenali sebagai ubat dari kumpulan yang dipanggil benzodiazepin untuk masa yang agak lama. Pada mulanya, ubat itu digunakan untuk menenangkan dan melegakan kebimbangan.

Tidak lama kemudian, kesan kelonggaran otot bahan aktif juga diiktiraf. Untuk masa yang lama, tetrazepam telah berjaya digunakan untuk ketegangan otot yang menyakitkan - sehingga risiko jarang berlaku tindak balas kulit yang serius ditemui.