Kelenjar Adrenal: Kilang Hormon Berukuran Poket

Adakah anda tahu bahawa kelenjar adrenal hanya disebut kerana ia terletak di sebelah buah pinggang? Jika tidak, kedua-dua organ itu tidak ada kaitan antara satu sama lain: Ginjal menghasilkan air kencing kita dan mengawal darah tekanan dan asid-asas mengimbangi; kelenjar adrenal, sebaliknya, membuat hormon.

Seperti apa kelenjar adrenal dan di mana sebenarnya ia berada?

Nama Latin dari kelenjar adrenal, glandula suprarenalis, secara harfiah bermaksud "kelenjar di atas buah pinggang. " Pada manusia, dua kelenjar adrenal duduk seperti topi kecil di atas ginjal. Beratnya masing-masing sekitar lima hingga sepuluh gram dan berukuran dua kotak kotak mancis. Bersama dengan buah pinggang, mereka tertanam dalam kapsul berlemak (capsula adiposa renis) dan tisu penghubung (fascis renis).

Kelenjar adrenal terdiri daripada korteks (korteks glandulae suprarenalis) dan medulla (medulla glandulae suprarenalis), yang melakukan fungsi yang berbeza. Korteks adrenal menyumbang kira-kira empat-perlima dari jumlah berat kelenjar adrenal dan boleh dibahagikan kepada tiga lapisan mengikut penampilannya:

  • Di bahagian paling luar terdapat zona glomerulosa, di mana sel-sel individu disusun dalam kelompok.
  • Ini diikuti oleh zona fasciculata, di mana sel membentuk helai atau ikatan selari.
  • Lapisan paling dalam, zona reticularis, disusun seperti rangkaian.

Korteks adrenal mengelilingi medulla adrenal (medulla glandulae suprarenalis). Medulla milik simpati sistem saraf dan mengandungi sel penghasil hormon dan juga sel saraf.

Apakah fungsi kelenjar adrenal?

Ahli anatomi Rom Bartholomeus Eustachius menemui dan menamakan kelenjar adrenal seawal tahun 1564, tetapi tidak lebih dari tiga abad kemudian semua fungsinya juga diketahui: Empat zon berlainan kelenjar adrenal dikhususkan dalam pengeluaran yang berlainan hormon.

Korteks adrenal berbakat

Korteks adrenal sendiri menghasilkan lebih daripada 40 berbeza hormon. Tiga yang paling penting adalah aldosteron, Kortisol dan juga androgen. Korteks adrenal dikendalikan oleh rangkaian pengatur hormon, pertama dan paling utama oleh hipotalamus and kelenjar pituitari (kelenjar pituitari) di otak.

Di bahagian luar, di zona glomerulosa, blok bangunan kolesterol ditukar menjadi aldosteron. Kortikoid mineral ini, bersama dengan renin-angiotensin sistem, mengatur badan kita natrium and kalium tahap dan penting untuk cecair dan garam mengimbangi. Aldosteron menyebabkan buah pinggang dapat mengekalkan lebih banyak natrium dan dengan demikian juga air. Kesannya, ia memberi kesan darah tekanan (dipermudahkan: semakin banyak air and natrium dikekalkan dalam badan, semakin tinggi tekanan darah).

Zona fasciculata menghasilkan glucocorticoids seperti serba boleh Kortisol: ia meningkatkan pembentukan baru gula, memecahkan lemak dan protein. Ini memberi tubuh lebih banyak tenaga. Sebagai tambahan, Kortisol menghalang keradangan dengan menekan sistem imunreaksi. Kortisol berkait rapat dengan kortison, yang digunakan sebagai ubat untuk reaksi alergi atau keradangan, misalnya.

Androgens berasal dari zona reticularis. Di dalam badan, androgen ditukar menjadi hormon seks testosteron, yang pada lelaki mendorong fungsi dan pertumbuhan zakar dan buah zakar dan mengatur sperma pengeluaran. Tidak seperti aldosteron dan kortisol, hanya lima peratus androgen yang dihasilkan dalam korteks adrenal; testis menghasilkan selebihnya.

Medula adrenal organ tekanan

Medulla adrenal adalah sebahagian daripada simpatik sistem saraf. Di sini, catecholamines epinefrin (= epinefrin), norepinephrine (= norepinefrin), dan dopamin dihasilkan dari asid amino L-tirosin. Katekolamin juga dikenali sebagai tekanan hormon kerana mereka aktif dalam badan terutamanya dalam keadaan tertekan: Darah tekanan dan jantung kenaikan kadar, gula darah tahap dan rembesan peluh meningkat, aktiviti usus diperlahankan dan saluran udara melebar. Ini berguna sekiranya berlaku serangan oleh binatang buas atau perampok, tetapi agak tidak produktif dalam kehidupan seharian, misalnya sebelum peperiksaan atau ucapan.