Yang Membantu Melawan Selulit (Kulit Kulit Jeruk)

Musim panas memberi isyarat dan dengan itu pakaian pendek dan bergaya. Malangnya, kegembiraan itu sering mendung, kerana di paha dan punggung menunjukkan penyok yang tidak sedap dipandang di banyak wanita - selulit. Sembilan daripada sepuluh orang lebih dari 30 dipengaruhi oleh "kulit jeruk kulit". Selulit atau selulitis bukan penyakit, tetapi masalah kosmetik - selalunya sedikit keselesaan bagi wanita yang terjejas.

Selulit dapat dibanteras

Tetapi bagi mereka yang terjejas, ada cara untuk mencairkan simpanan lemak yang tidak diingini. Namun, ia memerlukan disiplin dan ketekunan untuk menguatkan yang lemah tisu penghubung dan membina otot.

Bersenam secara teratur dan sihat diet rancangan dapat mengurangkan selulit. Urut tambahan dan betul kulit penjagaan akan membantu mencegah perkembangan lebih banyak lesung pipit.

Struktur tisu penghubung khas pada wanita

Lesung pipit yang dianggap tidak sedap dipandang hampir secara eksklusif pada wanita. Ini disebabkan oleh struktur khusus wanita tisu penghubung dan struktur kulit: Epidermis dan dermis wanita lebih kurus daripada pada lelaki, dan sel-sel lemak di subkutis lebih tebal dan hanya saling berhubungan dengan tisu penghubung.

Ibu Alam dengan demikian memastikan bahawa wanita dapat menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah-ubah selama ini mengandung - perut membesar, melonggarkan pelvis untuk kelahiran. Ini juga menjadi sebab mengapa selulit wanita muncul untuk pertama kalinya selepas itu mengandung.

Asal selulit

Selulit berkembang apabila terlalu banyak lemak molekul disimpan di dalam sel lemak. Sel membesar, mendorong ke atas dan kelihatan dari luar sebagai lesung pipit. Sel yang diperbesar juga memampatkan tetangga darah dan limfa kapal. Akibatnya, cecair tisu kembali dan bekalan ke sel terganggu. Produk buangan tidak lagi dibuang dan disimpan dalam tisu.

Faktor-faktor berikut mendorong perkembangan selulit:

  • Estrogen, seks wanita hormon menggalakkan pembentukan sel lemak dan air pengekalan, tisu menjadi lebih lembut - kelemahan semasa mengambil pil kawalan kelahiran.
  • tekanan juga mengembang sel lemak dan melancarkan selulit.
  • merokok juga mempromosikan selulit, kerana nikotin penggunaan melemahkan tisu penghubung.

Apa yang membantu melawan selulit?

Oleh kerana selulit berasal dari lapisan bawah kulit, masalah pada tahap lanjut tidak dapat diselesaikan dengan penggunaan dangkal krim dan salap. Hanya gabungan pemakanan yang betul, penjagaan kulit, urut dan senaman membantu dalam memerangi selulit.