Gejala yang menyertainya | Urat patah di mata

Gejala yang menyertainya

Urat pecah di mata biasanya merupakan gejala yang menyertai penyakit lain. Dengan tekanan darah tinggi, gejala-gejala lain yang disertakan adalah wajah merah, berdering di telinga dan sesak nafas. Mereka yang terkena juga melaporkan sesak nafas atau sakit kepala dan kadang-kadang berpeluh dengan banyak.

Namun, sebilangan pesakit hipertensi tidak merasakan gejala ini kerana badan mereka telah terbiasa dengan tekanan tinggi. Cirit-birit atau muntah dengan mata kemerahan sering disertai oleh demam dan perasaan sakit umum. Mereka yang terkena juga boleh melaporkan pening dan kabur penglihatan kerana kehilangan air.

Batuk yang teruk, yang menyebabkan urat pecah, sangat ketara pada kanak-kanak dengan serangan croup. Kanak-kanak batuk sangat tiba-tiba dan mengalami tekanan tinggi, sehingga hampir semua kanak-kanak Krupp juga mengalami mata merah. Kanak-kanak juga mengalami sesak nafas dan keseluruhannya sangat lemah.

Dalam kebanyakan kes, mereka yang terjejas pergi ke doktor untuk mendapatkan aduan lain dan urat pecah dicatat sebagai penemuan sekunder. Biasanya, urat pecah di mata tidak menyakitkan dan tidak menimbulkan aduan selanjutnya. Dalam kes sakit kepala, doktor harus berunding, kerana pencarian penyebabnya mesti dimulakan.

Sakit kepala, seperti mata merah, sering merupakan gejala yang menyertainya tekanan darah tinggi. Untuk ringan kesakitan, rehat dan tidur dapat membantu, tetapi untuk kesakitan yang lebih teruk, tekanan darah tinggi harus diperiksa. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai sakit kepala di sini.

Seorang doktor harus berjumpa sekiranya anda mempunyai kesakitan di mata anda. Ini biasanya bukan letupan sederhana vena, kerana biasanya tidak menyebabkan kesakitan. Terutama jika sakit mata disertai dengan gangguan penglihatan, pakar harus berunding. Ini boleh menjadi tekanan intraokular yang meningkat, yang jika tidak dirawat dapat menyebabkan kerosakan permanen pada mata dan penglihatan. Kemungkinan keradangan mata atau konjunktiva juga memerlukan rawatan.

Buat apa?

Jika vena telah meletup tanpa aduan selanjutnya, tidak ada langkah yang diperlukan. Sekiranya terdapat rasa sakit di kawasan mata atau keseluruhannya kepala dengan urat pecah, pemeriksaan perubatan harus dijalankan. Titik merah di mata sama dengan a lebam di lutut.

Penyembuhan memerlukan masa beberapa hari dan tidak dapat dipercepat. Kapal mesti sembuh dengan tenang dan bocor darah secara beransur-ansur dipecah. Sekiranya sebab kerap pecah darah kapal di mata adalah tinggi tekanan darah, ubat yang menurunkan tekanan darah dapat mencegah kerosakan kapal lebih lanjut.

Sekiranya penyebabnya adalah tempatan, seperti mata kering dan sensitif, titis mata boleh digunakan untuk melembapkan mata. Untuk menyokong proses penyembuhan, orang yang terjejas harus melelapkan mata dan tidak menghabiskan terlalu banyak waktu di komputer atau televisyen, kerana ini akan meregangkan mata. Untuk melegakan sakit kepala, over-the-counter ubat penahan sakit seperti ibuprofen or parasetamol boleh digunakan.

Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh diambil lebih dari tiga hari tanpa nasihat perubatan. Biasanya, rawatan tidak diperlukan untuk pecah vena di mata. Titis mata dengan heparin boleh digunakan untuk membantu memecahkan kebocoran darah, kerana ini melancarkan pembekuan darah secara tempatan.

lain-lain titis mata lebih sesuai untuk penyebab pendarahan kecil. Terdapat titisan mata untuk pelembapan mata yang murni, titisan anti-radang dan juga titisan antibiotik. Persediaan mana yang betul yang harus dibincangkan dengan doktor keluarga atau pakar mata.