Kebolehkesanan THC dalam Darah, Rambut dan Air Kencing

Bagaimanakah THC dikesan?

THC dan produk degradasinya dikesan dengan bantuan ujian ubat khas. Di satu pihak, ini boleh menjadi ujian pantas THC yang mudah digunakan - contohnya jalur ujian THC - yang memberikan petunjuk tentang penggunaan ganja. Jika jumlah yang diukur melebihi apa yang dipanggil cut-off, ujian itu dianggap positif. Cut-off ialah ambang di atas yang mana penggunaan dadah mesti diandaikan.

Sebaliknya, kaedah makmal yang canggih seperti kromatografi gas-spektrometri jisim juga digunakan untuk pengesanan kanabis, yang juga boleh menentukan jumlah dan selalunya jenis penggunaan.

Bagaimanakah pemecahan THC berfungsi dalam badan?

Cara yang paling biasa untuk menelan THC adalah dengan menghisap ganja dalam bentuk hashish (damar) atau ganja (bunga), atau dipotong dengan tembakau sebagai apa yang dipanggil sendi. Selain itu, THC diproses dalam makanan atau minuman. THC ialah bahan lipofilik (Greek untuk penyayang lemak), iaitu ia mengikat lemak. Memandangkan badan menukar (memetabolismekan) THC dengan sangat cepat melalui langkah perantaraan kepada asid THC-karboksilik, hanya metabolit boleh dikesan selepas beberapa jam. Walau bagaimanapun, ini mempunyai separuh hayat yang lebih lama, jadi asid karboksilik THC boleh didapati dalam cecair badan sehingga minggu selepas penggunaan terakhir, bergantung pada kekerapan penggunaan.

Berapa lama THC boleh dikesan dalam darah?

Berapa lama THC boleh dikesan dalam air kencing?

Ujian air kencing untuk asid karboksilik THC adalah kaedah yang paling biasa digunakan, kerana ia membolehkan ganja dikesan dengan cepat dan mudah. Di samping itu, metabolit boleh dikesan di sini sehingga beberapa minggu jika pengambilan dilakukan dengan kerap. Oleh itu, walaupun menghisap ganja sekali boleh membawa kepada pengesanan positif selepas 24 hingga 36 jam. Penggunaan berulang membawa kepada tempoh pengesanan selama lima hingga tujuh hari, dan penderaan kronik juga boleh dikesan selama beberapa minggu.

Berapa lama THC boleh dikesan dalam rambut?

Secara teorinya, produk degradasi THC dimasukkan ke dalam matriks rambut semasa pertumbuhan rambut. Dengan mengandaikan bahawa kadar pertumbuhan adalah satu sentimeter sebulan, penggunaan THC boleh dikesan dalam dua belas sentimeter rambut yang berlaku sehingga setahun yang lalu. Walau bagaimanapun, analisis rambut adalah prosedur yang sangat terdedah kepada kesilapan, kerana walaupun pengambilan THC mingguan sering tidak dikesan oleh ujian. Sebaliknya, walaupun penggunaan syampu rami boleh menyebabkan pengekalan bahan aktif yang menghasilkan keputusan ujian yang positif.

Apakah yang perlu anda pertimbangkan apabila melibatkan pengesanan THC?

Memandangkan ujian pantas THC hanya memberikan bukti positif penggunaan, tetapi tidak membenarkan sebarang kenyataan tentang kuantiti yang digunakan, kawalan trafik, contohnya, boleh mengakibatkan akibat undang-undang yang teruk, walaupun kesan memabukkan telah hilang.