Krisis Addison

Pengenalan

Krisis Addison adalah komplikasi yang tidak menyenangkan terhadap kekurangan adrenal korteks. Secara umum, ia adalah penyakit yang jarang berlaku tetapi akut yang disifatkan oleh kekurangan kortisol yang teruk. Krisis Addison, atau kekurangan kortisol yang teruk, mengancam nyawa keadaan yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Punca

Penyebab krisis Addison adalah kekurangan hormon kortisol. Hormon ini dihasilkan di korteks adrenal. Pada sesetengah orang penghasilan hormon ini tidak berfungsi dengan baik.

Kehilangan fungsi boleh disebabkan oleh gangguan pada kelenjar adrenal itu sendiri atau di kelenjar pituitari. Yang kelenjar pituitari adalah sebahagian daripada manusia otak dan mempengaruhi pengeluaran kortisol dalam korteks adrenal dengan melepaskan hormon ACTH (hormon adrenokortikotropik). Sekiranya ACTH tidak dihasilkan, korteks adrenal tidak mempunyai isyarat untuk pengeluaran kortisol.

Penyakit Addison paling biasa pada orang yang mengalami gangguan ini. Ini bermakna bahawa mereka mempunyai kortisol terlalu sedikit, yang harus dikompensasi dengan pemberian kortisol dalam bentuk obat. Kortisol juga sering disebut sebagai hormon stres.

Di negeri-negeri di mana badan mempunyai permintaan kortisol yang lebih tinggi, jumlah yang ada tidak lagi mencukupi. Orang yang belum didiagnosis dengan kekurangan adrenal sangat rentan terhadap krisis Addison. Tetapi pesakit yang telah menerima rawatan juga dapat mengalami krisis Addison.

Ini berlaku apabila jumlah kortisol yang dibekalkan tidak benar-benar memenuhi keperluan dalam situasi tekanan. - jangkitan demam,

  • Tekanan psikologi,
  • Tekanan fizikal yang berat,
  • Muntah dan cirit-birit,
  • Kecederaan kuat
  • Dan operasi. Krisis Addison disebabkan oleh kekurangan kortisol yang akut, terutama pada orang yang kelenjar adrenal tidak lagi dapat menghasilkan kortisol dengan baik.

Ini bermaksud bahawa krisis Addison biasanya tidak berlaku setelah pemberian kortisol. Pengambilan tidak konsisten kortison dalam kes kekurangan adrenal korteks atau keadaan tekanan yang memerlukan jumlah kortisol yang lebih tinggi boleh menyebabkan krisis. Pemberian kortisol adalah salah satu langkah rawatan yang paling penting untuk mengelakkan ancaman nyawa keadaan daripada mereka yang terjejas.

Diagnosa

Bahkan kecurigaan terhadap krisis Addison memerlukan penyampaian segera kepada doktor atau bahkan kemasukan langsung ke hospital. Gejala khas seperti hipoglikemia dan kejutan juga boleh menjadi gejala khas krisis Addison. Pengambilan kortisol secara teratur atau penghentian terapi secara tiba-tiba dapat, bersamaan dengan gejala yang disebutkan di atas, juga memberikan indikasi adanya krisis Addison.

Sekiranya tidak ada kekurangan adrenal yang diketahui, diagnosis mungkin lebih sukar. Penentuan kortisol dan ACTH tahap khususnya dapat memberikan sumbangan yang menentukan untuk diagnosis. Selanjutnya, ujian khas, ujian ACTH, dapat digunakan untuk mengukur fungsi kelenjar adrenal.

Namun, ini adalah langkah khas yang hanya dilakukan jika ada kecurigaan kuat terhadap krisis Addison. Ultrasound dan, jika perlu, CT atau MRI juga dapat digunakan sebagai alat diagnostik. Fokus utama adalah sama ada kelenjar adrenal membesar atau sama ada tumor adalah penyebab hipofungsi tersebut. - demam,

  • Mengaburkan kesedaran dan
  • Kejatuhan darah tekanan yang berkaitan dengan penyakit yang diketahui dari korteks adrenal atau kelenjar pituitari.