Bahagian bawah | Latihan untuk bahagian bawah

Bahagian bawah

Otot gluteal kita bertanggungjawab untuk regangan pinggul kita, gerakan yang hampir tidak pernah kita lakukan dalam kehidupan seharian. Dengan duduk dalam jangka masa yang lama dan membongkok ke hadapan, pemalar pinggul kita menjadi pendek dan pemanjang pinggul kita menjadi tidak mencukupi, iaitu terlalu lemah. Juga penculikan daripada kaki dilakukan oleh otot-otot gluteal, pergerakan yang juga jarang dilakukan dalam kehidupan seharian.

Otot punggung kita kurang dicabar dan patah. Ini boleh menyebabkan postur badan yang teruk dan beban yang lain sendi dan belakang. Oleh itu, latihan untuk punggung tidak hanya penting untuk perasaan badan yang baik dan punggung yang tegas, tetapi juga penting untuk kesihatan.

Otot-otot gluteal disokong dalam fungsinya oleh otot-otot di bahagian belakang paha, otot ischiocrural. Ini bertanggungjawab untuk lenturan lutut dan pinggul. Otot belakang paha bermula di pelvis kita, ia juga membentuk pantat dan menyokong pelurus yang sihat.

Oleh kerana punggung kita secara fisiologi adalah salah satu simpanan lemak terbesar (kira-kira separuh hingga 2/3 daripada jumlah jisim punggung) tubuh manusia, walaupun berat badan berlebihan, lemak tambahan sering disimpan dan menjadikan pantat sebagai zon masalah. Tambahan lemah tisu penghubung cepat membawa kepada yang diucapkan selulit. Punggung kita terutama ditentukan oleh simpanan lemak subkutan, tetapi juga dapat dibentuk oleh otot kita.

Otot yang kuat menjadikan bentuk pantat tegang. Otot yang tidak terlatih, sebaliknya, juga menjadikan bentuk punggung kelihatan lemas. Punggung yang terkenal dari kehidupan seharian adalah pantat epal, yang agak bulat dan sedikit menonjol, dan pantat pir, yang menjadi lebih lebar dan lebih bujur ke arah bawah.

Bentuk pantat dan tempat-tempat di mana lemak yang lebih banyak dan lebih cepat disimpan ditentukan secara anatomi. Pangkalan tulang di bawah juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap penampilan pantat kita. Bentuk kami tulang pelvis menyediakan kerangka untuk pantat kita. Oleh itu, wanita cenderung mempunyai pelvis yang lebih luas daripada lelaki dan biasanya juga simpanan lemak subkutan.