Pemakanan 5 elemen

Apakah pemakanan 5 elemen itu?

Pemakanan mengikut 5 elemen (kayu, api, tanah, logam dan air) adalah tonggak ketiga TCM (Perubatan Tradisional Cina). Pada dasarnya seseorang ingin mengekalkan dan memperkuat Qi. Qi bermaksud sama seperti kekuatan kehidupan pranatal yang kita bawa ke dunia dan yang harus kita pertahankan dan diisi semula berulang-ulang kali.

Ini juga dilakukan dengan makanan harian dan berpuasa penawar tidak digunakan dalam TCM, kerana ini akan menyerang tenaga pranatal. Yin dan Yang digunakan sebagai kekuatan kutub, yang bermaksud berlawanan seperti cahaya dan bayangan atau panas dan sejuk. Sekiranya Yin dan Yang masuk mengimbangi, tenaga boleh mengalir dan itu bermaksud kesihatan.

Makanan dibahagikan kepada makanan sejuk (Yin) dan hangat (Yang). Makanan sejuk lebih cenderung dimakan pada musim panas (tomato) dan makanan hangat (dieja hijau, tauge Brussels) lebih cenderung dimakan pada musim sejuk. Lima elemen tersebut juga diberikan lima rasa (masam, pahit, manis, panas, masin).

Lima rasa ini dalam bentuk rempah (contoh: jus lemon, paprika, madu, lada, garam) ditambahkan ke makanan dalam satu kitaran (iaitu satu demi satu). 1. memperhatikan kesan termal makanan (panas dan sejuk) 2. memperhatikan kelima rasa Dalam TCM, obesiti disebabkan oleh kekurangan Qi (tenaga) di limpa. Yang limpa ditugaskan ke unsur bumi dan makanan yang dimilikinya adalah bijirin seperti beras, jagung, millet, sayur-sayuran manis, mentega, keju dan daging sapi dan daging lembu.

Ini menghasilkan campuran diet yang menekankan makanan tumbuhan dan memberi keutamaan kepada mereka yang mempunyai indeks glisemik rendah. Dari sudut pemakanan, ini menghasilkan pilihan makanan yang positif. Ketersediaan musim semulajadi juga sebahagiannya diambil kira.

Pelaksanaan pemakanan bentuk ini sangat kompleks, prinsip Yin dan Yang sebagai asas pemakanan dipersoalkan. Pengambilan kalori harian yang agak tinggi (biasanya sekitar 1700 kkal) hanya membolehkan penurunan berat badan yang sangat perlahan. The diet mengikut 5 unsur itu lebih merupakan pandangan dunia dan membuka perspektif yang berbeza mengenai makanan harian kita. Untuk kehilangan berat badan pasti terdapat bentuk dan program pemakanan yang lebih sesuai.

Prosedur diet 5 elemen

Pemakanan 5 elemen difahami sebagai kekal diet dan berdasarkan lima elemen api, bumi, logam, air dan kayu. Unsur api sesuai dengan pahit rasa dan oleh itu makanan seperti roket, bit atau rai. Kayu merangkumi makanan masam seperti jeruk, tomato, ayam, cuka dan gandum sementara bumi sesuai dengan makanan manis seperti kentang, jagung, mentega, telur, daging lembu dan wortel.

Logam unsur dikaitkan dengan pedas rasa dan merangkumi makanan seperti bawang dan mustard, sementara unsur air termasuk makanan masin: air, garam, ikan, kekacang dan zaitun. Hidangan yang optimum mengandungi makanan dari semua lima kumpulan / elemen. Diet 5 unsur berdasarkan diet alkali dan mengklasifikasikan makanan mengikut Yin dan Yang.

Yin bermaksud makanan sejuk, seperti timun, tomato, teh hijau dan susu, sementara Yang merangkumi makanan hangat, seperti buah kering, adas, daging, ikan dan rempah. Makanan neutral termasuk kekacang, bijirin, wortel dan kubis. Dalam diet 5 unsur, makanan dinilai mengikut unsur, yin dan yang serta kandungan tenaga makanan.

Makanan yang sesuai mengikut diet 5 elemen mengandungi kelima rasa, masin, masam, panas, manis dan pahit, dan kelima-lima warna, iaitu hijau, kuning, merah, putih, biru dan hitam. Di Internet, anda boleh menemui banyak resipi untuk 5 elemen pemakanan, di sana-sini malah disusun oleh Yin dan Yan. Terdapat falsafah di sebalik bentuk pemakanan ini.

Ini bermakna bahawa masuk akal untuk membaca mengapa makanan yang boleh dimakan dan bagaimana. Terdapat banyak buku yang menyediakan resipi dan maklumat latar belakang mengenai bentuk pemakanan ini. Bergantung pada apa yang anda sukai, anda boleh melayari halaman internet atau membeli buku resipi.

Pemakanan 5 elemen boleh dilakukan dengan baik sebagai vegan. Penting untuk membekalkan tubuh dengan semua nutrien dan vitamin ia memerlukan. Soya, misalnya, boleh menjadi sumber protein yang sangat baik. Vegetarian dan vegan disarankan untuk memasak makanan mereka terlebih dahulu untuk memastikan bahawa ia mengandungi cukup tenaga.