Angioedema

Pengenalan

Angioedema (pembengkakan kapal) atau juga dikenali sebagai edema Quincke, adalah pembengkakan kulit dan tisu subkutan secara tiba-tiba, kadang-kadang berlangsung beberapa hari. Bengkak pada bibir, lidah dan mata agak tidak berbahaya. Sebaliknya, pembengkakan glotis (bahagian laring yang membentuk suara) boleh mengancam nyawa.

Gejala yang berkaitan

Angioedema klasik biasanya disertai dengan gatal-gatal dan kulit yang ketat. Bergantung pada bahagian badan yang lain yang terkena, pembengkakan pada tisu penghubung boleh menyebabkan gejala tidak spesifik. Sebagai contoh, angioedema keturunan boleh menyebabkan kesakitan atau gangguan pencernaan, kerana edema dapat terbentuk di saluran gastrousus.

Walau bagaimanapun, ini adalah gejala yang jarang berlaku. Yang lebih jelas adalah aduan dari bentuk alahan. Dalam kes ini kapal dalam badan kita berehat dan membesar.

Pelebaran kapal boleh menyebabkan penurunan tekanan vena pusat secara tiba-tiba. The darah tekanan turun dengan begitu mendadak sehingga seseorang dapat pingsan (yang disebut hypotensive syncope). Ini mungkin didahului oleh gejala seperti malaise, pening, berpeluh, berdebar-debar dan "lutut lembut". Seperti mana-mana reaksi alahan, ini boleh berlebihan dan mengakibatkan alahan kejutan. Angioedema yang tidak dirawat, mungkin digabungkan dengan edema dari penyakit lain, misalnya betul jantung kegagalan, boleh menyebabkan lecet pada kulit atau lain-lain perubahan kulit.

Penyetempatan angioedema

Bibir adalah tempat yang disukai untuk perkembangan edema kerana ia mempunyai lapisan kulit yang nipis dan halus tisu penghubung dengan sedikit ketat kolagen gentian. Sebagai peraturan, bibir tidak membengkak begitu banyak, sehingga saluran mulut tidak salah tempat. Walau bagaimanapun, pembengkakan besar boleh menjadi tidak menyenangkan dan kelihatan tidak estetik.

Oleh kerana kulit dan selaput lendir bibir adalah lapisan sel yang cepat tumbuh semula, tidak ada kerosakan yang diharapkan. Topik ini mungkin menarik bagi anda: Bibir bengkak. Angioedema wajah tidak lebih berbahaya daripada bentuk edema lain, selain dari aspek estetik.

Kulit wajah adalah tempat ramalan untuk perkembangan edema, kerana kulit dan tisu subkutan lebih lembut. Sebagai contoh, ada yang kurang ketat tisu penghubung di sana daripada di kaki atau kaki. Di samping itu, kulit wajah terdedah kepada tekanan mekanikal yang kurang daripada kulit di tangan.

Selain itu, kulit muka dan tisu subkutan dibekalkan dengan baik darah. Jumlah darah kapal penting dalam perkembangan edema dan mempromosikan ini. The kelopak mata juga merupakan laman ramalan untuk edema kerana anatomi.

Dilindungi oleh sedikit subkutan tisu lemak dan dilengkapi dengan tisu penghubung yang halus, ia membengkak lebih banyak daripada bahagian muka yang lain. Biasanya ia membengkak sehingga penglihatan bebas melalui satu mata atau kedua-dua mata dapat dicegah. Keadaan ini secara semula jadi membawa bahaya atau batasannya sendiri (mis. Tidak dapat memandu) dan harus diatasi secepat mungkin.

Sekiranya satu mata membengkak sehingga memampatkan badan vitreous (lat. Bulbus) mata atau meningkatkan tekanan pada mata, ini boleh menyebabkan akut glaukoma menyerang atau menyebabkan kesakitan. - Edema mata

Komplikasi angioedema yang paling ditakuti adalah edema glotis, iaitu pembengkakan glotis. Ini terletak di tingkat pertengahan laring dan mewakili pembukaan antara mulut/ tekak dan paru-paru. Edema glottal dimanifestasikan oleh gangguan pernafasan secara tiba-tiba dan kesukaran untuk bercakap, seperti ucapan yang tidak jelas atau serak.

Bengkak pada lidah boleh bermasalah kerana pertuturan terganggu dan air liur saliran boleh dipindahkan sepanjang tekak. Ia juga boleh menyebabkan bernafas kesukaran. Pembengkakan pada lidah, terutama di bahagian belakang lidah, dapat memotong jalan udara. Ubat juga tidak lagi boleh diambil melalui mulut, tetapi mesti diberikan melalui vena.