Petua terbaik untuk menyembuhkan mabuk

Apa yang membantu melawan mabuk?

Segelas wain berkilauan untuk dibakar, wain merah dengan hidangan dan kemudian koktel di bar – ini boleh membawa akibat. Sesiapa yang meminum banyak alkohol dalam masa yang singkat bukan sahaja cepat mabuk, tetapi sering menghadapi gejala yang tidak menyenangkan seperti keletihan, aduan gastrousus, sakit kepala dan dehidrasi pada waktu pagi selepas itu. Mereka boleh diringkaskan di bawah istilah mabuk.

Mereka yang terjejas kemudian bertanya kepada diri sendiri: apa yang perlu dilakukan terhadap gejala mabuk? Kami telah meringkaskan remedi terbaik.

Minum cecair secukupnya

Akibat akut penggunaan alkohol yang berlebihan adalah disebabkan oleh dehidrasi, iaitu kekurangan air. Alkohol menghilangkan badan air dan nutrien penting. Ini juga mengurangkan bekalan darah ke otak. Untuk mengatasi dehidrasi ini, satu perkara yang paling membantu: minum banyak air.

Apa yang perlu dimakan dengan mabuk?

Sarapan pagi adalah penting untuk mengimbangi kekurangan mineral. Tetapi: Rollmop, burger dan pizza atau pasta dan roti sering disyorkan sebagai ubat rumah. Tiada bukti saintifik sama ada mana-mana pilihan ini secara langsung memerangi mabuk. Apa yang penting ialah anda membekalkan badan anda dengan nutrien penting seperti magnesium atau vitamin B.

Apa yang membantu melawan loya dengan mabuk?

Dalam kes ini, lebih baik minum air yang tenang. Teh tanpa gula juga merupakan alternatif yang baik. Teh chamomile, sebagai contoh, melegakan perut.

Jika anda mempunyai perut yang sensitif, sup sayur atau ayam akan membantu.

Adakah magnesium membantu melawan mabuk?

Mineral mengawal kandungan kalium sel. Jika ini terjejas oleh penggunaan alkohol yang berlebihan, masuk akal untuk mengambil magnesium. Makanan seperti dedak gandum, labu dan biji bunga matahari sangat kaya dengan magnesium.

Lancarkan peredaran

Pening dan masalah peredaran darah juga merupakan kesan sampingan biasa dari mabuk. Dalam kes ini, mandi air sejuk, berjalan-jalan di udara segar atau kopi boleh membantu. Mabuk itu sendiri tidak akan hilang. Tetapi mereka akan melancarkan peredaran anda, yang sekurang-kurangnya akan mengurangkan beberapa gejala.

Adakah ubat penahan sakit berguna untuk mabuk?

Hanya ambil ubat penahan sakit untuk gejala mabuk tipikal seperti sakit kepala dalam kes luar biasa. Sebabnya: sesetengah ubat boleh mempunyai interaksi berbahaya apabila digabungkan dengan alkohol. Ini terpakai kepada parasetamol, sebagai contoh. Dadah dan alkohol dipecahkan oleh enzim yang sama di dalam hati. Beban berganda melambatkan detoksifikasi dan produk kerosakan berbahaya boleh dihasilkan.

Elektrolit terhadap gejala mabuk

Penyelesaian elektrolit baru-baru ini mengalami gembar-gembur tertentu sebagai ubat anti-hangover. Ini adalah campuran glukosa-elektrolit dalam bentuk serbuk yang anda kacau ke dalam segelas air.

Ia mengandungi dekstrosa natrium klorida, natrium sitrat dan kalium klorida dan pada asalnya bertujuan sebagai ubat untuk cirit-birit yang teruk. Seperti pengambilan alkohol yang berlebihan, badan kehilangan banyak air dan mineral.

Oleh itu, adalah wajar bahawa larutan elektrolit boleh membantu sebagai ubat untuk mabuk jika anda meminumnya selepas meminum alkohol. Tetapi berhati-hati: badan tidak memecahkan alkohol lebih cepat.

Satu lagi masalah: kesan positif penyelesaian elektrolit pada gejala mabuk diketahui melalui media sosial. Permintaan yang besar telah timbul - akibatnya, larutan elektrolit sering dijual di farmasi dan tidak lagi ada dalam stok untuk orang yang dimaksudkan pada asalnya.

Sebagai peraturan umum, anda tidak seharusnya mengambil ubat dengan mudah dan adalah lebih baik untuk mengambil semula ubat rumah biasa untuk mabuk atau lebih baik: hanya minum secara sederhana.

Adakah apa yang dipanggil bir kaunter membantu melawan mabuk?

Para saintis juga bersetuju bahawa bir kaunter mengeringkan lagi badan dan memburukkan lagi gejala.

Bagaimana untuk mengelakkan mabuk!

Strategi terbaik adalah mengambil langkah berjaga-jaga pada waktu petang. Bagaimanakah anda boleh mengelakkan mabuk? Perhatikan perkara berikut.

Buat asas

Hidangan yang mengenyangkan adalah penting sebelum berpesta. Apabila minum semasa perut kosong, alkohol memasuki aliran darah dengan lebih cepat dan mempunyai kesan yang sepadan. Apa yang anda makan tidak penting. Ia tidak penting untuk makan makanan yang tinggi lemak - itu adalah mitos.

Juga pastikan anda mempunyai snek kecil semasa anda minum.

Hangover: kualiti alkohol adalah penting

Minum secara berlebihan sering dianggap sebagai punca mabuk yang ketara. Ini tidak benar. Mencampurkan pelbagai jenis alkohol tidak memburukkan lagi gejala.

Sebaliknya, kualiti alkohol memainkan peranan: alkohol murah selalunya mengandungi metanol dan alkohol fius, yang dihasilkan oleh teknik penyulingan yang lebih rendah dan lebih berkemungkinan membawa kepada gejala mabuk. Wain merah dan wiski khususnya mempunyai kepekatan tinggi bahan-bahan yang disertakan ini.

Penting untuk diketahui: Alkohol hangat, berkarbonat dan manis memasuki aliran darah dengan lebih cepat dan mempunyai akibat yang lebih teruk.

Minum air di antaranya

Apakah mabuk dan berapa lama ia bertahan?

Hangover adalah gabungan pelbagai gejala yang berlaku akibat penggunaan alkohol yang berlebihan. Gejala tipikal adalah

  • dahaga yang hebat
  • keletihan
  • sakit kepala
  • Mual, muntah dan cirit-birit
  • kesukaran menumpukan perhatian
  • Kepekaan cahaya dan bunyi bising
  • berpeluh banyak
  • Kerengsaan dan juga mood kemurungan
  • peningkatan kadar nadi

Hangover berlaku sekitar enam hingga lapan jam selepas minum alkohol, biasanya pada waktu pagi selepas itu, dan boleh bertahan sehingga tiga hari. Ia berlaku akibat daripada dehidrasi dan produk pemecahan toksik. Badan kemudian kekurangan air dan mineral.