Arthrosis sendi AC | Arthrosis sendi bahu (sendi AC) - Latihan

Arthrosis sendi AC

Sendi bahu arthrosis adalah keausan sendi acromioclavicular (sendi AC) - juga disebut ACG arthrosis, yang merangkumi yang sebenarnya sendi bahu. Oleh kerana proses degeneratif pada sendi, keadaan keradangan akut dan menyakitkan boleh berlaku berulang kali. Mobiliti bahu terhad, dan kawasan di atas sendi acromioclavicular boleh membengkak, memerah atau dihangatkan oleh tekanan. Terapi sebahagian besarnya adalah simptomatik. Sekiranya kesakitan tahan terhadap terapi, operasi penciptaan ruang dapat dilakukan, baik terbuka (sayatan kulit) atau arthroscopically.

Anatomi dan sebab

Sendi terbentuk dari akromion - lanjutan dari bilah bahu dan dari klavikula - tulang selangka. Sendi acromioclavicular stabil oleh banyak ligamen. The tendon daripada pemadam pemutar dijalankan di bawah akromion, yang sering jengkel sekiranya berlaku arthrosis pada sendi acromioclavicular.

Punca pemakaian sendi tidak selalu jelas. Kecederaan ligamen sebelumnya atau tekanan mekanikal yang teruk pada sendi acromioclavicular dapat mendorong perkembangan acromioclavicular arthrosis. Ruang sendi menjadi lebih sempit dan rawan jisim menurun atau bahkan hilang sepenuhnya.

Lekapan tulang dapat mengurangkan ruang subakromial (ruang di atas humeral kepala dan di bawah akromion). Tendon yang berjalan di sini boleh jengkel. Ini boleh menyebabkan sekatan pergerakan yang menyakitkan. Penyempitan ruang subakromial juga dikenali sebagai sindrom impingement.

Gejala arthrosis sendi acromioclavicular

Gejala khas arthrosis sendi acromioclavicular adalah kepekaan terhadap tekanan pada sendi dan sekatan pergerakan yang menyakitkan ketika menggerakkan lengan. ACG (sendi acromioclavicular) merangkumi humeral kepala di soket. Apabila lengan diangkat, yang bertulang kepala sendi mesti berputar ke dalam acromion, menuntut tahap pergerakan tertentu dari itu.

Sekiranya sendi diubah secara arthrotik atau berada dalam keadaan keradangan akut, pengangkatan lengan di hadapan badan, tetapi penyebaran ke samping disekat dengan menyakitkan. Untuk mencapai bahagian tubuh yang bertentangan juga memerlukan pergerakan dalam ACG. Simptomologi yang serupa dapat dilihat pada arthrosis bahu.

. tali pinggang bahu harus menghasilkan sedikit pergerakan, permukaan sendi yang merosot digosok antara satu sama lain dan kesakitan berlaku. The kesakitan boleh berlaku selepas rehat yang berpanjangan, semasa pergerakan atau bahkan selepas bersenam (contohnya selepas bersukan). Kepekaan terhadap tekanan pada sendi sering meningkat ketika membawa beg, tetapi lebih-lebih lagi ketika berbaring di sebelah anda. Ramai pesakit dengan arthrosis sendi acromioclavicular tidak dapat tidur di bahu yang terjejas dan bangun pada waktu malam kerana sakit.